reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

ojej przebrnełam juz wszystko:-D ale juz nie pamietam co pisałyscie..
NO to po kolei pomyślę:
Badania na kazdą wizytę mam morfologie i mocz ogólny obowiązkowo, czyli co miesiac. Dodatkowo na poczatku było HIV,różyczka, cytologia, grupa krwi, toxoplazmoza, odczyn Wassermana.
dodatkowo teraz lekarz dał mi badania na białko, kwas moczowy, kreatynine, mocznik bo strasznie puchne i zatrzymuje mi sie woda w organizmie i lekarz chce sprawdzić czy to taka moja uroda, czy może tez coś nie tak z nerkami:szok: mam nadzieje ze taka tylko moja uroda, bo moja mama tez puchła..

Co do toxoplazmozy to ja niestety też jej nie przechodziłam, mimo że miałam do czynienia wiele razy z surowym miesiem(ale nie jadałam :tak:), pomimo że wiele lat koty ze mną spały, to tego nie przechodziłam(ale lekarz powiedział ze to malo prawdopodobne aby od kota się zarazić), zreszta kota mam w domu, ale maż zajmuje sie czyszczeniem kuwety..choc zastanawiałam sie czy dla bezpieczeństwa do mamy kota na te 4 miesiące nie podrzucić:crazy: bo sie jednak troche boję....
A USG mimo że chodzę prywatnie to miałam tylko też 2, w 13 tyg i teraz w 21 połówkowe, no i jedno małe na podejrzenie pęcherzyka dopochwowe w 4 tyg ciązy, ale to dosłownie 3 sekundy.

Dziś byłam właśnie u internisty po skierowanie na badania, i przy okazji zapytałam sie o ten mój nos zapychający się gestym katarem pomieszanym z krwia. Niestety lekarz mnie zasmucił i powiedzial że znowu mi zatoki powróciły(mam ten problem od kilku lat) i nie wyleczyłam ich.. choc starałam sie.. Polecił zapisac się do laryngologa więc ide w poniedziałek. achhhh.. Zaczał mówiż że jak będę mamusią to czasu mieć dla siebie za dużo nie będe miała, a jak teraz siedze w domu (bo pytał sie bo chcial zwolnienie mi napisać) to zebym to wyleczyła:-(
Potem poszlam na badanie krwi.. pospacerowałam po wawie, kupiłam czapeczke i rekawiczki i wróciłam do domku ale tak zimnooo bylo..brrr;-)
Tez mnie dziś wzieła jakas sennosc i pół dnia przespałam.. chyba się zmęczyłam ta wizyta na mieście;-)

A teraz pytanie czy Wam tez marzna stopy strasznie??
Kurcze kiedys miałam ten problem(znaczy się przed ciązą ogólnie miałam słabe krążenie), ale w ciąży sie poprawilo bo jak to kobieta ma wyższa temperatue.. a teraz znowu mi marzną okropnie stopy.. nie pomagaja ciepłe skarpetki:-:)-( chyba coś znowu z krazeniem:-(

Idę dziewczynki pod kołderke bo mi zaraz stopy odpadną..

reklama
Madzik stopy mi zawsze marzly okropnie,od kad pamietam to zawsze spalam w skarpetach zawsze mama sie ze mnie smiala,bo i w lato nie potrafilam sie obejsc bez nich.:szok::szok::szok:
Teraz tez mi marzna ale staram sie nie spac w skarpetkach bo mi bardzo nogi puchna,jak rano wstaje to mam skarpetki poodbijane na nogach a do tego czuje ze sa bardzo ciezkie.
U mnie w rodzinie mama tak miala ze zawsze spuchniete rece i nogi i ja mam to po niej i nie tylk0o w ciazy,bo wczesniej tez ale mniej.
Cos mnie glowka bardyo boli i prawz bok tak jak bzm sie gdyies poobijala,ale w nic sie nie uderyzlam,mam nadyieje ye samo wszystko przejdzie.

Justina84daj znac jak wrocisz jak tam badanie kaczuszkastaraj się być zawsze dobrej myśli trzymam kciuki za Ciebie zeby wszystko było dobrze

smarujecie czymś brzuch przeciwko rozstępom??? kurcze smarowałam oliwką taką babydream i mam na to uczulenie nie wiem jak to możliwe ale jak sie teraz czymś smaruje to pojawiają mi się krostki na brzuchu i tam gdzie smaruje a smaruje się kosmetykami dla kobiet w ciazy :( nie wiem juz czego uzywac. A nie chce miec sznytów na brzuchu ala fredie cruger :((

