reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

moniazuber oczywiście spełnienia marzeń i zdrowej córeńki życzę !!!!!

Ostatnia edycja:
reklama
Co do rozstępów, to na brzuszku (odpukać) mam tylko jeden malutki z boku, ale za to na bokach tak nad tyłkiem (ja to nazywam schaby hehe) porobiło mi się mnóstwo, ale już ciemnieją i chyba powoli zaczną znikać, no i na tyłku oczywiście (tylko bardziej to są kropki niż kreski), no i jeszczcze na udach mam parę, ale też bardziej takie kropkowate i tak na górze ud. A o piersiach to już nie wspomnę, na samym początku ciaży tak mi wywaliło cyce, że żaden krem by nie dał rady powstrzymać rozstępów. Poza tym piersi mam okropne, bo mam całe w brązowym plamach, wyglądaja prawie jak cycki murzynki, masakra.. mam nadzieję, ze po porodzie jak sie hormony uspokoją to to zniknie tak samo jak ciemna krecha na brzuchu, która zaczyna się nad spojeniem a kończy pod samymi cyckami i jest bardzo ciemna. Co do pępka to jest maluteńki czasem prawei płaski, ale jeszcze mi go nie wypchało.

Poza tym ciągle myślę nad ruchami mojego Olka.. Jakby nie czkawka którą ma 3 razy dziennie to bym go prawie nie czuła. Tak się rzadko i delikatnie rusza, ze zaczynam się martwić czy wszystko jest ok. I to nie to, ze tylko dzisiaj, ale już od napewno 2 tygodni albo i dłużej taki jest ospały. Wy tu piszecie że was maleństwa tak kopią, ze aż was to boli, a mój to się tylko coś tam przesunie, czasem wypnie i na tym koniec i to tak leciutko. Już się zastanawiam, ze moze mało dotleniony, albo sie pępowiną owinął wokół szyjki (tfu tfu tfu). Dobrze, że jutro jadę do gina bo naprawdę na poważnie się martwię:-(

Podobno jak naliczysz 10 ruchów dziennie to jest wszystko ok.
Mój Kubuś dopiero zaczął sie tak naprawde mocno ruszać po 31 tygodniu. Teraz jak sie obudzi to mój brzuch różne kształty przybiera:-D.Budzi się 2, 3 razy na dzień:tak: Muszę go mobilizować do tej zabawy. Zauważyłam, że jak mu nie odpowiem poklepywaniem to się szybko uspokaja. Lubi jak mu odpowiadam, nasz dialog wtedy trwa dobre pół godziny:tak:

Milo ze masz taki termin jak ja:).
Mam taki ogromny brzuszek juz 104cm.
Tylko wiecie co z kalkulatorow zaawsze mi wychodzi 16marca2010
(ostatnia miesiaczke mialam 9.06.09),a z usg 24marca 2010
czy to normalne???

Witam nową marcóweczkę
Kochana mnie z ostatniej miesiączki też wychodzi na 16 marca a z USG na 2 marca, termin porodu z USG zależy od wielkości dzidziusia.

Co do rozstępów, to na brzuszku (odpukać) mam tylko jeden malutki z boku, ale za to na bokach tak nad tyłkiem (ja to nazywam schaby hehe) porobiło mi się mnóstwo, ale już ciemnieją i chyba powoli zaczną znikać, no i na tyłku oczywiście (tylko bardziej to są kropki niż kreski), no i jeszczcze na udach mam parę, ale też bardziej takie kropkowate i tak na górze ud. A o piersiach to już nie wspomnę, na samym początku ciaży tak mi wywaliło cyce, że żaden krem by nie dał rady powstrzymać rozstępów. Poza tym piersi mam okropne, bo mam całe w brązowym plamach, wyglądaja prawie jak cycki murzynki, masakra.. mam nadzieję, ze po porodzie jak sie hormony uspokoją to to zniknie tak samo jak ciemna krecha na brzuchu, która zaczyna się nad spojeniem a kończy pod samymi cyckami i jest bardzo ciemna. Co do pępka to jest maluteńki czasem prawei płaski, ale jeszcze mi go nie wypchało.

