reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

PM - no widzisz, ja też zawsze tak trafiam, i nawet już nie próbuję - wczoraj byliśmy prywatnie a szczepionkę kupuję sama i nie będę się z nimi bujać...

Nygus nie śpi od 4 rano... Tzn. śpi, ale po 5-10 minut. Pręży się biedactwo i tylko przy cycku by siedział... Ale mnie zmęczył.. Dobrze, że małżon jeszcze jest (dostał 3 dni urlopu)...
Już nawet opowiadałam mu bajkę o dwóch chłopcach, z których jeden nie chciał spać i dostał lanie a drugi spał i nie dostał, ale Tymon ma na morał tej bajki wylane:-p;-)

Widzę na forum, że większość z nas wymęczona...
Amie - witajcie spowrotem!

reklama
U nas z kupami na razie (odpukać) nie ma większych problemów, za to zastanawiam się jak to zrobić żeby oduczyć małą zasypiania przy cycu, bo tylko tak "skutecznie" potrafie ją uśpić :baffled:
Lece bo mała się obudziła i płaczę :-(

Witam moja 2ka wlasnie spi J dzis do pracy na nocke idzie wlasnie skonczyl mu sie urlop.
Terrorycha zasnela u tatuska na raczkach bo u mnie tylko jesc chce a nie chce jej napychac czaem oszukuje ja przegotowana woda Uwaga jak dzidzia nie moze zrobic kupki to mozna jej dawac 2 razy dziennie wode przegotowana(u nas to dziala) Czasem moj polozna powie cos madrego;-):-)
Elip mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
Amie gratuluje córeczki.
Sabincia mam nadzeieje ze U Was juz lepiej
PM Mysle ze ta baba na 100%miala z tego bonus jak juz kiedys pisalam firmy farmaceutyczne sa w stanie porzadnie dac w lape bo tu rozchodzi sie o duza kase .zobaczcie ile ta szczepionka kosztuje.
Moja mala dostala 1sza szepionke w 2giej dobie zycia,a zaraz po urodzeniu witamine K w zastrzyku i byla bardzo dzielna

Ok uciekam sorki milego dnia papa.Kayusia sie przypomina
Milego dnia
C. U.

ninja- ja też tak miałam jak Tosia była młodsza. Dokładnie od 4 rano zaczynało się prężenie:-( na kupkę, masowałam jej brzuszek zasypiała na 30 min i znowu to samo, a ok. 6:00 kupka wychodziła i później malutka spała do 10. A w ciągu dnia 0 takich problemów. Teraz Tosia śpi pięknie, o 23 zasypia przy cycu po 10 min ssania i równo o 3:00 karmienie(5-10 min ssania na śpiąco) i śpi do 6-tej karmienie(też na śpiąco) i później już ok.8:00 troszkę marudzi. I ucina sobie drzemki na 30min-1h.

weronikaa- a próbowałaś karmić na leżąco? Moja córcia zasypia przy cycusiu po 10 min ssania i puszcza cycusia:tak:

Befatka- u nas seria szczepień (6w1) kosztuje 170zł (3x170zł co 6 tyg) plus ja jeszcze chcę szczepić na rotawirus (2x310zł). Najpierw byłam zdecydowana wykupić tą za 170zł ale naczytałam się o tych szczepionkach skojarzonych i wolę wziąć tą standardową + rotawirus (doustnie). Poza tym przez to, że tym babsztylom zależy tak na tym abym wykupiła 6w1 to dodatkowo mnie upewnia, że nie kierują się one dobrem dziecka tylko własnym zyskiem:wściekła/y:.

Nie wiem czy pisałam, że byliśmy w sobotę u ortopedy. U bardzo fajnego lekarza (prywatnie w Medicover). I z malutką wszystko w porządeczku. Pięknie się rozwija i lekarz powiedział, że jest bardzo silna:tak:. I byliśmy zapisani na usg tego samego dnia ale poprosił abyśmy zapisali się jak mała będzie miała skończony 8 tydzień, bo on w tym okresie woli kierować na usg i się przemówiliśmy:tak:. No i wskoczyliśmy też na chwilkę do pani dr neonatolog, bo przestraszyłam się wysypką na klatce piersiowej Tosi ale okazuje się, że to ten rumień noworodkowy(myślałam, że to potówki). Podobno może się on powiększać (obszarowo) ale po 2 tyg max znika. I to dziecka nie piecze ani nie boli. Kąpiemy dodatkowo w krochmalu choć lekarz powiedziała, że to nic nie da, bo tego się nie leczy:dry:.

