G
reklama
G
guest-1727465352
Gość
no mi sie wydaje , że na każde USG wykonywane przez powłoki brzuszne trzeba mieć pełny pęcherz . Mój pierwszy skan przez brzuch będzie teraz w czwartek w 12+0 i dostałam informację aby przyjść z pełnym pęcherzem i do godziny przed wizyta wypić ok 1l wody .Ej a odnośnie pełnego pęcherza. Czy na USG prenatalne trzeba iść z pełnym pęcherzem? Bo gdzieś mi się rzuciło takie info w necie, ale ani mój lekarz, ani panie w rejestracji nic nie wspominały.
Navigium
Fanka BB :)
Ja wyczytałam, że to zależy... Powinno się to badanie robić przezbrzusznie i wtedy pełny pęcherz ułatwia (jest dodatkowym ekranem akustycznym). Ale niekiedy lekarze dla doprecyzowania używają metody przezpochwowej. A wtedy z kolei pełny pęcherz może fałszować, wydłużać wartości pomiarów długości i szyjki macicy i w ogóle ją odsuwać.Ej a odnośnie pełnego pęcherza. Czy na USG prenatalne trzeba iść z pełnym pęcherzem? Bo gdzieś mi się rzuciło takie info w necie, ale ani mój lekarz, ani panie w rejestracji nic nie wspominały.
BTW Najlepiej dzień wcześniej i w dniu badania nie smarować brzucha kremami bo to dodatkowa warstwa, która zakłóca drogę ultradźwiękom.
Właśnie, dwie wersje! Wyczytałam coś w stylu, że pełen pęcherz "wypycha" macicę (czy tam jakkolwiek nazwać to co z nią robi), i więcej widać. Z kolei przed USG przezpochwowym opróżnić pęcherz.
Ooo, to super, że macie info odnośnie przygotowania. To moja 1 ciąża, to jestem zielona, a wyczytałam jedynie wskazówki, jak postępować z tym konkretnym lekarzem (bo jego opis brzmi jakby był lekko nawiedzony i oprócz USG stresuje mnie sama jego osoba )
Ooo, to super, że macie info odnośnie przygotowania. To moja 1 ciąża, to jestem zielona, a wyczytałam jedynie wskazówki, jak postępować z tym konkretnym lekarzem (bo jego opis brzmi jakby był lekko nawiedzony i oprócz USG stresuje mnie sama jego osoba )
Navigium
Książka mamyginekolog "O ciąży". Ja swoją kupiłam na Vinted za 60 zł.Przepraszam ze się wtącam jako lutówka, ale czy mogłabyś mi powiedzieć co to za książka?
Jak już się wtrącam to napisze bo widzę ze pare z was na to narzeka, na bole skurczowe podbrzusza bardzo polecam aspargin! Magnez z potasem, można w ciąży mi mega pomaga (No spa nie daje NIC kompletnie) a mam dwa szkraby wiec te bole się ładnie pokazują bo macica szybciutko rośnie
Załączniki
Doktur_M
Moderator
Za poradą siostry chciałam sobie przygotować taką torbę szpitalną, taką wiecie, podstawową na wszelki wypadek. Chciałam kupić ze dwie koszule takie już pod karmienie i mam totalny kryzys. Może to coś w mojej głowie, ale albo wydają mi się wielkimi namiotami albo są aż zbyt urocze jak na moje jedno- i ciemno kolorowe standardy
To zależy od tego, jak będzie widać przez powłoki brzuszne. Może być tak i tak, więc polecam sukienkę Koniecznie daj znać nam zielonym jak to przebiegło!Jak jesteśmy przy USG prenatalnym to wykonuje się je przez brzuch? To już dziś i zastanawiam się jak się ubrać
Kitsune
Moderator
Tak, przez brzuchJak jesteśmy przy USG prenatalnym to wykonuje się je przez brzuch? To już dziś i zastanawiam się jak się ubrać
Tak, głównie tak, ale tam gdzie idę, wiem, że też często sprawdzają szyjkę, więc po USG przez brzuch, idziesz się przygotować i masz przezpochwowe jeszcze.Jak jesteśmy przy USG prenatalnym to wykonuje się je przez brzuch? To już dziś i zastanawiam się jak się ubrać
A chyba najlepiej sukienkę z guzikami. Najpierw rozpinasz guziki, które trzeba, a potem masz spódniczkę na ewentualne badanie.
Ja z kolei mam problem ze stanikami. Generalnie z tego co widzę, to już mi się lekko cycki powiększyły, a myślę, że będzie jeszcze gorzej. Znalazłam fajnę na bonprix, z pełną rozmiarówką (noszę 75E/F) i patrzyłam na ciążowe u nich już coś w stylu 75G i generalnie mało modeli miało miseczkę G (w większości kończyły się na E/F ).
reklama
Rachelita
Mi jedyne koszule jakie pasują to są te z formommy. Są ciemne i wyglądają jak sukienkiZa poradą siostry chciałam sobie przygotować taką torbę szpitalną, taką wiecie, podstawową na wszelki wypadek. Chciałam kupić ze dwie koszule takie już pod karmienie i mam totalny kryzys. Może to coś w mojej głowie, ale albo wydają mi się wielkimi namiotami albo są aż zbyt urocze jak na moje jedno- i ciemno kolorowe standardy
To zależy od tego, jak będzie widać przez powłoki brzuszne. Może być tak i tak, więc polecam sukienkę Koniecznie daj znać nam zielonym jak to przebiegło!