reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Pierogi to jedna z niewielu rzeczy, którą robię w thermomixie i to ciasto jest najlepsze ze wszystkich, jakie kiedykolwiek jadłam. Plus z odmierzeniem i wyrobieniem trwa to dwie minuty. Myślę, że w robocie planetarnym, malakserze czy w maszynie do chleba wyjdzie podobnie.
A przepis: 250 gramów (gramów a nie mililitrów) mocno ciepłej wody, do tego jedno jajko, 2 łyżki oleju i 560 gramów mąki, wyrobić i od razu zużyć. Ciasto jest mięciutkie i trzeba je rozwałkowywać dość grubo, ale to samemu trzeba się przekonać. Szybko wysycha, a przykryte się parzy, więc robię tylko tę ilość i dorabiam.

Wiesz, mój mąż ma 10 rodzeństwa 😏 a będzie ośmioro na tej wigilii. Plus ich partnerzy i rodziny. Samych dzieci dwunastka. No i jego rodzice, tak się zebrało. Jeszcze weselej będzie w pierwszy dzień świąt, bo przyjeżdża jeszcze jedna siostra ze swoim synkiem, partnerem i jego dwiema córkami 🤣 to będzie nas już 37 osób, z tego 15 dzieci 🙈🙈

Jestem pracowita na tej zasadzie, że zamiast sobie rozłożyć robotę w czasie, to wolę nazapier..tego się raz przez cały dzień, zamiast po trochu przez tydzień, żeby móc potem gnić bezczynnie 🤣🤣

U nas w galerii jednej też są takie pokoiki.

Zawsze lepię uszka, nie ma lepszych niż domowe 🤣🤣 z samymi grzybami. Żeby były łagodniejsze, to mieszam leśne z pieczarkami. W sumie to tak pierogów normalnie. Jak robię sama, to też zazwyczaj machnę koło 150-200 sztuk, nie lubię się rozdrabniać. Zrobię, zamrożę i potem wyciągam kiedy mam chęć 🙈
A to dupa blada 😂 ja będę rekami wyrabiać bo nie mam żadnego sprzętu prócz blendera i miksera 😂

reklama
U nas na szczęście jako, że jesteśmy blisko morza to powietrze jest przeważnie dobrej jakości. To ogromny plus mieszkania tutaj. Ale tragedia z tym paleniem czym popadnie w piecach, nie wiem czy kiedykolwiek się to zmieni 😠
u mnie też przewiew jest, to pewnie dlatego mówi się, że Szczecin leży na morzem🤣🤣🤣poza latem to u nas ciągle wiatr, deszcz i wilgotność wysoka, jak w Holandii czy Anglii. z tym paleniem to zależy, u mnie są nowe domy i warunki zabudowy nakazują ogrzewanie gazowe lub panele słoneczne.

Brawo! Podziel się pierogami 😂 A masz przepis na dobre ciasto do pierogów bo bym chciała młodej ulepić. Ja dziś tez miałam zabiegany dzień, zrobiłam porządek w piwnicy z rzeczami, muszę wystawić na Vinted ciuchy, no i ubrałam choinkę i ogarnęłam trochę pierdoły. Mąż znow dostał pod opiekę córkę 😀
jak ja nie lubię robić pierogów...ale kocham jeść:D na szczęście teściowa robi przepyszne i zaoferowała się, że zrobi u nas

co kupujecie teściom na prezent zawsze mam problem 🤔
Nie robimy prezentów na święta. Prezenty tylko każdy sobie w ramach rodziny. Zresztą i tak tradycją u mojego męża w rodzinie (która zresztą bardzo mi się podoba) są prezenty dopiero w 1 dzień świąt rano. Chyba teściowie dostaną tylko jeden wspólny prezent od wszystkich swoich dzieci ale ja już w to nie wnikam 😁

Muszę wam powiedzieć że wczoraj Zajechałam do Lidla jak to każda mama nie zapomniałam o swoim dziecku i Wychaczyłam fajne zabawki w sumie była taka przecena że za trzy zabawki zapłaciłam niecałą 100 zł a mały już się bawi tablica szczególnie sznurówki lubi ciągnąć 😂
Ooo super 😀 Ta tablica świetna 😁
Spoko. Ja tam do niego nic nie mam, nawet szacunku 🤣🤣
Swoją drogą babcia pomimo wieku (ponad 90 lat) była spoko, podobno kawał z niej był mendy, ale ja tego nie odczułam. Zaniosłam jej kilka razy jakieś chrusty, naleśniki, kupiłam jej sadzonki truskawek, a ona mi przynosiła świeże warzywa od siebie z działeczki.

Dobra, oficjalnie ręce mi już nie chodzą. Z kumpelą zrobiłyśmy i ugotowałyśmy 40 uszek, 170 pierogów ruskich i drugie tyle z kapustą i grzybami. A jak pojechała ze swoim przydziałem (podzieliłyśmy się po połowie) to dorobiłam 20 ruskich bez soli i ostrych przypraw, a z pozostałego farszu grzybowego 100 uszek - akurat tyle mi było trzeba, bo na wigilii (z dzieckami) będzie 32 osoby 🤣🤣
Żeby nie było, dzieckami zajmował się mój mąż!
Ożeeesz ku*wa 😱 Podziwiam. Ile czasu to robiłyście?

reklama
No właśnie moja się lepi do mnie i to wszyscy już zwracają na to uwagę, a to dlatego że siedzi całymi dniami ze mną. I są momenty jak ktoś ją weźmie i zaraz chce spowrotem do mnie. Chociaż przez te 2 dni trochę pobyła z tatą. Teraz znów mąż na nocki to będzie pół dnia odsypiał, potem trochę córce poświęci czasu.
A mój to taki pieszczoch uwielbiany przez wszystkich i jak gdzieś pojedziemy to mija chwila A on już króluje noszony albo zabawiany w szczególności przez kuzynki córki, ostatnio musiałam wyjść to był taki zabawiony że nawet nie zauważył jak wróciłam aż mi się przykro zrobiło ,że nawet nie zatęsknił😉 na szczęście po chwili jak mnie zauważył to zrobił awanturę, że go na ręce nie wzięłam , ulżyło mi że jednak mamusia najważniejsza 🤭haha😉😉

Aaa I też jest małym zakupowiczem co prawda po galeriach rzadko jeździmy ale do spożywczych często ostatnio był z nami w Lidlu to cały czas mówił" da da" i do wszystkich robił akuku😅
Czajo za Twoim poleceniem zakupiłam dzisiaj enterol chociaż pani w aptece chciała mi wcisnąć co innego ,że niby na to za mały , zamilkła dopiero jak jej powiedziałam że lekarz pozwolił 😅 a chciała wcisnąć co innego co miało dokładnie tyle samo substancji czynnej 😬na szczęście nie musiałam dawać bo dzisiaj tylko jedna kupa i już nie taka luźna. Ugotowałam mu zupke z marchewki i ryżu ale nie chciał jeść to pił tylko mleko i zastanawiam się kiedy u was pojawiły się żeby od takich objawów 🤔

Do góry