reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

A u nas dziś kiepskawa nocka. Wczoraj mały miał szczepienie i w nocy non stop się przebudził i pojękiwał. Co prawda tylko przez sen i wystarczyło, że chwilę go po główce pogłaskałam ale jednak dziś czuję tę przerywaną nockę 🥴 Pewnie nóżka go bolała albo zęby? Wczoraj pediatra mówił, że widzi u góry też lekko opuchnięte dziąsła więc kto wie? No i wczoraj ważył małego i powiedział, że trochę za mało na wadze przybral przez miesiac- 400 g a powinien 500, 600... A ja czytałam, że u maluchów w tym wieku to nawet 300 g na m-c może być więc nie wiem jak to jest 😏
Jeśli chodzi o przybieranie na wadze to jakiś czas temu byliśmy u pediatry, Jasiek przybiera właśnie 400 g miesięcznie i pani doktor powiedziała że wzorcowo 😁

reklama
A u nas dziś kiepskawa nocka. Wczoraj mały miał szczepienie i w nocy non stop się przebudził i pojękiwał. Co prawda tylko przez sen i wystarczyło, że chwilę go po główce pogłaskałam ale jednak dziś czuję tę przerywaną nockę 🥴 Pewnie nóżka go bolała albo zęby? Wczoraj pediatra mówił, że widzi u góry też lekko opuchnięte dziąsła więc kto wie? No i wczoraj ważył małego i powiedział, że trochę za mało na wadze przybral przez miesiac- 400 g a powinien 500, 600... A ja czytałam, że u maluchów w tym wieku to nawet 300 g na m-c może być więc nie wiem jak to jest 😏
A propo tej wagi my we wrześniu byliśmy na szczepieniu w odstępie 20 dni i przybrał trochę ponad 100 g ja do pielęgniarki mówię że trochę mało a ona do mnie że się czepiam q on zdrowy i dobrze wygląda a lekarz to wogole nic mi nie mówił że za mało🤷‍♀️ teraz od września do października przybrał więcej ale to wg mojej wagi łazienkowej 😉
U mnie zawsze położna I lekarz mówili że najważniejsze że przybiera i w sumie jak widzę jego żywotność to się nie przejmuje, może tendencje do przybierania na wadze odziedziczył po mnie😅

Ostatnia edycja:
Teraz maluch nie będzie przybierać jakoś rewelacyjnie bo po półroczu przybieranie zwalnia. Tusia jest dzieckiem co według siatek przybiera w dolnej granicy. Ale w zeszłym tygodniu dla porównania wzięłam swoją książeczkę zdrowia, a tam waga się idealnie pokrywa z obecną Nastki. Więc w tym temacie wrzuciłam na luz, bo widzę że u niej to genetyka.

O super, dzięki, bo ostatnio też pytałam i nie pamiętam czy odpisałaś 😁 No właśnie fajny talerzyk silikonowy i fajna cena , bo te z firmy Beaba są bardzo drogie.
Wszystkie talerzyki silikonowe z przyssawkami mają takie ceny jakby były zrobione ze złota. Znalazłam ten Bibi- też bez BPA itd, i cena jest do zaakceptowania. Bo 100zł raczej by mnie bolało.

Jeśli chodzi o przybieranie na wadze to jakiś czas temu byliśmy u pediatry, Jasiek przybiera właśnie 400 g miesięcznie i pani doktor powiedziała że wzorcowo 😁
A propo tej wagi my we wrześniu byliśmy na szczepieniu w odstępie 20 dni i przybrał trochę ponad 100 g ja do pielęgniarki mówię że trochę mało a ona do mnie że się czepiam q on zdrowy i dobrze wygląda a lekarz to wogole nic mi nie mówił że za mało🤷‍♀️ teraz od września do października przybrał więcej ale to wg mojej wagi łazienkowej 😉
U mnie zawsze położna I lekarz mówili że najważniejsze że przybiera i w sumie jak widzę jego żywotność to się nie przejmuje, może tendencje do przybierania na wadze odziedziczył po mnie😅
No właśnie co pediatra to inna teoria jak ze wszystkim...
Ja po swoich przebojach z przybieraniem Igi na wadze doszłam do jednego wniosku- ważne że przybiera i tyle.
Każde dziecko zarówno w rozwoju ruchowym,psychicznym ma swoje tempo...tak i jest z wagą.
Moja zawsze przybierała mało i dalej przybiera tyle samo jak była noworodkiem...
Ale ważne, że przybiera bo nic jej nie dolega...bo badania i wszytko robiłam bo mi grozili szpitalem...
A wszędzie przecież mówią , że po 6mc życia tempo przyrostu masy ciała spada...więc nie wiem co Ci lekarze tak się dziwią...

No właśnie co pediatra to inna teoria jak ze wszystkim...
Ja po swoich przebojach z przybieraniem Igi na wadze doszłam do jednego wniosku- ważne że przybiera i tyle.
Każde dziecko zarówno w rozwoju ruchowym,psychicznym ma swoje tempo...tak i jest z wagą.
Moja zawsze przybierała mało i dalej przybiera tyle samo jak była noworodkiem...
Ale ważne, że przybiera bo nic jej nie dolega...bo badania i wszytko robiłam bo mi grozili szpitalem...
A wszędzie przecież mówią , że po 6mc życia tempo przyrostu masy ciała spada...więc nie wiem co Ci lekarze tak się dziwią...
A ile Iga teraz waży ?

Widać po oczkach, że to mały urwisek 😍

Tez chciałam zrobić sobie zdjęcie z coreczka , oto efekt
Zobacz załącznik 1330815

Vanes chyba przesadzasz, owszem musimy ograniczać maluchy, bo jeśli nie to... w sumie niech same idą np na spacer, najlepiej na brzuchu, bo nie będziemy ich ograniczać wózkiem ;)
u mnie też 'nie wolno' powoduje większe zainteresowanie. Mała upodobała sobie uszy mojego bokserka i tak kombinuje, żeby go tam uszczypnąć... powtarzam i chronię psa i ją ,bo co mam zrobić?
Skoro u Ciebie odkurzacz jest problemem to zrób tak, żeby już nie parkował w korytarzu, żeby nie był w zasięgu małego.
Myślę, że Twoje wyrzuty są kompletnie bez sensu 😘
Na pewno coś wymyślisz ✌
Ale fajna fotka 😂

mam też kilka takich starych.

Do wszystkich pasuje mi podpis:
"Gdy matka zbyt często całuje swoje dziecko"

Załączniki

• 20210701_140203.jpg
    20210701_140203.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 76
reklama
Dziewczyny Ja trochę z innej beczki. Może mi podpowiecie czym umyć podłogę (płytki) żeby nie były widoczne plamy. Pytam, bo jak umyję płytki płynem sidolUX czy ajaksem, kiedy ona wyschnie i przejdzie się po niej kilka razy widoczne są plamy, coś w stylu tłustych. Podłogę myłsm też płynem do naczyń, żeby ją odpuścić, ale efekt marny. Myłsm też parowym i to samo. Może macie jakieś pomysły 🤔

Do góry