No i te namawianie , pij jeden drink nie zaszkodzi. Nie którzy ludzie nie rozumieją słowa NIE.Swoją drogą równie wk*rwiające jak dopytywanie, kiedy dzieci, jest dopytywanie, czemu się nie pije alkoholu. Jakby picie alkoholu było czymś tak normalnym i oczywistym, że niepijący to dziwolągi. Mój ojciec też zawsze narzeczonemu wciska.
reklama
laurelle
Fanka BB :)
U mnie to była kwestia kilku tysięcy, bo do średniej wliczała się premia roczna. Więc naprawde czasem nie warto za wszelką cenę zostawać w pracy. Jak ktoś dostał podwyżkę duuuuuużą to może te kilka msc będzie miało wpływ na wysokośćn macierzynskiego, ale generalnie każda z nas na L4 ciążowym dostanie więcej kasy niż normalnie pracując (właśnie dzięki temu, że nie odciągają różnych składek, plus u mnie ta premia roczna dochodzi do średniej). Także w większości przypadków finansowo bardziej opłaca nam się jak najszybciej iść na ciążowe L4.Pamiętaj kochana, że na L4 fostajesz i tak wyższą kwotę bo nie odciągają Ci różnych rzeczy Ja na L4 ciążowym miałam jakieś 500 złotych więcej niż jak pracowałam
Doktur_M
Moderator
Też mnie to irytuje... Zazwyczaj mówię, że przy moich lekach nie mogę albo że źle się czuję i jak coś wypiję to mnie ulula. Acz widzę sporo opcji bezalkoholowych się pojawia (wczoraj próbowałam rum z Lidla, rewelka w smaku, a 0%) i to też dobry motyw na oszukanie, jeśli nie przemawiają inne argumenty.Swoją drogą równie wk*rwiające jak dopytywanie, kiedy dzieci, jest dopytywanie, czemu się nie pije alkoholu. Jakby picie alkoholu było czymś tak normalnym i oczywistym, że niepijący to dziwolągi. Mój ojciec też zawsze narzeczonemu wciska.
laurelle
Mój lekarz też na pewno mi zaproponuje zwolnienie, ale myślałam, żeby iść po testach SANCO/Harmony/Nifty - jeszcze nie wiem które robić, czyli pewnie pójdę po skończonym 12tc.Ja chcę iść od razu na jutrzejszej wizycie, 6+5, mam lekarza bardzo wyrozumiałego więc spodziewam się, że od razu będzie proponował. Poza tym czuję się fatalnie więc im szybciej tym lepiej..
Euforia0204
6+3 z OMGratulacje! Który tydzien?
Devin
Ja na zwolnienie najwcześniej bym chciała w październikuDokładnie.. Żadna kobieta nie jest w stanie się przygotować na to co ją czeka w połogu, z noworodkiem, z pierwszym dzieckiem Ja byłam na szkole rodzenia, przyjaciółka urodziła 4 msc przede mną i to jak wygląda życie po porodzie to był szok. Żałowałam, że 'nie odpoczęłam na zapas". Teraz tylko myślę, żeby iść jak najszybciej na zwolnienie. Zwłaszcza mając przedszkolaka w domu Czekacie do skończonego 12 tygodnia?
A rodzinie powiem we wrześniu jeżeli wszystko będzie okej i dotrwam do tego czasu
Devin
ja podobnie, dzisiaj też oczu nie mogę otworzyć i mam tak samo ze średni- z 12 mscy a ostatnie miesiące premię mam ciągle więc w razie co większa wypłata będzie na l4 ale jak będzie dobrze mam zamiar iść dopiero październikDziewczyny, nie mogę się obudzić dziś. Pojechałam do biura się uspołecznić, a najchętniej bym zasnęła na podłodze. Przy życiu utrzymuje mnie chyba tylko myśl, że po pracy jadę do Ikei.
Zastanawiam się nad tym co pisałyście odnośnie odpoczynku i czuje się taka, jakby w rozkroku. Z jednej strony myślę, że macie rację i nie wiem co mnie czeka i powinnam sobie odpocząć (póki mogę xD), a z drugiej strony jest we mnie niechęć do takiego przyjścia w 12 tygodniu i powiedzenia, że od 13 znikam na prawie 2 lata. Zatrudnił mnie mój były szef z poprzedniej pracy i zanim mnie zatrudnił, to wprost mu powiedziałam, że planuje iść na urlop macierzyński za rok i że mogę popracować parę miesięcy jedynie to... Stwierdził, że mu to nie przeszkadza i że musi w takim razie zatrudnić mi druga osobę, abym ja zdążyła przeszkolić. I faktycznie tak zrobił, a że mi zamiast "paru miesięcy" zeszły 2 lata to już inna sprawa. W dodatku od sierpnia dostałam podwyżkę i też mam taką myśl, że muszę dostać jak najwięcej wypłat na wyższa kwotę, aby na L4 mieć wyższa średnia z 12 miesięcy (choć wciąż niższa niż pensja). I tak się cały czas waham, bo z jednej strony bym sobie odpoczęła i poleżała, ale z drugiej strony kasa (spora różnica) i okoliczności...
G
guest-1727465352
Gość
Pierwsze słyszę o zakazie jazdy autem . Ale to pewnie też zależy od sytuacji i czy jest ciąża zagrożona . Ja przyjechałam autem z Anglii do Polski tydzień temu . Podróż zajęła 19 h. Tyle samo czeka mnie za 2 tygodnie na powrót.A czy którejś z Was ginekolog zabronił jazdy samochodem? U mnie kategoryczny zakaz dłuższej jazdy, bo wstrząsy (biorę luteinę na podtrzymanie), ale jak z krótszymi trasami - 2/3 h?
Generalnie posypały mi się wszystkie plany wyjazdowe i cały urlop chyba przesiedzę w domu i dostanę świra.
U mnie też czas działa na korzyść, tylko myślę, jak to wypośrodkować między czasem <-> odpoczynkiem.ja podobnie, dzisiaj też oczu nie mogę otworzyć i mam tak samo ze średni- z 12 mscy a ostatnie miesiące premię mam ciągle więc w razie co większa wypłata będzie na l4 ale jak będzie dobrze mam zamiar iść dopiero październik
reklama
Deess.
mnie przestali pytać jak się wkurzyłam i wylałam ci swoje i tyle to nie ich sprawaSwoją drogą równie wk*rwiające jak dopytywanie, kiedy dzieci, jest dopytywanie, czemu się nie pije alkoholu. Jakby picie alkoholu było czymś tak normalnym i oczywistym, że niepijący to dziwolągi. Mój ojciec też zawsze narzeczonemu wciska.