reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2022

Ja się właśnie boję tego ruchu, bo jak w piątek i wczoraj dużo leżałam, to nie było żadnych plamień, a dzisiaj już dzień aktywny, był też spacer i przed chwilą znowu brązowe nitki na papierze... Zastanawiam się, czy to nie jest jakaś infekcja, bo to w sumie nie jest plamienie, tylko takie zabarwione upławy. Na szczęście jutro już mam wizytę, to o wszystko wypytam.
Jak się plami, to co innego. Wtedy aktywność fizyczna niewskazana. Trzeba na siebie uważać i się oszczędzać...

reklama
Dziewczyny ile razy sprawdzalyscie jak przyrasta beta ? Ja trzy razy, czyli sprawdziłam dwa przyrosty (co 48h), no i zawsze przyrost był w normie (148 i 170%). Myślicie że sprawdzić jeszcze raz, czy dać już sobie spokój ? Ostatnia beta ok 2200. Zastanawiam się czy ma to jakiś sens takie sprawdzanie, we wtorek mam gina i pewnie pierwsze USG, beta powinna wtedy być już ok 5000 więc powinnam zobaczyć pęcherzyk a to chyba ważniejsze od bety 🤔 co myślicie , jak to u Was wyglądało ?

Dziewczyny ile razy sprawdzalyscie jak przyrasta beta ? Ja trzy razy, czyli sprawdziłam dwa przyrosty (co 48h), no i zawsze przyrost był w normie (148 i 170%). Myślicie że sprawdzić jeszcze raz, czy dać już sobie spokój ? Ostatnia beta ok 2200. Zastanawiam się czy ma to jakiś sens takie sprawdzanie, we wtorek mam gina i pewnie pierwsze USG, beta powinna wtedy być już ok 5000 więc powinnam zobaczyć pęcherzyk a to chyba ważniejsze od bety 🤔 co myślicie , jak to u Was wyglądało ?
Nie rób już bety, betę bada się dopóki jest trzy cyfrowa bo później już szaleje idź na usg:-)

Dziewczyny, powiedzcie mi jak to jest z tymi L4 i kontrolą zus. W ciąży raczej chyba dostaje się zwolnienie tzw. chodzące, ale co tak naprawdę możemy przez to rozumieć? Chodzi np. o taka sytuację, że lekarz daje zwolnienie kobiecie, która ma bardzo stresująca pracę, albo warunki nie są dostosowane dla kobiet w ciąży i ta idzie na zwolnienie. Natomiast lekarz w zaleceniach mówi, że proszę chodzić na spacery, na basen, utrzymać umiarkowana aktywność itp. I co wtedy, gdy kobiety w domu nie będzie a zus zapuka do drzwi?:) Jest się czego obawiać? Jest to jakoś do obronienia? Może mialyscie albo znacie takie przypadki?;)
Też mnie to zastanawia. Wiem, że jak będzie kontrola a ty np w sklepie albo w aptece to z paragonem ci uznają że ok. A na spacery to bym chodziła po 17, bo kontrole to raczej w godzinach pracy zusu

Ja mam wizytę w czwartek i w środę zrobię betę, ale tylko dlatego, że mam skierowanie i będę robić badania tarczycy. Więc to tak przy okazji. Gdybym ich nie robiła to już bym nie badała więcej bety. Robiłam dwa razy po zrobieniu testu i jeszcze chyba w 30 DC raz.

Też mnie to zastanawia. Wiem, że jak będzie kontrola a ty np w sklepie albo w aptece to z paragonem ci uznają że ok. A na spacery to bym chodziła po 17, bo kontrole to raczej w godzinach pracy zusu
Serio to aż taka prawie kwarantanna? ☺️Ja jeszcze pracuje i planuje przynajmniej do prenatalnych pracować...ale nie zamierzam w domu siedzieć tylko właśnie w drugim trymestrze na jakies zajęcia dla ciężarnych się zapisać, odwiedzać częściej babcie, wybierac się na targ itp....oni serio robią kontrolę od 2 trymestru?
Ja wyjadę na wieś do rodziny na 3-4 dni pobyć na łonie natury to muszę to zgłaszać?

Nie badaj więcej, nie ma sensu. Przyrost już nie będzie normalny, bo już przy takiej wielkości beta zwalnia. Teraz tylko USG. :)

Czy któraś z Was słyszała o wpływie paracetamolu na układ nerwowy dziecka? 😯

Załączniki

• IMG_20210711_210702.jpg
    IMG_20210711_210702.jpg
    294,2 KB · Wyświetleń: 61
reklama
Serio to aż taka prawie kwarantanna? ☺️Ja jeszcze pracuje i planuje przynajmniej do prenatalnych pracować...ale nie zamierzam w domu siedzieć tylko właśnie w drugim trymestrze na jakies zajęcia dla ciężarnych się zapisać, odwiedzać częściej babcie, wybierac się na targ itp....oni serio robią kontrolę od 2 trymestru?
Ja wyjadę na wieś do rodziny na 3-4 dni pobyć na łonie natury to muszę to zgłaszać?
Jak będę miała kontrolę to ich spytam 😄

Do góry