reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

a mi dziś strasznie słabo:-( serce strasznie mi wali nie wiem od czego..
lekkie przeziebienie mnie wczoraj bralo, nos mam okropnie zapchany ale niby chora nie jestem..
Pije goracą herbate z sokiem z malin.. przed chwila musiałam sie położyc bo mi strasznie słabo było..
Nie wiem moze to cisnienie bo dzis zmiana pogody a ja wrazaliwa na to jestem..

a co do tych skurczu to mnie az przestraszylyście, bo ja takie bóle jak na okres, bardzo bolesne miałam w 4 miesiącu:-( myslałam wtedy ze to moze tak ma być... nie wiedzialam że to sa skurcze.. nic mnie lekarz nie uprzedzał..
Na szczęscie zdarzyły sie kilka razy i mi przeszły.. raz chyba nospe wzielam..

Ide sie połozyc bo coś kiepsko ze mna dzis.. chyba pogoda:-(

reklama
u mnie na szczęście dobrze.Tak myśłe bo czasami tak się przyglądam swoim sprawom fizjol i się zastanawiam czy oby wszystko. W czwartek mam lekarza oby wyniki i wszystko było ok to się uspokoje

A ja dziś wieczorem niespokojna, bo Dzidzia jakoś nie kopie gdzieś od 15.00 - ale mam nadzieję, że to w normie. W ogóle to cały czas rozmyślam o tych ruchach - jak częste powinny być, kiedy powinno się udać bezwzględnie do lekarza, itd - ech, ciągle te niepokoje...
a co do ruchów dzidzi to ja zazwyczaj czuje najmocniej w nocy bywa ze się budze i czuje jak maluszek buszuje sobie w brzuszku :tak::-D zastanawiam się zawsze nad tym czy te ruchy sa takie jak zawsze czy inne czy silniejsze czy słabsze. Rusza się dosc często i dosyc intensywnie to czuje :-):-D

podobno w biedronce jest wyprzedarz ubranek dzieciecych włąsnie sie wybieram moze z 1 ubranko chociaz dokupie bo coz z kasą narazie krucho u mnie

Mordoklejka - trzymaj się, w szpitalu będziesz spokojniejsza. Powodzenia :-)

Moniś - tak biorę Omega3 od początku ciąży. Mój lekarz zalecił mi Prenate Elite (ale snobistyczna nazwa :-) ) z uwagi na to, że zawiera jod i omega3 właśnie. Podobno to szczególnie ważne w pierwszym trymestrze, kiedy kształtuje się układ nerwowy. Ale łykam też w małych ilościach dodatkowo. Poprzednio też łykałam, nawet podczas karmienia piersią. Kwasy omega3 i inne numerki to naturalne kwasy tłuszczowe. Przy dobrze skomponowanej diecie i tak by się je zjadało. Dużo ich można znaleźć w tłustych rybach. Ale ja w ogóle na punkcie tłuszczów mam fioła. Staram się jak ognia unikać utwardzonych tłuszczów roślinnych (inna nazwa to tłuszcz cukierniczy) - straszna trucizna dla mózgu. Występują głównie w ciastkach, wafelkach, nadziewanych czekoladach i smarowidłach typu Nutella. Jestem tak przewrażliwiona od czasu, gdy podejrzewałam u córki ADHD i zależało mi na odpowiednim odżywieniu mózgu właśnie, by dobrze się rozwijał.

Mój dzieciaczek jest ułożony poprzecznie. Lekarz nie sugerował, że to jakiś problem na tym etapie ciąży. Wprost mówił, że może się przekręcać kilka razy w tygodniu.

W ostatniej ciąży zrobiły mi się rozstępy na piersiach właśnie w 6 miesiącu. Teraz są niewidoczne, ale lekko wyczuwalne jak przejechać ręką po skórze. Teraz muszę się pilnować!!! Może się uda ich uniknąć...
wielkie dzięki- asiunia - ja tez biorę- tak wiesz profilaktycznie!!! Nie zaszkodzi a może pomóc!!
miłego dzionka

A ja dziś wieczorem niespokojna, bo Dzidzia jakoś nie kopie gdzieś od 15.00 - ale mam nadzieję, że to w normie. W ogóle to cały czas rozmyślam o tych ruchach - jak częste powinny być, kiedy powinno się udać bezwzględnie do lekarza, itd - ech, ciągle te niepokoje...