Weronikaa: u mnie też Ola najlepiej zasypia przy cycu, szczególenie wieczorem i chyba tego już nie oduczymyyyyyyyyyy...:baffled::baffled::baffled::baffled:

PM: odnoiśnie szczepionek, Kamilkę tez szczepiłam tymi sanepid owskimi i już tego błędu nie powtórzę, bo na raczkach zostały jej dość duże grudy pod skórą. Oczywiście lekarz ani pielęgniarka nie powiedzieli mi przed drugim szczepieniem, ze te grudki zostana na zawsze... wiec dopiero za 3 razem wykupiłam szczepionkę. wtedy były to 5 w 1.

magdaga- o kurde to nie dobrze:-(. A pozwolili Ci dokupić w ostatniej fazie tą 5w1, bo u mnie w przychodni to mówią, że jak się bierze serie płatną to nie można później zmienić i tak samo jak się bierze nie płatne to dobrać płatnej serii nie można. No chyba, że z tych nieobowiązkowych typu rotawirus czy pneumokoki.

Naprodukowałam się i wszystko mi wcięło:wściekła/y:.

Dziewczyny! zdrowia dla Waszych maluszków i wytrwałości dla Was! Sabinko - trzymam kciuki, bo wiem, że nie ma nic gorszego niż bezsilność wobec choroby dziecka:no:.
Gratuluję ostatnim rozdwojonym marcówkom, witajcie w domu;-).
Skaba - między moimi chłopcami są 4 lata różnicy, to nie tak znowu mało;-), ale bywa ciężko mimo wszystko. Błażko tak kocha braciszka, że chce go zagłaskać:-D
Ninja i Skaba - dzięki za umieszczenie Jeremka na liście marcowych dzieciaczków (ps. urodziłam przez cc:-))
PM - co za małpa, wkurza minie, że tacy ludzie chcą żerować na nas, bo wiadomo - młodą mamę łatwo naciągnąć na wiele "niezbędnych" rzeczy "dla dobra dziecka". A co do "doszcepienia" inną szczepionką, to ja myślę, że można. My wybraliśmy 5w1, bo 6w1 ma tak naprawdę 6 składników tylko w pierwszej dawce, a w pozostałych jest ich 5 - czyli to są chyba różne szczepionki. Tak się tylko zastanawiam dlaczego druga i trzecia dawka 6w1 nie kosztuje tyle co 5w1, bo przecież tyle tak naprawdę ma 5 składników?:baffled::angry:

Witam!
Ledwo nadążam tyle piszecie!! A ja nie mam czasu na nic. Mała dzisiaj cały dzień nie spała, tylko krótkie drzemki, teraz zasneła. Byłam dzisiaj wstępnie załatwić chrzciny i bedziemy mieli tę uroczystośc 26 kwietnia. Musze się rozejrzeć za sukienką:-)
Gratulacje wszystkim rozdwojonym!!:-)
Witam kolejne mamusie z dzieciaczkami w domku.:-)
Pisałyście znowu o szczepionkach i ja znowu nie wiem na jakie się zdecydować. Chyba musze powaznie pogadać z moim pediatrą:tak:
pogoda u nas fatalna, wczoraj padał snieg!!! mąż musiał odśnieżać satelitę bo nie było obrazu:szok:, i to jest wiosna?? Na spacerki nie można chodzić, przez to małą kiepsko spi:wściekła/y:
A mi dzisiaj głowa pęka, chyba w końcu łyknę apap bo pewnie samo nie przejdzie:no::crazy:

Mazdaga - ja też kupuję 6w1, a Twoja opinia tylko mnie w tym utwierdziła (brat też Majeczce ją kupił i byli bardzo zadowoleni):tak:

Remeny - czekamy na szczegółową relację z porodu ;-)

Spadam spać, bo mnie Nygus ciut wymęczył dzisiaj .
Dobrej nocki Wam życzę!

reklama
hej! mnie to chyba się nie dogodzi.. jak mała wisiała cały dzień na cycu to było źle, ale jak dzis większośc dnia przespała ze smokiem to znów schizuję, ze je za mało.. zobacze jak pójdzie karmienie o 23:baffled:

niestety mam podejrzenie, ze mała ma skazę białkową.. idę jutro do pediatry -zobaczymy co powie:-(

Do góry