reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Fiołowa mam laktator tomme i dzieki Bogu,ze to wymyślili. Aczkolwsiek ja siedzę po 30 nawet 40 minut ehhhh Ja więcej odciągam niż małego przykładam do piersi. On jest straszny złosnik i leniuszek i ciągle mi sutki z ust wypadają. Widać, że woli smoczek z butelki. Piję herbatkę jeszcze na laktację mam nadzieję, że chociaż odrobinkę wspomoże :)) Mleka mam wmiarę z jednego cyca mogę odciągnąc 80 ml. Dziś miałam mega twarde cycki po nocce ale w nocy nie odciągałam byłam bardzo zmęczona i przespałam odciąganie. Bede twarda. połozna jestw poniedzialek moze mi poaze moze zle małego kładę...
powiem szczerze, ze nigdy nie myslalam o karmieniu cyckiem a teraz jak mam troche mleka to zal mi dac małemu troche modyfkiowanego. Oczywiscie jak juz bedzie mi mega zle i stwierdze ze siedze tylko z latatorem w reku to sie zastanowie głeboko nad butlą.

Co do szpitala to byłam tak wykonczona tym pobytem, ze szok. Każda mama sama sobie. Raz po raz ktoś przyszedł zajrzeć. Ja jeszcze wmiarę wiem co i jak ale były dziewczyny totalnie zielona to się im pomagało.
W ogole 20 ml mleka dla dziecka na jeden dzien przy nierozruszanej laktacji to jakis zart..
To takie moje spostrzezenia odnosnie kaarmienia. Reszta jest super :))))))

macie jakieś zdanie na temat mleka NAN albo słyszałyscie coś?

Wasze dzidziorki też tak chodził na początku pozno spac?? mlody usnał po 1 ale za to cały dzien przespał:D Czy w 6 deobie moge juz werandowac? ładna pogoda sie zapowiada to szkoda byc zamknietym ciagle

Kochana, ja używam NAN i mała nie narzeka :) Najada sie, nie ma problemów z brzuszkiem, jest OK :) Ale to już chyba raczej kwestia indywidualna.

Co do laktacji, to mi przez te 4 dni w szpitalu 'zanikło' mleko.. Tzn troche mała pocycka, ale dokarmiam ją mlekiem NAN.. Staram się przywrócić mleko w cysiach, ale kiepsko mi to idzie.. Wiszą takie flaki dwa ;/ heh.. Ale jestem dobrej myśli :)

reklama
kapturki za duze wiec dupa kupie mniejsze jutro :(
byla akcja karmienie popil nawet niezle z cycka ale nadal za mało i dostał 40ml z butli...ehhh...
dobra nie truje juz o tym karmieniu

ja mialam mleko odrazu tak aporpo zadnych problemow nie mialam. Tylko ten mały złosnik nie lubi ssac bo to LEEEEN:p

k_aralajna: dawalam espumisan i to nic nie pomagalo, a infacol to to samo. maly dostaje teraz bebilon comfort na kolki i zaparcia (od tygodnia), ale oprocz tego ze z kupami sie poprawilo to z gazami dalej problem. rano dalam pare kropel espumisanu znowu, ale od razu do buzi. ciezko powiedziec czy cos pomoglo. zoabczymy jeszcze wieczorem bo wtedy sie nasila. najgorsze ze jak ma problem z gazami to sie zawsze budzi i w nocy musialam latac co godzine, dwie do niego :(

a dawalas regularnie ten espumisan?? bo ja dopiero jak regularnie zaczelam dawac to sie poprawilo:tak:

Dzięki dziewczyny, chyba będę musiała jeszcze troszkę się przemęczyć... wypróbuję tą maść Maltan bo bepanthen niestety na mnie nie działa:( a męczę się prawie od samego początku karmienia, czyli niecały miesiąc

kurcze ja tez to mam - tylko na poczatek mialam aż skorupki z krwi a teraz to pod koniec brodawki czy sutka mam tak jakby nadgryzione i też nie chce się goić a boli jak diabli jak łapie za cycka. Ja tylko bepanthenem smaruje ale to juz 2 tyg i niewiele rożnicy widzę.

Ja mam podobnie. Też mam strupki z krwią:(

mamusie o której kąpiecie swoje maleństwa? ja na początku myłam Zuzię o 19 ale przedłużyłam kąpiel do 19.30. Mała po karmieniu zazwyczaj zasypiała ale od kilku dni nie chce po myciu spać i lula dopiero ok 23 ale za to śpi do 3 a potem budzi się ok7-8. Jak zasypia po kąpieli to z kolei budzi się co 2-3 h. Chyba jeszcze nie unormowała sobie godzin ale cieszę się, że po nocnych karmieniach od razu zasypia :0

Witam :) my nadal karmimy piersią plus dokarmianie 5-6 razy dziennie po 60 ml :) Nie wiem dlaczego w nocy pierś małej starcza i nie muszę jej dokarmiać, z kolei w dzień płaczę, gdy nie dostanie butli.

Pojawiło nam się więcej krostek na twarzy i szyi, już nie mam pojęcia czy to są potówki czy nie :(

Miłej niedzieli życzę!

Mi pediatra powiedziała że jak są takie białawe końcówki w czerwonawej otoczce to są potówki- zaleciła kąpiel w nadmanganianie potasu.

Dziewczyny jak powinny wyglądać kupsztale( tj. stolce:-)) u 6 tyg. dziecka? Czy nadal żółte jak jajecznica? Moja mała robi takie zółte, czasem bardziej musztardowe. Nieraz takie ciągnące ,glutkowate. Nie wiem czy to dobrze:-(

My kąpiemy ok. 18.30 ale czasem jak mała trochę popije to kąpiemy później żeby nie tak zaraz po jedzeniu.

reklama
Do góry