Ja też od wczoraj mniej czuję dzidzię i oczywiście jestem cała w nerwach. Przeczytałam różne info o ruchach dzidzi i natrafiłam na dwie sprzeczne informacje: pierwsza: po 23 tygodniu ruchy powinno się czuć co najmniej 10 razy w ciągu godziny; druga: dziecko śpi około 20 godzin na dobę i w tym czasie nie odczuwa się jego aktywności...:crazy: I bądź tu mądra! Pocieszam się, że prawda gdzieś pośrodku - przecież noworodek dużo śpi, więc pewnie maluszek w brzuszku też. Mam też nadzieję, że mogą być dni mniejszej aktywności. No i pocieszające doświadczenie Modroklejki - jak macica urośnie, ilość płynu się zwiększy, też można to inaczej odczuwać... Powinnam pamiętać to wszystko z tamtych ciąż, ale to nie były ciąże zagrożone i nie wczuwałam się tak w siebie...
Kaczuszko, dobrze, że jesteś... Wiem, że poród w szpitalu i oglądanie różnych przypadków to trauma...

Kochane, napiszcie czy to prawda, że koszula do porodu tylko z wiązaniami? Tzn nie może mieć guzików? Chciałam sobie kupić ładną koszulę do szpitala i napotkałam na takie info. I czy szpitale dają teraz koszule do porodu? Bo ja za każdym razem dostawałam szpitalne i dobrze, bo kilka razy w czasie porodu je zmieniałam... Czy teraz trzeba mieć swoją? Bo trochę mi szkoda, kupię sobie jakąś ładną i zachlapię krwią i płynem owodniowym... Wolałabym swoją założyć dopiero po porodzie...

co do kwasów omega3 to ja wiem znowu że najlepiej brać je w 3 trymestrze ciąży przeczytałam pare ulotek w aptece i tak własnie jest zalecany,oczywiscie można brać wczesniej tylko nie wiem czy to cos daje,na pewno nie zaszkodzi :tak: ja mam w domu Prenatal DHA z kwasami omega3 juz sobie zakupiłam i zaczne brać jak zacznie sie 3 trymestr :-)
nio jak tam samo - właśnie trzeci semestr!!! odpowiedni OMEGA 3

Ja też od wczoraj mniej czuję dzidzię i oczywiście jestem cała w nerwach. Przeczytałam różne info o ruchach dzidzi i natrafiłam na dwie sprzeczne informacje: pierwsza: po 23 tygodniu ruchy powinno się czuć co najmniej 10 razy w ciągu godziny; druga: dziecko śpi około 20 godzin na dobę i w tym czasie nie odczuwa się jego aktywności...:crazy: I bądź tu mądra! Pocieszam się, że prawda gdzieś pośrodku - przecież noworodek dużo śpi, więc pewnie maluszek w brzuszku też. Mam też nadzieję, że mogą być dni mniejszej aktywności...
moze nalezy to tak rozumiec ...ze jak spi to spi te 20 godzin..ale jak sie juz zacznie ruszac czyli wiadomo ze sie obudzilo to powinno sie wlasnie ruszac z taka czestotliwoscia (10 razy na godzine....)