Ostatnia edycja:
Nika81 może spróbuj jakis kremik na rozstępy dla kobiet w ciąży.
A ja to mam teraz dylemat bo cały czas gdybamy czy nam cos wolno czy nie i słuchajcie czy kremów na cellulitis i ujędrniających takich zwykłych nie dla kobiet w ciąży można używać na ciało(uda,posladki ) oprócz brzuszka oczywiscie bo ja już sama nie wiem :eek:
Ja badania będę robić teraz trzeci raz za pierwszym razem było ich sporo na toxo morfologia mocz i inne oraz cukier piłam glukozę 75g troszkę spowodowane to było moim cisnieniem i nadwagą lekarka wolała po prostu wykluczyć wynik był dobry ale pewnie jeszcze powtórzy mi.Za drugim razem tylko mocz i morfologia,a teraz dostałam jeszcze na badania tarczycy ale będe robić dopiero w poniedziałek żeby na srode jak mam wizyte były swierze :tak:
usg miałm na początku 2 razy dopochwowe jak maleńka była dzidziulka,później normalne i teraz niedawno połówkowe bardzo dokładne normalne i dopochwowe za tydzień na wizycie mam dostać skierowanie na następne u mnie cay czas będą obserwować przepływy więc na pewno jeszcze trochę tych usg będe miała:tak:z czego ja się bardzo ciesze:-D

Badania na kazdą wizytę mam morfologie i mocz ogólny obowiązkowo, czyli co miesiac. Dodatkowo na poczatku było HIV,różyczka, cytologia, grupa krwi, toxoplazmoza, odczyn Wassermana.
dodatkowo teraz lekarz dał mi badania na białko, kwas moczowy, kreatynine, mocznik

kremów perfecta mama tez uzywam i rownez cos nie chalo mi po nich. Nie wiem z czego to wynika że jedni mają az tyle razy a inni lekarze nie wykonują az tyle. Ja z tych badań o ktorych piszecie nie miałam robionych wasermana, co to wogle jest? naprawde jak do tej pory nie mialam tych o ktorych piszecie rozycka np

ewelcia to widze ze nie jestem osamotniona w tych zimnychhh stopachhhhh;-) jak maz wrocil to mi termofor zrobil i sie zagrzalam, bo myslalam normalnie ze mi odpadna, jakby byl 20 stopniowy mroz... brrrrr

Maniulka a czemu Ty masz badane przepływy za kazdym razem?? kurcze u mnie lekarz powiedzial ze jak ciaza OK to nie ma potrzeby robic wiecej niz 3 usg w czasie ciazy i jeszcze jedno dodatkowe przed porodem jakos aby zobaczyc ulozenie dziecka... wiec rzadko moge naszego maluszka podziwiac:-(

Nika moja bratowa tez miala uczulenie od wszelkich kremow i to tych ciażowych, ją jeszcze zapach odrzucał choc dla normalnej osoby nie w ciązy jest to normalny zapach. efekt byl taki ze tylko oliwką się mogła smarować..
Ja smaruje sie oliwka Johnsona ale robia mi sie rozstepy i zamówiłam sobie kremik specjalny taki lepsiejszy, choc ja i tak jestem poddatna na rozstępy(od wieku dojrzewania tak mam), wiec i tak bede miała. Moge tylko zmniejszyc ich ilość ale i tak sie pojawią jak ktoś ma sklonnosć.. Jak to mówią nei ma bata na to:-D
A co do odczynnika Wassermana jest to badanie na kiłe, różyczka powinna byc też podstawowym badaniem jesli ktoś nie był chyba szczepiony (u mnie lekarz powiedział ze różyczka z glowy bo chyba chorowałam??tak wyniki skomentował.. achh juz sama nie pamietam)
Jak ostatnio byłam na badaniu USG to była jeszcze cytomegalia umieszczona w takiej ankiecie do wypelnieniea ,czy lekarz badania przeprowadzał, ale tego akurat nie miałam...

Ohh jak sie rozpisalyscie;-)
W wielkim skrocie:
Miotlica-wyniki toxoplazmozy mam 1 rowny 0 a drugi 0,05 i sa takie same jak z 9 tc.Oznacza to chyba ze nigdy nie chorowalam i jak widac nie zakazilam sie na szczescie.To sie chyba robi 3 razy podczas ciazy.
Nika81 polecam dobry krem z apteki na rozstepy Fissan-skuteczny!
Kupilam odrobinke ubranek na allegro,jak dojda to walne fotki.
Zmykam ogladac u can dance!

moja siostra kurcze po tej kłótni dziwnie ją tak nazywac uzywała fissana i jej nie pomogł brzuch ma do tej pory rozwalony galareta i sznyty jak by fredie ją od srodka pociął :( dlatego nie ufam temu kremowi jutro się dowiem kogo mam w brzuszku juz się doczekac nie moge:-) i oczywiscie tez trochę się zastanawiam i dygam czy oby wszystko dobrze z dzieckiem.

madzik_ mam tak często badane przepływy bo to własnie przez nie mój synek urodził sie w 33 tc i był bardzo malutki(przestał rosnąć w 28tc)przyczyną tego było zatrucie ciążowe tzw.gestoza teraz boją się żeby historia się nie powtórzyła wolą mieć to pod kontrolą :baffled:

reklama
HEj laseczki ,wpadlam tylko na chwile ,synek mnie tak bombarduje ze brzuch sam podskakuje:-D.
Kupilismy dzis wozeczek i jestem happy:-),Zaczynam miec syndrom wicia gniazda ..tak jak w pierwszej ciazy...chodze i sprzatam ..nawet juz polke dla dzidziusia przygotowalam ;-)na ubranka.Maz tylko chodzi i mnie obserwuje;-) oczywiscie usmiechajac sie:-).
Milego wieczorku

Do góry