WitajCześć Dziewczyny.
Dołączam do was. W środę 6.07 pozytywny test. Zrobiona beta i prog. Wczoraj powtórzona beta. Przyrost ok, nie sprawdzam więcej. Jestem po starcie w styczniu tego roku, czyli druga ciąża ale dzieci brak. Mam niedoczynność tarczycy i kilka nadprogramowych kilogramów. A poza tym w dzień pozytywnego testu skończyłam 39 lat, więc liczę że tym razem dotrwam do szczęśliwego finału bo czas już niestety goni
Witam znajome z wątków kreseczkowych i staraczkowych
Wszystkim życzę spokojnych 9 miesięcy
reklama
vvDomivv
Fanka BB :)
tak cale 2 sztuki staram się nie dotykac kuwety, ale jak partnera nie ma w domu to jakby nie mam wyjścia ale od razu myje dokładnie rece + dezynfekuje żelem. Miałam robione badania w kierunku toksoplazmozy przed in vitro I wyszło negatywnie, także liczę że moje gagatki nie są nosicielami, ale staram się zachować ostrożność po prostu. No i pilnuje zeby wymieniać żwirek ciut szybciej niż zazwyczaj zmienialiśmy, żeby nie gromadziły się bakterie. Kotów nie oddam wiec po prostu ja musze zachować zdrowy rozsądek@vvDomivv wspominałaś, ze masz koty. Wymieniasz im kuwete i wybierasz kupki? Pytam, bo to podobno szkodliwe w ciąży.
Helena!
Moderator
ja w każdej ciąży sprzątałam kuwetę i nigdy nie przeszłam toxo. Bratowa nie ma nawet kota, a toxo przeszła. Moja gin twierdzi, że to „choroba gospodyń domowych”, łapana głównie z surowego mięsa.tak cale 2 sztuki staram się nie dotykac kuwety, ale jak partnera nie ma w domu to jakby nie mam wyjścia ale od razu myje dokładnie rece + dezynfekuje żelem. Miałam robione badania w kierunku toksoplazmozy przed in vitro I wyszło negatywnie, także liczę że moje gagatki nie są nosicielami, ale staram się zachować ostrożność po prostu. No i pilnuje zeby wymieniać żwirek ciut szybciej niż zazwyczaj zmienialiśmy, żeby nie gromadziły się bakterie. Kotów nie oddam wiec po prostu ja musze zachować zdrowy rozsądek
MamaR
Toksoplazmoza można też się zarazić z niemytych warzyw i owoców lub źle umytych. Nawozy w rolnictwie to obornik więc np jak kupicie chamburgera z sałata której komuś się nie chciało dokładnie umyć a najlepiej namoczyc w wodzie z solą to można się zarazić toksoplazmoza.
Jak się dziś czujecie? Mi zgaga odpuściła i nie wiem czy mam się martwić czy smucić. Brzuch mam napięty. Najchętniej to bym poszła dziś na USG ale nic nie będzie widać.
Jak się dziś czujecie? Mi zgaga odpuściła i nie wiem czy mam się martwić czy smucić. Brzuch mam napięty. Najchętniej to bym poszła dziś na USG ale nic nie będzie widać.
Marysia1212
Zaciekawiona BB
Ja mam taką schize że co chwilę latam do łazienki bo mi się wydaje że krwawię a to śluzToksoplazmoza można też się zarazić z niemytych warzyw i owoców lub źle umytych. Nawozy w rolnictwie to obornik więc np jak kupicie chamburgera z sałata której komuś się nie chciało dokładnie umyć a najlepiej namoczyc w wodzie z solą to można się zarazić toksoplazmoza.
30secondtomars
Zaciekawiona BB
Mi mdłości doszły i zmiana smaków, od niektórych rzeczy już mnie odrzuca. A tyle nagotowalam rosołku i lecza, ale nie podchodzą mi wcaleToksoplazmoza można też się zarazić z niemytych warzyw i owoców lub źle umytych. Nawozy w rolnictwie to obornik więc np jak kupicie chamburgera z sałata której komuś się nie chciało dokładnie umyć a najlepiej namoczyc w wodzie z solą to można się zarazić toksoplazmoza.
Mythopoeia
No niestety prawdopodobnie nie miałam przynajmniej 3 lata temu jak robiłam badania w pierwszej ciążyJeżeli nie miałaś tego badania czy przeszłaś toksoplazmozę to na pierwszej wizycie będziesz miała ja zlecona. Przynajmniej ja tak miałam z córką ,teraz już wykonywać nie muszę bo mam wynik,a to jest raz przechorowanie i są przeciwcialadość niebezpieczne jest mieć w ciąży ta chorobę nie chorując na nią wcześniej.
Ja pewnie przechorowalam za dziecka bezobjawowo
Helena!
Moderator
ja dobrze i aż mnie to denerwuje. Nakręcam się, że znowu coś jest nie tak. Przy poprzedniej poronionej ciąży czułam się świetnie, tylko brzuch mnie czasami mocno bolał. Teraz mam z objawów napady głodu, senność, mdłości jak za dużo zjem i minimalny ból podbrzusza od czasu do czasu.Toksoplazmoza można też się zarazić z niemytych warzyw i owoców lub źle umytych. Nawozy w rolnictwie to obornik więc np jak kupicie chamburgera z sałata której komuś się nie chciało dokładnie umyć a najlepiej namoczyc w wodzie z solą to można się zarazić toksoplazmoza.
Jeśli chodzi o zachcianki, to od tygodnia mam szał na kanapki z pasztetem i konserwowe ogórki z chilli. Dla mnie szok, bo nienawidzę nic z octem i w ogóle nie jadam takich ogórków.
Chce_byc_mama_wielu
Ja toxo nie miałamja w każdej ciąży sprzątałam kuwetę i nigdy nie przeszłam toxo. Bratowa nie ma nawet kota, a toxo przeszła. Moja gin twierdzi, że to „choroba gospodyń domowych”, łapana głównie z surowego mięsa.
reklama
natala123456
ja w nocy się męczyłam. Tak mnie cycki bolały i brzuch, ze już myślałam ze coś nie tak. Rano okey. Jeszcze w siebie nic nie wcisnęłam… w poprzednich ciążach tez tak mialam, ze na sile muszę wciskać. I wkurza mnie bo jak robię to jest okey a jak usiądę odpocząć to od razu czuje mdłości…