reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2011

reklama
zaparcia
Nasilają się zwłaszcza na początku ciąży, bo zmiany hormonalne osłabiają pracę jelit. Są bardziej dokuczliwe, gdy przyjmujesz żelazo. Poza tym w ciąży wydłuża się proces trawienia, co utrudnia usuwanie gazów. Co ci pomoże? Odpowiednia dieta. A więc:
- kupuj produkty bogate w błonnik. Twoja dzienna błonnikowa dawka to co najmniej 20 g – tyle jest go w jednym kilogramie owoców lub warzyw. Jedz więc chleb pełnoziarnisty, musli z mlekiem i otrębami pszennymi, maliny (to jedno z najlepszych źródeł błonnika, mają też dużo witaminy C i kwasu foliowego);
- dużo pij, 8–10 szklanek płynów na dobę. Pierwszą szklankę wypij na czczo;
- unikaj mocnej herbaty oraz czekolady;
- wypróbuj domowe "leki": rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, siemię lniane, maślankę, wypicie na czczo szklanki ciepłej wody, zjedzenie przed snem jabłka.
Pamiętaj: Brak ruchu oraz stres nasilają dolegliwości – spaceruj, gimnastykuj się, zmień styl życia na bardziej aktywny, a to skutecznie złagodzi objawy. Nie wolno ci na własną rękę stosować środków przeczyszczających!

Są też bóle i wzdęty brzuch
Wzdęcia to skutek rozluźniającego działania progesteronu i ucisku macicy na jelita. Aby poczuć się lepiej:
- wyeliminuj z menu potrawy wzdymające, np. fasolę, kapustę, cebulę;
- jedz bez pośpiechu i jak najdokładniej żuj.
Pamiętaj: W prawidłowo przebiegającej ciąży bóle brzucha nie powinny występować. Musisz jednak wiedzieć, że przez cały ten okres możesz odczuwać skurcze macicy. Jeżeli nie towarzyszy im ból, występują sporadycznie, nie nasilają się, to wszystko jest w porządku. Położnicy twierdzą, że to ćwiczenia przygotowujące macicę do porodu. W sytuacji odwrotnej (pojawienia się bólu, nasilania się i przedłużania skurczów) skontaktuj się z lekarzem.

terazzzzz to na nią za gorąco na herbatkę, chyba że z lodem:-) ostatnio mam straszną ochotę na zimną wodę, ale gazowaną mniammmmmm

Masz racje trzeba uwazac.Ja to wogole boje sie brac jakie kolwiek tabletki nawet jak mnie glowa bolala to jakos to przetrzymalam i nic nie wzielam.

reklama
ja piję 2 kawki z łyżeczki, pół na pół z mleczkiem, to cała moja przyjemność. od papierosów mnie odrzuca, tak jak przy pierwszej ciąży, jak tylko wyczuję dym, to mnie ciągnie na wymioty, a alkohol jest dla mnie zabroniony i go nie tknę, pod żadną postacią w jakiejkolwiek ilości.

Do góry