reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

ja po pierwszej ciazy mialam jeden malenk irozstep, a tu niestety jakies 2 tygodnie temu pojawily sie krechy... M wczoraj chcial zeby mu pokazac brzuch ale odmowilam zdecydowanie. No to ma pretensje ze nie widzial od grudnia... Zobaczy przy porodzie to mu sie i tak odechce patrzec :-D

reklama
no ja na piersiach mam okropne:-( a na brzuchu nie..

mysz a ja mam takie brudne okna że wstyd no ale nie umyję póki ciepło nie będzie, bo jakbym okno otworzyła to zaraz piec sie włączy i znowu gaz będzie ciągnął także mowy nie ma,

a ta twoja torba to rzeczywiście duża tyle rzeczy spakowałaś:szok: , ja ograniczyłam sie do minimum moze i nie dobrze:eek:

a jak często kąpiecie maluszki swoje??
bo znów każdy mówi co innego...
ja codziennie przemywam Olci buźkę, szyjkę, rączki, pupę wodą zwykłą, bo mi powiedzieli, żeby kapać 2 razy na tydzień albo i raz...
więc nie wiem?? :sorry:
Codziennie należy kąpać. Jak ty byś się czuła kąpiąc się 1 lub 2 razy w tygodniu? Tym bardziej że taki maluszek kilka razy dziennie robi kupę no i ma pieluchę, też się spoci. Wodą tak nie umyjesz. Stosuj krótkie codzienne kąpiele z dodatkiem łagodnego srodka myjacego przeznaczonego dla noworodków. Maluszkowi nic nie będzie. Nie wiemkto to wymyśla żeby dzieci nie myć. Ja ani w szpitalu ani wśród położnych i neonatologów nie spotkałam się z taka opinią ( a ze względu na chorobę małej miałam styczność z wieloma specjalistami).

hej dziewczyny!
czy któraś z was oglądała może taki film: "Jak błyskawicznie uspokoić noworodka - 5 rewelacyjnych metod dr Karpa"
albo ogólnie zna te 5 metod (zawijanie, układanie, szumienie, kołysanie i ssanie) bo wczoraj z nudów ( leżę przeziębiona 3-ci dzień) sobie to obejrzałam i wygląda tak fajnie, że aż nierealnie. Jestem ciekawa czy wiecie coś więc na ten temat.

Ionka - rob tak jak Ty uwazasz za stosowne i tyle :tak: I ta kzeby Tobe itez bylo wygodnie.:tak::tak::tak: To kap Olenke co 2 dni i bedzie dobrze :sorry:

Ja Jasia wprawdzie kapalam codziennie ale popelnialam blad ze nie budzilam go na ta kapiel tylko jak spal to spal i potrafilam go kapac dopiero po 22:00 jak sie obudzil... Potem dopiero jak mial 2 miesiace to jakos mu zaczelam wprowadzac stale czynnosci o okreslonych porach.

co do zorganizowania sie to sama zoabczysz - kilka dni czy tygodni minie a bedziesz juz zupelnie ianczej na to patrzec :tak::tak: wdrozysz sie na maksa :-)

No i ja tez sie już przyzwyczaiłam.

Miałam zapytać właśnie. Zamierzacie nosić pasy poporodowe? Bo ja mam chrapkę na taki pas ale opinie sa podzielone na ten temat i nie wiem już sama.
Jest taki pas poporodowy teresa czy coś w tym rodzaju i miałam go po pierwszym porodzie. NIE POLECAM. Szkoda pieniędzy bo z tego co pamiętam kosztuje ok 50 zł a jest beznadziejny. Tzn. zwija siei roluje. Już w 2 doby po porodzie można robić ćwiczenia brzucha delikatne. Ale pas do tego nie potrzebny. Nie polecam:no:

Witajcie Brzuchatki!
Ostatnio bardzo rzadko tu zaglądam ale cały czas was poczytuje. Jestem ciągle zaganiana bo po porodzo czeka nas przeprowadzka i teraz tyle mamy na glowie z B. U mnie wczoraj zaczął sie 40tc jeżeli do wtorku nie urodze to ide do szpitala i będą mi pewnie wywolywać poród. Tak sie zastanawiam czy to bedzie cc czy sn bo jak piszecie macie pomiary miednicy itp a ja nic takiego nie miałam tym bardziej że Kubuś waży 3725g a ja jestem jak to lekarz powiedział dość pchełkowatej budowy.
We wtorek jak bylismy na wizycie gin powiedzial ze szyjka zgładzona i że rozwarcie na opuszek a jak wrocilam to normalnie coś mi brazowego lecialo i oczywiscie zadzwonilam do niego ale na szczescie uspokoil mnie ze tak moze być.
Już bym tak chciała żeby Niunio był z nami... Na szczęście jeszcze tylko kilka dni.
Co to znaczy że szyjka jest zgładzona?? Brązowe plamienie to normalka po badaniu w tak zaawansowanej ciąży. W zeszłym tyg. mialam to samo po wizycie i trwało 2 dni.

Nam też zalecali na szkole rodzenia mycie co 2 dni, najważniejsze zeby myć codziennie najbardziej zagrożone na ubrudzenie części ciała czyli buzia, szyja rączki, pupcia i te wszytstkie fałdki, a że dziecko tak sie nie brudzi żeby codzinnie myć je a skóra sie wysusza tylko za bardzo!!;-) Jedyny plus codzinnego mycia to ten rytułał kąpieli o stałych porach... a jak u nas bedzie wyjdzie w praniu...bo moze nasza bedzie takie kupy walić po pachy ze bez codzinnej kąpieli się nie obędzie:sorry:

reklama
Co to znaczy że szyjka jest zgładzona?? Brązowe plamienie to normalka po badaniu w tak zaawansowanej ciąży. W zeszłym tyg. mialam to samo po wizycie i trwało 2 dni.

Dzięki za informacje.

To znaczy ze już na maxa skrócona teraz tylko rozwarcie i Dzidziol wychodzi :-]
No i znów mi gadał o tej szyjce pępkowej a ja za cholerke nie wiem co to zanczy wiem jedynie tyle ze wolno sie taka rozwiera.

Do góry