miotlica ja mam tesciowa wiele lat pracowala na noworodkach w szpitalu i moze wyda sie to smieszne, ale cos w tym jest zanim urodzilam Huberta mowila mi zebym masowala brodawki a najlepiej haha to jak maz sie za to wezmie chodzi o takie wyciaganko wiem ze od tego mozna skurczow macicy dostac haha jak zabardzo sie napracuje czlowiek ;-) ... nie mialam klopotow z wkleslymi brodawkami, a pokarmu nie mialam po cc probowalam dostawiac ale nic nie bylo, pielegniarki pytaly sie czy moga mu glukoze podac, spadl z waga az z 4180 ma 3700, ale zdrowiusi byl, na 3 dobe mial dyzur moj lekarz prowadzacy kazal mi podac tabletke na laktacje osttrzegl tylko zebym duzo pila i sie nie wystraszyla nawalu pokarmu, nie wiem czy ona poskutkowala ale zaczelam duzo pic wmuszalam w siebie i pokarm sie pojawil nastepnego dnia, mlody napoczatku nie czail jak jesc wiec dalam mu smoczek do possania zalapal ssanie i wtedy przystawilam do piersi myslalam ze fikne z lozka jak sie przyssal... az sie pielegniarki smialy ze tez na to nie wpadly wvczesniej.... o dziwo syn moj wogole pozniej juz smoczka nie chcial, jedynie piers...
a co do dokarmiania to nawet pielegniarki nie chcialy butelka dokarmiac bo wtedy maluch sie rozleniwia tam mu leci latwo i pozniej nie chece juz sie meczyc z piersiami, wiec wiem ze dopajaly szczykaweczka :-)tak powoli strasznie...
ale sie rozpisalam
poza tym na laktacje dobra jest herbatka z zapazonych ziarenek kminku - pilam ja na okraglo...
noi woda jeszcze raz woda ja mysle ze fakt ze za malo pilam tez mial wplyw na brak pokarmu na poczatku...
poza tym zmeczenie, stres, maja duzy wplyw na laktacje...
polecam ten artykul wazne wlasnie zeby maluch cala otoczke w buzke uchwycil wtedy brodawki sa chronione....ja doszlam do tego jak juz moj maly mi je troche pokaleczyl ...szkoda ze wczesniej nie przeczytalam tego
http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,1325930.html