reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Mi powiedziała, że jest na granicy i mam już teraz zrobić krzywą cukrową.
Ale czekam na decyzję od lekarza który będzie prowadził moja ciąże. Idę 9.08.
My mamy właśnie ustalić kiedy krzywa na kolejnej wizycie 🙂
Ja już chyba pisałam, że koleżance w ciąży wyszła glukoza na czczo ponad normę a krzywa wyszła dobrze. Spokojnie, poczekasz na krzywą i będzie wszystko jasne. Od tego cukru na czczo 95 gorsze są stresy, naprawdę. 🙏🙏
Dla każdego jego "problem" jest ważny. Mnie to stresuje tylko pod względem ,że dziecku dzieje się coś złego. Nie chodzi o mnie i o moje jedzenie. W tej chwili myślę o dziecku

reklama
My mamy właśnie ustalić kiedy krzywa na kolejnej wizycie 🙂

Dla każdego jego "problem" jest ważny. Mnie to stresuje tylko pod względem ,że dziecku dzieje się coś złego. Nie chodzi o mnie i o moje jedzenie. W tej chwili myślę o dziecku
Ale mnie nie musisz tłumaczyć. Choruję na cukrzycę od lat.
Odetchnij i przeczytaj jeszcze raz co napisałam...

I tym bardziej bym nie jadła nic słodkiego, tak jak wcześniej pisałaś, ze masz ochotę na ciastko. Będziesz mieć wyrzuty sumienia i nakręcać się jeszcze bardziej.

Ja sobie biorę i morfologia mi się poprawiła, bo mialam podwyższone parametry świadczące o anemii, wiadomo teraz ze to powód niedoboru żelaza.
Czy któraś z dziewczyn przyjmuje femibion 1 ?
Ja w poprzedniej ciąży miałam także anemię i niedobór żelaza. Lekarz kazał odstawić witaminy z żelazem i wybrac te bez, a anemia mieliśmy zająć się w drugim trymestrze. Bo mimo ze miałam niedobór, to lekarz uznał ze nie jest aż tak poważny, aby suplementowac żelazo….
umówiłam sobie na jutro teleporade w luxmedzie
Może tez dlatego dał Tobie dwie dawki, bo słabiej zadziała? Nie wiem, nie jestem lekarzem wiec więcej się nie wypowiem w tej kwestii bo Ty się stresujesz, a może zupełnie niepotrzebnie bo rada Twojego lekarza jest może być lepsza niż mojego. Widzę ze już umówiłas sobie wizytę 😉 ale spokojnie, nie nakręcaj się mną.

Ja dziewczyny znowu się rozkładam 😢 dzisiaj mnie tak gardło boli ze…. Właśnie pije rosołek z czosnkiem o tymi grzankami i zrobiłam już sobie syrop z cebuli, czosnku i miodu… mam zamiar go brać cała ciaze, tym bardziej, ze to taki okres będzie chorowity…

Ja w poprzedniej ciąży miałam także anemię i niedobór żelaza. Lekarz kazał odstawić witaminy z żelazem i wybrac te bez, a anemia mieliśmy zająć się w drugim trymestrze. Bo mimo ze miałam niedobór, to lekarz uznał ze nie jest aż tak poważny, aby suplementowac żelazo….

Może tez dlatego dał Tobie dwie dawki, bo słabiej zadziała? Nie wiem, nie jestem lekarzem wiec więcej się nie wypowiem w tej kwestii bo Ty się stresujesz, a może zupełnie niepotrzebnie bo rada Twojego lekarza jest może być lepsza niż mojego. Widzę ze już umówiłas sobie wizytę 😉 ale spokojnie, nie nakręcaj się mną.

Ja dziewczyny znowu się rozkładam 😢 dzisiaj mnie tak gardło boli ze…. Właśnie pije rosołek z czosnkiem o tymi grzankami i zrobiłam już sobie syrop z cebuli, czosnku i miodu… mam zamiar go brać cała ciaze, tym bardziej, ze to taki okres będzie chorowity…
właśnie ja dziękuję Tobie za to co napisałaś, że mnie uświadomiłaś , zresztą ja sama miałam wątpliwości dlatego też zapytałam jak to u was dziewczyny było. Dlatego też umówiłam się na jutro na wizytę żeby wiedzieć czy aby napewno tamten lekarz miał rację :)

Ja sobie biorę i morfologia mi się poprawiła, bo mialam podwyższone parametry świadczące o anemii, wiadomo teraz ze to powód niedoboru żelaza.
Czy któraś z dziewczyn przyjmuje femibion 1 ?
tak ja przyjmuje + do tego jeszcze wit d 2000j oraz kwasy omega 3,6,9. W tym femibiome niestety za mało witaminki D i brak kwasów DHA więc trzeba dosuplementowac. Jeśli z ciąża będzie wszystko ok to planuje zmianę suplementu bo wyczytałam, że ten jest marny (niestety przy wyborze Femibionu pokierowałam się opinia Pani z apteki).

tak ja przyjmuje + do tego jeszcze wit d 2000j oraz kwasy omega 3,6,9. W tym femibiome niestety za mało witaminki D i brak kwasów DHA więc trzeba dosuplementowac. Jeśli z ciąża będzie wszystko ok to planuje zmianę suplementu bo wyczytałam, że ten jest marny (niestety przy wyborze Femibionu pokierowałam się opinia Pani z apteki).
ja robiłam teraz wit d i wyszło mi 58. Pierwszy raz w życiu taki wynik. Biorę wit.d 4000 od ponad 2 lat czyli początku poprzedniej ciąży. Aż mnie pielęgniarka pochwaliła u gin 😛 Tak wiec polecam wyższa dawkę niż 2000.

U mnie to samo. Brzuch mam już tak widoczny że chyba po wizycie czwartkowej jak będzie wszystko ok to zacznę się przyznawać że to ciążowy a nie spożywczy 😁
ja dzis na callu w robocie musiałam się pilnować i ręką zasłaniać rant biurka bo bebzonik nieźle wystawał 🤪 jeszcze miałam na sobie taką spódniczkę jeansowa która dodatkowo dodawała objętości i powiem szczerze że na kamerce wyglądało to slabo (zerkałam nim sie wgrałam 😅)

Ja jak byłam na diecie cukrzycowej to miałam jeść posiłki o określonych godzinach i proporcjach. Głównie warzywa, mięso, ryby, kasze, jajka, nabiał, orzechy i kabanosy. Ziemniakow i makaronów w tym ciemnych nie mogłam bo mi cukry wariowaly. Za makaron robiły mi krótko gotowane paski z cukinii. Z owoców mogłam jeść jedno jablko/kiwi/owoce jagodowe z pół szklanki. Bylo ciezko, ale udalo sie bez insuliny.

A jaki byś poleciła ? :)

reklama
Ale mnie nie musisz tłumaczyć. Choruję na cukrzycę od lat.
Odetchnij i przeczytaj jeszcze raz co napisałam...

I tym bardziej bym nie jadła nic słodkiego, tak jak wcześniej pisałaś, ze masz ochotę na ciastko. Będziesz mieć wyrzuty sumienia i nakręcać się jeszcze bardziej.
No nie jem,dziś zjadłam pół bułki ciemnej żółty ser,polędwica Ala swojska🙂pomidor plaster i mozarella plasterek. Z ciekawości zmierzyłam cukier po godzinie i wynik 88.

Do góry