reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

ważna jest przede wszystkim twoja grupa krwi, musisz mieć w dokumentacji i przy przyjęciu do szpitala gdyby nie wiem mieli Ci krew przetoczyć. Wykonywanie grupy krwi u partnera chyba nie jest obowiązkowe, w każdym razie u nas tego nie było. A jeżeli jest to ważne to wydaje mi się że przed zajściem w ciąże bo jedno z was może mieć Rh+ a drugie Rh- i wtedy jest niezgodność
Niezgodność jest wtedy tylko jeśli kobiega ma rh - a partner rh+. W odwrotna stronę już nie ma niezgodności.

reklama
Witam się w 9+0 🙃 3mam mocno kciuki za każdą z Was która dzis wizytuje lub robi jakieś badania. Ja na wizytę lecę jutro i już powoli zaczynam się martwić że usłyszę najgorsze 😔 to powiększone cialko zolte caly czas nade mną wisi jak chmura gradowa. Ale staram się nie poddawać i mimo wszystko trzymać jeszcze resztek nadziei 🙈

Miłego dzionka! 🥰
Kochana będzie wszystko dobrze!!🥰🥰🥰❤️ Cały czas trzymam mocno kciuki za Ciebie i twojego maluszka 😘😘❤️❤️ ja jutro też wizyta na 12:50. Jutro będzie 9+0. Stres ogromny co zobaczę 🫣🫣

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny!!!!

Kochana będzie wszystko dobrze!!🥰🥰🥰❤️ Cały czas trzymam mocno kciuki za Ciebie i twojego maluszka 😘😘❤️❤️ ja jutro też wizyta na 12:50. Jutro będzie 9+0. Stres ogromny co zobaczę 🫣🫣

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny!!!!
na pewno ślicznego maluszka z bijącym serduszkiem ❤️😊 dzięki za dobre słowo i również 3 mam ogromnie kciukasy za Ciebie 😘

Dziewczyny jeśli któraś ma urodziny w najbliższym czasie, to w diagnostyce wszystkie (albo prawie wszystkie) badania są 50% tańsze w dniu urodzin. Polecam, szczególnie teraz.
Wow nie wiedziałam o tym! Szkoda że teraz piszesz bo w lipcu miałam urodziny 😁

Ja mam minus, mąż ma plusa i jeżeli pierwszy syn odziedziczył + po tatusiu to mój organizm podczas porodu mógł wytworzyć przeciwciała anty-D czyli przeciwko + i gdyby drugie dziecko odziedziczyło też + to moje przeciwciała "posklejałyby" mu krwinki. Dlatego w 72h po porodzie trzeba podać immunoglobiline, żeby organizm tych przeciwciała anty-D nie wytworzył. W ciąży raczej nie ma to znaczenia, ale istotne jest po porodzie, szczególnie jeśli planuje się więcej dzieci🙂
Nie do końca tak jest, zastrzyk warto podać jeszcze w ciąży bo jeśli np dojdzie do odklejenia łożyska i zaczniesz krwawić, będzie poród przedwczesny to już wtedy organizm będzie się bronić i produkować przeciwciała anty-D. Znajoma miała taki przypadek i twierdzi już nie może zajść w ciążę bo jej organizm będzie każdą zwalczał. Obwinia ginekologa że nie dał wcześniej zastrzyku. Nie wiem jakie są rekomendacje ale to co ona pisze ma sens by zapobiegawczo podać przed porodem w razie takich przypadkow.

Dziś powiedzieliśmy mojego męża rodzicom.
Byli zdziwieni, powiedzieli, że odważnie
a na końcu teściowa zapytała czy wpadliśmy ? 🤣

Moi i męża rodzice są zdziwieni, że świadomie się zdecywalismy na 2 letnia różnice między dziećmi.

A my przecież wiemy, że nie będzie łatwo.
😄
U nas półtora roku różnicy i jest git 🥰 Teraz będzie trzy lata między średnim a najmłodszym choć chcieliśmy szybciej ;-)

reklama
Do góry