reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Cześć
TBS to nowe, tanie bloki, towarzystwo budownictwa społecznego.
Starasz się o mieszkanie, wpłacając kaucję - u mnie koszt 30 tys zł i do końca życia płacisz czynsz....nigdy nie wykupisz tego mieszkania na własność. Nieopłacalne u mnie ze wzgledu na koszta czynszu.! Bo czynsz za 75m kw wynosi 1100 zł. (bez mediów) Wyszukaj sobie w googlach o TBS.
Szczerze to ja wolałabym popytać w spółdzielniach mieszkaniowych czy są mieszkania (spłacasz dłuznika i mieszkasz) a po paru(nastu) latach mozesz wykupic owe mieszkanie - jeśli spółdzielnia je będzie chciała sprzedać.
Tak w ogóle odnośnie kredytu - może ktoś Wam podżyruje? rodzice? popytaj się o zdolność kredytową w bankach.

reklama
monia dokładnie ja bym na to patrzyła tak jak Asia piszę że przecież wiecznie w domu siedzieć nie będziesz że pójdziesz do pracy jak Pawełek podrośnie. może warto też pomyśleć o jakimś dofiansowaniu gminy może się coś Wam należy, np. u nas jest taki program że dla tych mniej zamożnych zostały wybudowane bloki które nie są to tbs ale należą do gminny. starać się o nie mógł u nas każdy kto tam miał określoną liczbę osób zameldowanych w danym mieszkaniu. sąsiadka moja tak dostała to mieszkanie bo mieli na 2 pokojach zameldowane 7 osób i teraz ma 2 pokoje z kuchnią i płaci normanly czynsz, może w nim mieszkać do końca życia.

a ja bym Monika złożyła wniosek o przydział mieszkania z gminy, po jego zakwalifikowaniu - wniosek o przyspieszenie przydziału lokalu z uzasadnieniem, a później co miesiąc na wizytę do prezydenta miasta z prośbą o interwencję. Wierz mi, że takim, którzy wiecznie ich nachodzą przydzielają żeby mieć święty spokoj

Cześć
TBS to nowe, tanie bloki, towarzystwo budownictwa społecznego.
Starasz się o mieszkanie, wpłacając kaucję - u mnie koszt 30 tys zł i do końca życia płacisz czynsz....nigdy nie wykupisz tego mieszkania na własność. Nieopłacalne u mnie ze wzgledu na koszta czynszu.! Bo czynsz za 75m kw wynosi 1100 zł. (bez mediów) Wyszukaj sobie w googlach o TBS.
Szczerze to ja wolałabym popytać w spółdzielniach mieszkaniowych czy są mieszkania (spłacasz dłuznika i mieszkasz) a po paru(nastu) latach mozesz wykupic owe mieszkanie - jeśli spółdzielnia je będzie chciała sprzedać.
Tak w ogóle odnośnie kredytu - może ktoś Wam podżyruje? rodzice? popytaj się o zdolność kredytową w bankach.

a ja bym Monika złożyła wniosek o przydział mieszkania z gminy, po jego zakwalifikowaniu - wniosek o przyspieszenie przydziału lokalu z uzasadnieniem, a później co miesiąc na wizytę do prezydenta miasta z prośbą o interwencję. Wierz mi, że takim, którzy wiecznie ich nachodzą przydzielają żeby mieć święty spokoj
dzieki dziewczyny za odpowiedzi.

Na mieszkanie socjalne sie nie lapie, lista jest tak dluga w moim miescie, ze dostane mieszkanie za 100 lat. Poza tym tak decyduje komisja mieszkaniowa. A wiadomo, najpierw pytaja rodzicow, czy nie mogliby pomoc, a jak przyjda do mojej mamy, ktora ma 65 metrow mieszkanie, w ktorym zameldowane sa tylko 4 osoby, to powiedza nam zebysmy poszli do mojej mamy mieszkac.
W sumie to moja tesciowa moglaby pomoc, bo u niej jest Karol zameldowany, tam na czterdziestu kilku metrach jest 7 osob zameldowanych, ale nie wystepuje jeszcze przeludnienie o 1metr z kawalkiem.. Teraz mieszka dodatkowo tam babcia, ale moja tesciowa nie pali sie do pomocy, bo przeciez ma teraz "sprzataczke" aaaa... szkoda gadac.

O TBSach u nas nie slyszalam. o .. jest cos... -> TBS Mieszkanie dwupokojowe 44m2 - Błonie - Dom - Mieszkanie - Sprzedam - Leszno - mieszkania tbs w warszawie

no ten czynsz to troche porazka... 750 zł?

a co do kredytu to mozemy zapomniec, bo moj maz teraz ma umowe na pol etatu na chyba 800 zł.

aaa... no i co do przydzialu mieszkania socjalnego no to, tam trzeba pewnie zlozyc pit 37 za 2009 rok. A tam zarobki mojego meza byly troche za wysokie i nie mamy szans.

Ostatnia edycja:
Faktycznie jest tak jak alex pisze. Na ts pisałam o tej rodzinie wynajmującej mieszkanie. Oni dosłownie zamęczali burmistrza o mieszkanie socjalne. Byli na bardzo odległej pozycji na liście oczekujących, a mimo to dostali mieszkanie po kilku miesiącach.

Witam.

Noc nam mineła dobrze,raz na smoka sie zbudził,ale zaczynał dzien przed 7 dałam mleka wypił nie całą butle i dospalismy do 9,teraz misiek drzemkuje.Ja byłam w sklepie po pampersy i mleka,taka śliczna słoneczna pogoda ale niesamowity mróz.

Duzo zdrówka dla dzieciaczków!!!

Dobrego dnia:)

polusia odbierz maila :)

U nas też są TBS w Kaliszu, kaucja jakies 15tysięcy. Czynsz około 700zł, tylko ciepła woda i ogrzewanie na gaz i w okresie grzewczym wychodzi nawet 800do1000zł :(

a u nas -3 stopnie, słonko nieśmiało się przebija - idziemy na spacer bo muszę to apteki podejść więc będzie akurat niedługi spacer:)

polka już odpisałam nawet na niego :)

reklama
hej
no my tez dzis rezygnacja ze spaceru mroz i choroba trzyma wiec olewamy;-)
dostalam okres do tego, spozniony 11 dni... generalnie do dupy!!

a temat o mieszkaniach tez nie nastraja mnie pozytywnie, wybaczcie...
ide cos zjesc i posprzatac bo mlody marudny i zyc nie daje, dobrze ze teraz zasnal...

Do góry