reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

reklama
Witam Was serdecznie.
Dziewczyny, na jakiej podstawie określany jest wiek płodu przez USG? Zastanowiło mnie to po dzisiejszej kolejnej mojej wizycie i badaniu USG. Lekarz przeprowadził je dość dokładnie i w pewnym momencie, kiedy pokazywał mi komory mózgowe dzieciątka - wiek płodu był inny niż podczas oglądania jego całej sylwetki. Różnica była w zasadzie niewielaka, ale w błyskawicznym rozwoju, podziale komórek płody 4 dni to dużo, nawet bardzo dużo... Lekarza nie spytałam, bo fakty skojarzyłam zbyt późno, a wcześniej byłam zbyt wpatrzona w nóżkę, którą właśnie machało dzieciątko. Nie wiem czy powinnam się martwić,może mózg rozwija się wolniej od pozostałych narządów, a może to tylko moje "zboczenie zawodowe" (jestem oligofrenopedagogiem - czyli wszelkie zaburzenia rozwojowe, wady prenatalne i tego typu diagnozy to codzienność).
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

mim lekarze wykonuję różne pomiary min główki, kości udowej i długości "siedzeniowo-głowowej" (od pupy po czubek głowy) i bardzo często zdarza się że każdy z tych pomiarów wykazuje inny wiek ciązy.
Myślę że nie masz się czym martwić, przy następnej wizyćie poproś lekarza żeby zwrócił uwagę na główkę bo zaniepokoił cie ostatni pomiar.
A jesli jesteś tak bardzo niespokojna to proponuje udać się do jakiegos prywatnego gabinetu na badanie usg i wówczas lekarz potwierdzi lub rozwieje Twoje obawy.
A poza tym na pewno słyszałaś lub czytałaś wiele wypowiedziedzi kobiet ze wg usg dziecko miało mieć tyle i tyle gramm a urodził się większy/mniejszy.
Myslę że na razie nie masz co sobie wkręcać złych myśli, lekarze zaczynaja reagować jesli na połówkowym (w 18-20 tyg) usg wykaże jakieś nieprawidłowości
A tak wogóle to witam dziewczyny i WSTAWAĆ!!!

Hejka!

Ja też już wstałam (jakiś czas temu:tak:) już nawet jestem po śniadaneczku. Taki piękny dzionek za oknem, że szkoda marnować dnia :tak:. Mino, że jest chłodno ale słonecznie, nie wiem jak wy ale ja, jak tylko jest słonko nabieram podwójnej energii:-).
Nie wiem co jest przyczyną ale strasznie malusio mam się udziela na forum. Mam nadzieję, że to tylko okres przejściowy. :wściekła/y:
Dziewczyny gdzie wy się podziewacie? :angry:

Miłego dzionka!!!

Witam witam,
krówka odprowadzona na łąke, pranie powieszone, sąsiedzi podwiedzani, Irenka zasnela mi na kolanach przy kuchennym stole między jednym kęsem chlebka a drugim :))) I dzięki temu mam chwilę dla siebie.

Mim, moja córa wg. ostatniego usg miała ważyc ok. 2700g. Trzy dni później wyjęli mi z brzucha 3750g sporą dziewczynkę :) Nie martw się:)

U nas słoneczko, pięknie i ciepło. Dziś ma przyjechac do mnie przyjaciółka z trzymiesięczną Mają. Jak pomyślę że za pół roku sama będę mieć takiego brzdąca to mi się nie chce wierzyc :)

Miłego dnia!

PrzyszłaMamusiu Bardzo fajny wózeczek,tylko sprawdz jeszcze czy dobrze się kołysze, tzn żeby dziecko nie poobijało się na wybojach bo kółeczka wyglądaja mi na bardzo twarde i sztywne:sorry2:.
remeny macie krówkę? Ale fajnie:laugh2:, mi tez by się przydała mąż pije tyle mleka ze mała krówka byłaby wskazana:tak:
Nie wiem co jest przyczyną ale strasznie malusio mam się udziela na forum
No właśnie coraz nas mniej tu zagląda :-(

reklama
Milla29- cenna uwaga co do wózka. Okazało się, że ta firma od wózków jako (podobno) jedyna na rynku polskim daje 3 lata gwarancji. A sprzedawcy bardzo zachwalali tą firmę z pośród innych(a mimo, że on nie jest najdroższy)...ale to dopiero początki naszych rozglądań się za tego typu akcesoriami;-)

Zajrzałam dziś na wątek lutówek, akurat ciągnął się temat cukrzycy ciążowej. Powiem Wam szczerze, że też sie tego obawiam. Jak czekałam ostatnio na wizyte do mojej pani dr. to były trzy mamusie, które miały własnie cukrzyce ciążową i jak zaczęly opowiadać o tych dietach (że ciągle chodzą głodne) o mierzeniu cukru, to aż się sama przestaraszyłam:szok:. Ciekawe czy można uniknąć w jakiś sposób cukrzycy ciążowej?

Miała któraś z was w poprzedniej ciąży cukrzyce?

Do góry