reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Dziewczyny. Ja to mam pecha. Posmarowałam jakaś godzinę temu okolice intymne na zewnątrz nowym kremem co dała ginekolog dzisiaj. No i zaczyna mnie piec wejście do pochwy… co byście zrobiły na moim miejscu? Jechać na sor? 😔
Załamie się zaraz.. płacz już nawet nie pomaga..
umyć, nasiadówka do miski bądź wanny , delikatnym płynem do higieny intymnej.

reklama
A powiedzcie mi jak to będzie u Was z tymi prenatalnym? Ja np zawsze miałam u lekarza prowadzącego ciaze. A ta lekarka do której idę to wiem, ze chce konkretnych prenatalnych z pełna dokumentacja itp… wiem bo kuzynka do niej chodzi, ale na razie się jej nie pytam, bo nie chce się ujawniać… zastanawiam się jak to u Was będzie wyglądało? Wiem, ze ta kuzynka robiła pappa wiec może to ze względu na to pappa miala aż taki jakby „skoroszyt” ze swoimi wynikami…?
mnie moja gin wysyła na usg prenatalne gdzie indziej. Sama się tym nie zajmuje.

Cześć dziewczyny,
Czytam wasze wpisy ale odzywam się sporadycznie, bo nie mam zbytnio czasu. Praca + remont w mieszkaniu. Wiec caly dzien na nogach

Gratulacje dla wszystkich dziewczyn juz po wizytach:*
Ja obecnie według OM 6+4. Ja się czuje dobrze, mam wrażliwe tylko sutki, czasami mnie mdli nad ranem albo wieczorem, ale nie wymiotuje. Oby tak dalej :D
U mnie w Toruniu do lekarza zapisały mnie w ramach Nfz na pierwszą wizytę w tygodniu 9+4, uważam, że to stanowczo za późno, ale one uważają inaczej.
Zapisałam się też prywatnie idę w poniedziałek, jednorazowo żeby zobaczyc czy faktycznie jest się z czego cieszyć i tak czytając wasze wpisy czy powinnam tez poprosić zeby założyła mi kartę ciazy w razie co ?
Mam jeszcze pytanie co do opalania, ja jestem dzieckiem słońca :D uwielbiam się opalac, potrafię przesiedzieć caly dzien na plaży,
Od poniedziałku zaczynam urlop, jak to wygląda w ciąży ? Mozna sie opalać, czy nie można ? Macie pewnie większe doświadczenie :)
* to będzie moje pierwsze dziecko, o ile znowu nie dojdzie do poronienia...

Jestem po wizycie :)
Wszystko dobrze, serduszko bije -140 :)
Ma 1 cm.
Wyniki badan mam dobre :)
Generalnie wszystko pozytywnie na chwile obecna :)
Dowiedziałam się, że on niestety nie prowadzi ciąży i musiały się przenieść albo do innego lekarza w klinice albo polecił nam lekarza w naszym mieście - dla nas Katowice, Gliwice, Bytom, Chorzów bez różnicy- Śląsk dobrze skomunikowany wiec będziemy myśleć.
Narazie mam umówiona wizytę w klinice u innego lekarza na 11.08, prenatalne mam 18.08- 1 i 2 z białkiem ppapa będę mieć refundowane 3 już odpłatne, w klinice robią tez sanco czy sonco i będziemy je robić bo lekarz powiedział ze te standardowe kładą nacisk na inne kwestie, a te dodatkowe na inne wiec nie powinno się robić tych albo tych bo one nie występują zamienne (inny zakres) tak jak już napisałam ze jeśli nam zależy zeby jak najbardziej wyeliminować ryzyko to tylko robić i te podstawowe i te dodatkowe - w pełni płatne (2300 zł kosztuje w tej klinice).
Założył mi kartę ciąży- nie bardzo wiem co to oznacza 🤪
Czy to znaczy, ze jestem już do rejestru ciąż wpisana? 🤪
Zapytałam o leki przy przeziębieniu powiedział ze paracetamol Ok.
Wrzucam Wam zdjęcie naszego groszka ❤️
super wiadomości !
Witam Was dziewczyny. Czy jest tu ktoś kto zostanie mamą po 40stce? To moja 4ta ciąża, i w nadchodzace za miesiąc 40ste urodziny dostalam 2 kreski na teście
Jak mam 39 teraz, to moja druga ciąża, ale dzieci na razie brak..
ja robię tam gdzie usg prenatalne, ale widziałam, że nawet w Diagnostyce można zrobić. A skąd jesteś?
Można wiedzieć czym się kierowałaś w wyborze? Że akurat Nift? Bo ja nadal analizuję które wybrać 🤷‍♀️

Mam taką nadzieje 😁

A z innej beczki ja tez po okresie próbnym i oczywiście na wieść o ciąży nie przedłużyli mi umowy

Byłam dziś w ZUSie i jeśli będę ciągnąć zwolnienie to mam 100% wynagrodzenia ale tylko do tp a potem nic, zero

A i pierwsze zwolnienie wtedy mi zapłacą jak będzie co najmniej 30 dni trealo

Wkurzyłam sie na maksa i trudno szukam pracy przynajmniej mi umowe przedłuża do porodu a potem macierzyński na normalnych zasadach

Jak praca okaże sie fajna to przyznam sie ze jestem w ciąży i będę pracować tak długo jak sie da

Bezpieczeństwo finansowe jest u mnie na pierwszym miejscu
Hej, a ty mówiłaś że w ciąży jesteś???

reklama
W tym akurat co wstawiłam(pierwsze lepsze) nie ma wpisanego "karta ciąży" ale w innym jakiś czas temu na temat karty ciąży gdzieś czytałam, wiem bo koleżanka miała założoną kartę później niż 10tydz i becikowego nie dostała. Ale upierać się nie będę 😁
Tu nie chodzi o kartę ciąży jako taka samą o w sobie. Nawet jak idziesz w czwartym tyg lekarz ma odnotować w karcie,że kobieta była i jest we wczesnej ciąży. Potem po urodzeniu dziecka mają dać papier że kobieta pojawiła się w ciąży od wtedy i wtedy u lekarza i już. Mi np dwa razy kartę ciąży zabrali w szpitalu i wtedy co w ogóle bym była " bez dokumentu"

Do góry