Ja też mam te plamki brązowe na piersiach i nawet momentami mam wrazenie jakby porobiły mi się małe grudki. A juz sie martwilam ze to moze jakas anomalia z tym plamami ale jak juz jest nas dwie to jakos razniej :-) Tym bardziej ze linie na brzuszku mam naprawde bardzo baladziutką

moniazuber WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! 100 LAT!my juz po wizycie i ta kolesia mnie strszy :/ najpierw CTG zamiast 20 min to prawie 45 min bo mala tak dawala czadu ze caly czas zaklucala wykres nie wiem czy took gin mowi ze jak najbardziej ale dzisiaj widzialam na tym wykresie ze serce bilo miedzy 147-172 takie dziwne skoki a zawsze jak tam patrzylam bylo 147-158 moze dlatego ze naprwade dawala niunia czadu az musialam reka trzymac ta diode bo tak tam wto kopala :)tutaj zaklada sie taka obcisla siadke na brzuch pod to te dwie "diody " czujniki czyjak to nazwac i niby zawsze trzyma i nie trzeba reka przytrzymywac a dzisiaj musialam bo mala chyba nie lubi i z rana chciala polulac a tu ja denerwuja :-DPotem badanie i szyjki nie mam juz wogule :/ i rozwarcie na 1,5 cm :/// na CTG bylo widac ze sa skurcze i skacze miedzy 30-40 a raz pomiedzy 40-50 wyszla kreska :/ Ja czujet ylko taki scisk w macicy i mowilam o tym gin ona mowi ze to wlasnie takie poczatkowe skurcze .

Podobno jak naliczysz 10 ruchów dziennie to jest wszystko ok.
Mój Kubuś dopiero zaczął sie tak naprawde mocno ruszać po 31 tygodniu. Teraz jak sie obudzi to mój brzuch różne kształty przybiera:-D.Budzi się 2, 3 razy na dzień:tak: Muszę go mobilizować do tej zabawy. Zauważyłam, że jak mu nie odpowiem poklepywaniem to się szybko uspokaja. Lubi jak mu odpowiadam, nasz dialog wtedy trwa dobre pół godziny:tak:

Jak ja trzymam rękę na brzuchu i mówię do niego żeby się poruszał bo się mama martwi, no to coś tam się ruszy (normalnie jakby mi łaskę robił:eek:) i potem spokój. On się ruszał wcześniej bardzo często ,a od jakiegoś czasu właśnie spokój nastał. Aż niemożliwe, zeby po mnie i moim Ł dziecko był aż tak spokojne, jak my jesteśmy normalnie wulkanami energii (nie licząc mnie teraz w ciązy, bo teraz bardziej przypominam fokę na plaży):confused2:

Co do darmowej opieki, jak byłam ostatnio w szpitalu, to właśnie mówiłam że jestem ubezpieczona ale nie mam teg druku RMUA, to kazali mi donieść w ciągu tygodnia. I spytałąm się jak to jest jak ktoś nie jest ubezpieczony to czy musi płacić za opiekę no bo przecież jest darmowa. To mi powiedzieli że darmowy to jest poród ale wyjątkowych sytuacjach, jak jakaś osoba z zagranicy czy coś takiego. Dziwne

Witam nową marcóweczkę
Kochana mnie z ostatniej miesiączki też wychodzi na 16 marca a z USG na 2 marca, termin porodu z USG zależy od wielkości dzidziusia.
widze, ze Ty tez masz roznicy 2 tygodnie.
ja termin na 20 marca, a z usg w 30 tyg wyszlo, ze termin na 5-6 marca.
moniazuber WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! 100 LAT!my juz po wizycie i ta kolesia mnie strszy :/ najpierw CTG zamiast 20 min to prawie 45 min bo mala tak dawala czadu ze caly czas zaklucala wykres nie wiem czy took gin mowi ze jak najbardziej ale dzisiaj widzialam na tym wykresie ze serce bilo miedzy 147-172 takie dziwne skoki a zawsze jak tam patrzylam bylo 147-158 moze dlatego ze naprwade dawala niunia czadu az musialam reka trzymac ta diode bo tak tam wto kopala :)tutaj zaklada sie taka obcisla siadke na brzuch pod to te dwie "diody " czujniki czyjak to nazwac i niby zawsze trzyma i nie trzeba reka przytrzymywac a dzisiaj musialam bo mala chyba nie lubi i z rana chciala polulac a tu ja denerwuja :-DPotem badanie i szyjki nie mam juz wogule :/ i rozwarcie na 1,5 cm :/// na CTG bylo widac ze sa skurcze i skacze miedzy 30-40 a raz pomiedzy 40-50 wyszla kreska :/ Ja czujet ylko taki scisk w macicy i mowilam o tym gin ona mowi ze to wlasnie takie poczatkowe skurcze .

o kurcze... no i co w zwiazku z tym rozwarciem i skurczami? wrocilas do domu? nic Ci nie dali?

reklama
Ja też mam te plamki brązowe na piersiach i nawet momentami mam wrazenie jakby porobiły mi się małe grudki. A juz sie martwilam ze to moze jakas anomalia z tym plamami ale jak juz jest nas dwie to jakos razniej :-) Tym bardziej ze linie na brzuszku mam naprawde bardzo baladziutką

tak tak i takie grudki też jakby i wogóle ta skóra na piersiach tak mi sie rozciagnęła buuuu:baffled:

Do góry