Kaczuszko, aż mi głupio, że zostałaś tak potraktowana:no: Czuję się jak ... no sama niewiem jak to określić ponieważ sama "należę" do służby zdrowia. Powiem tylko jedno - jestem za prywatyzacją szpitali, dopłatami do leczenia itd. Nie waham się przed wyrażaniem takich opinii bo sama mam i miałam do czynienia kilkakrotnie właśnie z takim postępowaniem. Wiem również jak traktuje się pacjenta w prywatnych czy niepublicznych placówkach bo sama w takim obiekcie pracuję. Gdybym ja potraktowała tak pacjenta to w najlepszym wypadku pozbawiono by mnie premii, udzielono nagany a przy którymś "przewinieniu" po prostu szef podziękowałby mi. I jak ktoś powie, że nie mam racji to się myli. Czasem zatrudniane są u mnie pielęgniarki z "państwowych" szpitali i niestety nie sprawdzają się. Przykro mi o tym pisać ale uważam że czasem moje koleżanki "po fachu" nie wiedzą chyba po co wybrały ten zawód. I jeszcze raz za wszystkie takie "pielęgniarki" (i innych pracowników państwowych placówek medycznych) bardzo Was przepraszam :sorry2:
Edis, zgadzam się z Tobą w 100%... Moja mama jest lekarzem pediatrą i też nieraz "świeci oczami" za znajomych po fachu i też uważa, że to co się dzieje to skandal... Mnie zawsze boli takie zachowanie lekarzy gdy traktuję mnie jakbym była głupia i należała do niższej kategorii - gdy np zadaję pytanie. A przecież ja też mam wyższe wykształcenie i nawet im pokrewne bo jestem biologiem... Zresztą nie o wykształcenie tu chodzi - szacunek do drugiego człowieka powinien być zawsze... A jak coś się dzieje i ośmielę się wyrazić zaniepokojenie swoim stanem zdrowia to zaraz komentarz, że histeryzuję lub jestem nadwrażliwa... Szkoda mówić.
Edis, ja mam o tyle podobną sytuację, bo pracuję w krytykowanej bardzo oświacie - i wiem że wiele skarg na nauczycieli niestety jest słusznych. Pracuję w szkole prywatnej i państwowej - też widzę różnicę w traktowaniu rodziców i uczniów... A z drugiej strony zarobki w szkołach państwowych są tak boleśnie niskie... i nie ma selekcji nauczycieli... trudne to wszystko.
Kaczuszka, ja dopiero teraz trafiłam na opis Twoich przeżyć w szpitalu, jakoś mi się przeoczył wcześniej, to naprawdę SKANDAL! Nie wiem jak mając w sobie ludzkie uczucia można tak traktować kobietę w ciąży...

Tanu, może i tak, to byłoby logiczne połączenie tych dwu wypowiedzi - ale z drugiej strony dzidzię na tym etapie ciąży zwykle czuje się częściej niż przez 4 godziny...

reklama
Vinniki ja od swoich kolezanek słyszałam że trzeba miec swoja koszule, kupilam sobię takie duże L w TESCO, teraz w nich śpię ale sa za duze, 2 sztuki za 30 zł, wiec tylko tyle się zmarnuje. Czytałam nawet opinie że jak się nie chce za bardzo kasy tracic to nawet dziewczyny kupują zwykłe podkoszulki bawelniane tylko w 2 razy wiekszym rozmiarze niż są, i wtedy to po porodzie do śmieci.
A może to czy dają koszule to zalezy od szpitala? tam gdzie ja mam rodzić to niestety nie dają napewno:-( a ile tych koszul trzeba do porodu?? kilka:szok:??

U mnie dzidziuś ma właśnie takie momenty ze w ogóle sie nie rusza, no przez jakiies 2-3 godziny, ale potem jak się budzi to buszuje i to kilkanascie, kilkadziesiąt ruchów na godzine.. wiec jak to ma byc?? Mi tez się wydaje ze przecież to dziecko musi spać bo sen to zdrowie i szybciej się wtedy rozwija, tak jak małe dzieci potrzebuje dużo snu, wiec jakim cudem ma byc 10 ruchów w ciągu kazdej godziny?? pewnie jest tak jak napisala tanu..:tak:

No i własnie mój maluch zaczął pukac sobie w mój brzuszek:tak: chyba Was pozdrawia i inne maluchy w Waszych brzuszkach:-D;-)

A co do słuzby zdrowia to niestety tak jest.. wstyd za tą Polskę:zawstydzona/y: tylko dlaczego niektórzy lekarze na NFZ potrafią być okropnie niemili, a jak się pójdzie do nich prywatnie to do rany przyłóż??:-( to juz chyba charakter człowieka o nim świadczy..:szok:

Do góry