reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Teoretycznie - jestem w pracy.
Praktycznie - siedzę w pokoju socjalnym i ryczę... a właściwie dochodzę do siebie bo ryciu! Wkurzyłam się na kierownika działu płac u mnie w pracy bo poszłam do niego upomnieć się o ponowne naliczenie wynagrodzenia za poprzedni miesiąc (już trzeci raz w tym miesiącu, ale tym razem z pismem). Gdy powiedziałam że wg tego co sama sobie wyliczyłam i przepisów kodeksu pracy moja pensja powinna być wyższa... W moim zawodzie niestety część zarobku to dodatek za pracę w godzinach nocnych (pielęgniarka). Wg prawa nie wolno mi w takich godzinach pracować ale pracodawca musi wypłacać mi dodatek wyrównawczy ponieważ nie mogę mieć niższego niż wcześniej wynagrodzenia. Niestety pan kierownik zachował się tak, że lepiej nie mówić. Powiedział mi jako komentarz, że chyba nie myślę, że "za darmo będą mi płacić"...:szok: A jak mi nie pasuje to zawsze mogę iść na zwolnienie. Aha, pisma też nie przyjął...
Z tego co wiem, to nie można nie przyjąć pisma - najlepiej złożyć je w sekretariacie, za potwierdzeniem odbioru (mają obowiązek wbić na Twojej kopii pieczątkę z datą, że pismo wpłynęło). Wtedy (przepis) pracodawca (czy ten do kogo kierujesz pismo) ma obowiązek odpowiedzieć na pismo w ciągu dwóch tygodni. Też miałam różne przeboje z szefem, który nie chciał przyjmować pism - no bo tak wygodnie, jak pismo złożone to prawnie nie moze się wymigać od udzielenia odpowiedzi - ale dowiedziałam się od prawnika zajmującego się prawem pracy, że nie można nie przyjąć pisma! Trzeba tylko zawsze składać je za potwierdzeniem odbioru. Trzymaj się, spróbuj z pismem jeszcze raz i życzę powodzenia!

reklama
Hej hej ja dzis caly dzien nogach ,urzedowe sprawy zalatwialismy wczoraj i dzis rowniez.Za 2 tyg.zaczynam zalatwiac macierzynski.
Dzis przyszedl mi mial potwierdzajacy ze co jak co-ale wygralam darmowa wizyte u kosmetyczki:-):-):-):manicure i pedicure.Az sama w szoku jestem:-).
Tez sie czujecie taaaakie wielkie?Ja mam juz 6kg na plusiku.
Maly kopie i sie wierci non stop kolor a nieraz da mi kopniaka to ja wyje jak kojot do ksiezyca w pelni:zawstydzona/y::-D.
Spokojnej nocy!

chciala bym miec tylko 6 :-:)-:)-( co ja mam powiedziec mam juz pewnie ponad 10 :szok: i gdybym nie palila wcześniej nie miala bym az tyle MR nie przejmuj się swoją waga sama widzisz ze nie jesteś w najgorszej sytuacji :baffled: ja sie czuje jak zimowy bałwanek :-:)-:)sad::sad::sad::sad:

Dziewczyny a jak jest z tym macierzyńskim? Ile w końcu w 2009 będzie nam przysługiwało przy pierwszym dziecku? I można wziąć go 2 tygodnie przed planowanym terminem porodu? Ja chcciałabym popracować do końca stycznia ale nie wiem jaki będę miała brzuch duży i czy mi nie będzie przeszkadzał w pracy. Urlopu tez zadnego nie mam aby móc wczesniej wykorzystac zamiast macierzynskiego. bo co jak co ale 2 tygodnie to cenny czas ktory najlepiej byloby wykorzystac po porodzie ale nie wiem jak to wykombinowac. pracodawca sam mi mowil ze nie bede z takim brzuchem ganiac ale nie iwem jak prawnie to zalatwic.

Ci do wagi to ja jestem 3 na plusie. było 5 ale przez diete spadło mi 2 kg. I tez obawialam sie tycia z prędkością światła bo paliłam przed ciążą i mam tez taka tendencję. szczęście w nieszczęściu ze nie mam problemu z wagą, ale nie ważne.. nawet gdyby to wszystko dla zdrowia dzidziulka. ;-)

Ostatnia edycja:
Hej dziwczynki
ja dzisiaj znowu spędziłam prawie cały dzień w pracy. Potem z mężem pojechaliśmy na zakupy. O 18 zjedliśmy obiado-kolacje, a teraz czytam Wasze posty i nadrabiam cały dzień:-)
Modroklejko super, że sobie wypoczęlaś nad morzem. mmm tylko pozazdrościć;-)

Edis jak Ci za bardzo na tej pracy nie zależy to weź się ostro za nich:tak:

Z moim dzidziusiem też tak jest, że raz słabiej kopie, a raz mocniej;-). Pozdrawiam Was Wszystkie i miłej nocki życzę, a jutro miłego dnia.

