reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2022

Ja się właśnie boję tego ruchu, bo jak w piątek i wczoraj dużo leżałam, to nie było żadnych plamień, a dzisiaj już dzień aktywny, był też spacer i przed chwilą znowu brązowe nitki na papierze... Zastanawiam się, czy to nie jest jakaś infekcja, bo to w sumie nie jest plamienie, tylko takie zabarwione upławy. Na szczęście jutro już mam wizytę, to o wszystko wypytam.
Jak się plami, to co innego. Wtedy aktywność fizyczna niewskazana. Trzeba na siebie uważać i się oszczędzać...

reklama
Dziewczyny ile razy sprawdzalyscie jak przyrasta beta ? Ja trzy razy, czyli sprawdziłam dwa przyrosty (co 48h), no i zawsze przyrost był w normie (148 i 170%). Myślicie że sprawdzić jeszcze raz, czy dać już sobie spokój ? Ostatnia beta ok 2200. Zastanawiam się czy ma to jakiś sens takie sprawdzanie, we wtorek mam gina i pewnie pierwsze USG, beta powinna wtedy być już ok 5000 więc powinnam zobaczyć pęcherzyk a to chyba ważniejsze od bety 🤔 co myślicie , jak to u Was wyglądało ?

Dziewczyny ile razy sprawdzalyscie jak przyrasta beta ? Ja trzy razy, czyli sprawdziłam dwa przyrosty (co 48h), no i zawsze przyrost był w normie (148 i 170%). Myślicie że sprawdzić jeszcze raz, czy dać już sobie spokój ? Ostatnia beta ok 2200. Zastanawiam się czy ma to jakiś sens takie sprawdzanie, we wtorek mam gina i pewnie pierwsze USG, beta powinna wtedy być już ok 5000 więc powinnam zobaczyć pęcherzyk a to chyba ważniejsze od bety 🤔 co myślicie , jak to u Was wyglądało ?
Nie rób już bety, betę bada się dopóki jest trzy cyfrowa bo później już szaleje idź na usg:-)

Dziewczyny, powiedzcie mi jak to jest z tymi L4 i kontrolą zus. W ciąży raczej chyba dostaje się zwolnienie tzw. chodzące, ale co tak naprawdę możemy przez to rozumieć? Chodzi np. o taka sytuację, że lekarz daje zwolnienie kobiecie, która ma bardzo stresująca pracę, albo warunki nie są dostosowane dla kobiet w ciąży i ta idzie na zwolnienie. Natomiast lekarz w zaleceniach mówi, że proszę chodzić na spacery, na basen, utrzymać umiarkowana aktywność itp. I co wtedy, gdy kobiety w domu nie będzie a zus zapuka do drzwi?:) Jest się czego obawiać? Jest to jakoś do obronienia? Może mialyscie albo znacie takie przypadki?;)
Też mnie to zastanawia. Wiem, że jak będzie kontrola a ty np w sklepie albo w aptece to z paragonem ci uznają że ok. A na spacery to bym chodziła po 17, bo kontrole to raczej w godzinach pracy zusu

Ja mam wizytę w czwartek i w środę zrobię betę, ale tylko dlatego, że mam skierowanie i będę robić badania tarczycy. Więc to tak przy okazji. Gdybym ich nie robiła to już bym nie badała więcej bety. Robiłam dwa razy po zrobieniu testu i jeszcze chyba w 30 DC raz.

Też mnie to zastanawia. Wiem, że jak będzie kontrola a ty np w sklepie albo w aptece to z paragonem ci uznają że ok. A na spacery to bym chodziła po 17, bo kontrole to raczej w godzinach pracy zusu
Serio to aż taka prawie kwarantanna? ☺️Ja jeszcze pracuje i planuje przynajmniej do prenatalnych pracować...ale nie zamierzam w domu siedzieć tylko właśnie w drugim trymestrze na jakies zajęcia dla ciężarnych się zapisać, odwiedzać częściej babcie, wybierac się na targ itp....oni serio robią kontrolę od 2 trymestru?
Ja wyjadę na wieś do rodziny na 3-4 dni pobyć na łonie natury to muszę to zgłaszać?

Nie badaj więcej, nie ma sensu. Przyrost już nie będzie normalny, bo już przy takiej wielkości beta zwalnia. Teraz tylko USG. :)

Czy któraś z Was słyszała o wpływie paracetamolu na układ nerwowy dziecka? 😯

Załączniki

• IMG_20210711_210702.jpg
    IMG_20210711_210702.jpg
    294,2 KB · Wyświetleń: 66
reklama
Serio to aż taka prawie kwarantanna? ☺️Ja jeszcze pracuje i planuje przynajmniej do prenatalnych pracować...ale nie zamierzam w domu siedzieć tylko właśnie w drugim trymestrze na jakies zajęcia dla ciężarnych się zapisać, odwiedzać częściej babcie, wybierac się na targ itp....oni serio robią kontrolę od 2 trymestru?
Ja wyjadę na wieś do rodziny na 3-4 dni pobyć na łonie natury to muszę to zgłaszać?
Jak będę miała kontrolę to ich spytam 😄

Do góry