Wpadlam zobaczyc co sie dzieje,jakas zmeczona jestem i nie mialam sily nawet usiasc do kompa.teraz tylko jakis szybki prysznic i spac:-)
Troszke sie tez stresuje jutrzejsza wizyta,mam tylko nadzieje ze wszystko bedzie ok.
Moj maly jakis leniwy teraz wczoraj o tej porze to strasznie szalal:-D

Edis ..kurcze nalezy Ci sie-badz stanowcza i walcz.Inspekcja pracy napewno mysli tak samo,jak szef okaze sie totalna swinia to nie lituj sie tylko uderzaj tam gdzie trzeba czyli do IP.Watpie ze bedzie milszy teraz:baffled:..znam ja takich gagatkow...

Nika81 wiesz ja w pierwszej ciazy to w tym stadium ciazy to mialam juz chyba ze 13 kilodkow na plusie ,teraz jakos mniej na mnie wlazi ale na serio tez sie juz czuuje duza..choc jak ubiore plaszcz to ludzie sie dziwia ze ja ciezarna;-).

Justina84 ja nie wiem jak to w Polsce jest z macierzynskim,ja wiem ze bede miala platne 39 tygodni 90% pensji..a ze prowadzilam firme w domu do kwietnia 2008 to nalezy mi sie jak psu buda bo zachaczylam o okres 66 tygodni (przepisowych) gdy prowadzilam biznes.Moge zaczac sie starac za 2 tygodnie i od rozpatrzenia zaczynaja placic wiec chyab wczesniej niz jest to w Polsce ..a myslalas moze o zwolnieniu na ten czas ? Chyba mozna tak zrobic a pozniej isc na macierzynski-ale reki odciac nie dam.
Wiecznie glodna jestem :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:;-)...tez Wam tak wszytsko smakuje ..bo ja normalnie widze ze jedzonko do mnie mowi-zjedz mnie:-D

maniulka-mojej siosrze to wyszło ok 1,5 roku temu-jak nagle niewiadomo skad urósł jej guz w okolicach tarczycy-potem, po rtg i usg okazało sie ze guzki sa dwa-miała robioną biopsję-wyszło ze niegrozne...po biopsji zaczał sie w nich zbierac jakis płyn i jakies pol roku temu miała odciągany....powinna miec zrobiony zabieg usunięcia tych guzków, ale poniewaz to nie jest sprawa pilna odysłaja ja od przychodni do przychodni a jej to akurat pasuje bo ona spiewa-w dwóch chórach i solo-i operacja na gardle to dla niej pol roku bez spiewnia...

Justina - wydaje mi się że macierzyński ma być 20 tygodni - teraz jest 18 przy 1 dziecku
a wie może ktoś czy powiększenie ilości dni dot. też kolejnych dzieci, czyli przy 2 dziecku zamiast 20 tyg. będzie 22 tyg?

a mój synal wczoraj oświadczył że jego koleżanka była chora, przyszła na 3 dni i okazało się że ma ŚWINKĘ!!!! Ratunku - mam nadzieję że się nie zaraził, bo ja i mama nie pamiętamy czy miałam:szok::szok::szok:

reklama
Witajcie :)U mnie nic ciekawego,poza tym ze udaje mi sie rano wstawac ale za to w dzien spie wiec strasznie szybko dni mi leca.Maz mnie budzi na leki (biore fenoterol i isoptin),biore je,jem i znow oczywiscie czytajac ksiazke lub ogladajac TV zasypiam:pJustina 3 kg to niezly wynik,ja mam 10 kg na plusie.Nika pocieszmy sie ze sa osoby ktore nie bedac w ciazy waza wiecej niz my w ciazy np moja bratowa :pPPPMR oczywiscie ze mi wszystko smakuje!A jak:)Ewelcia powodzenia na wizycie,na pewno wszystko jest dobrze.Zreszta skoro ciagle pracujesz to musi byc.Tez mi sie wydaje ze przedluzyli przy 1 dziecku do 20 tyg,jak jest przy nastepnych dzieciach z urlopem macierzysnkim to nie mam pojecia.

Do góry