reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

Pierogi to jedna z niewielu rzeczy, którą robię w thermomixie i to ciasto jest najlepsze ze wszystkich, jakie kiedykolwiek jadłam. Plus z odmierzeniem i wyrobieniem trwa to dwie minuty. Myślę, że w robocie planetarnym, malakserze czy w maszynie do chleba wyjdzie podobnie.
A przepis: 250 gramów (gramów a nie mililitrów) mocno ciepłej wody, do tego jedno jajko, 2 łyżki oleju i 560 gramów mąki, wyrobić i od razu zużyć. Ciasto jest mięciutkie i trzeba je rozwałkowywać dość grubo, ale to samemu trzeba się przekonać. Szybko wysycha, a przykryte się parzy, więc robię tylko tę ilość i dorabiam.

Wiesz, mój mąż ma 10 rodzeństwa 😏 a będzie ośmioro na tej wigilii. Plus ich partnerzy i rodziny. Samych dzieci dwunastka. No i jego rodzice, tak się zebrało. Jeszcze weselej będzie w pierwszy dzień świąt, bo przyjeżdża jeszcze jedna siostra ze swoim synkiem, partnerem i jego dwiema córkami 🤣 to będzie nas już 37 osób, z tego 15 dzieci 🙈🙈

Jestem pracowita na tej zasadzie, że zamiast sobie rozłożyć robotę w czasie, to wolę nazapier..tego się raz przez cały dzień, zamiast po trochu przez tydzień, żeby móc potem gnić bezczynnie 🤣🤣

U nas w galerii jednej też są takie pokoiki.

Zawsze lepię uszka, nie ma lepszych niż domowe 🤣🤣 z samymi grzybami. Żeby były łagodniejsze, to mieszam leśne z pieczarkami. W sumie to tak pierogów normalnie. Jak robię sama, to też zazwyczaj machnę koło 150-200 sztuk, nie lubię się rozdrabniać. Zrobię, zamrożę i potem wyciągam kiedy mam chęć 🙈
A to dupa blada 😂 ja będę rekami wyrabiać bo nie mam żadnego sprzętu prócz blendera i miksera 😂

reklama
U nas na szczęście jako, że jesteśmy blisko morza to powietrze jest przeważnie dobrej jakości. To ogromny plus mieszkania tutaj. Ale tragedia z tym paleniem czym popadnie w piecach, nie wiem czy kiedykolwiek się to zmieni 😠
u mnie też przewiew jest, to pewnie dlatego mówi się, że Szczecin leży na morzem🤣🤣🤣poza latem to u nas ciągle wiatr, deszcz i wilgotność wysoka, jak w Holandii czy Anglii. z tym paleniem to zależy, u mnie są nowe domy i warunki zabudowy nakazują ogrzewanie gazowe lub panele słoneczne.

Brawo! Podziel się pierogami 😂 A masz przepis na dobre ciasto do pierogów bo bym chciała młodej ulepić. Ja dziś tez miałam zabiegany dzień, zrobiłam porządek w piwnicy z rzeczami, muszę wystawić na Vinted ciuchy, no i ubrałam choinkę i ogarnęłam trochę pierdoły. Mąż znow dostał pod opiekę córkę 😀
jak ja nie lubię robić pierogów...ale kocham jeść:D na szczęście teściowa robi przepyszne i zaoferowała się, że zrobi u nas

co kupujecie teściom na prezent zawsze mam problem 🤔
Nie robimy prezentów na święta. Prezenty tylko każdy sobie w ramach rodziny. Zresztą i tak tradycją u mojego męża w rodzinie (która zresztą bardzo mi się podoba) są prezenty dopiero w 1 dzień świąt rano. Chyba teściowie dostaną tylko jeden wspólny prezent od wszystkich swoich dzieci ale ja już w to nie wnikam 😁

Muszę wam powiedzieć że wczoraj Zajechałam do Lidla jak to każda mama nie zapomniałam o swoim dziecku i Wychaczyłam fajne zabawki w sumie była taka przecena że za trzy zabawki zapłaciłam niecałą 100 zł a mały już się bawi tablica szczególnie sznurówki lubi ciągnąć 😂
Ooo super 😀 Ta tablica świetna 😁
Spoko. Ja tam do niego nic nie mam, nawet szacunku 🤣🤣
Swoją drogą babcia pomimo wieku (ponad 90 lat) była spoko, podobno kawał z niej był mendy, ale ja tego nie odczułam. Zaniosłam jej kilka razy jakieś chrusty, naleśniki, kupiłam jej sadzonki truskawek, a ona mi przynosiła świeże warzywa od siebie z działeczki.

Dobra, oficjalnie ręce mi już nie chodzą. Z kumpelą zrobiłyśmy i ugotowałyśmy 40 uszek, 170 pierogów ruskich i drugie tyle z kapustą i grzybami. A jak pojechała ze swoim przydziałem (podzieliłyśmy się po połowie) to dorobiłam 20 ruskich bez soli i ostrych przypraw, a z pozostałego farszu grzybowego 100 uszek - akurat tyle mi było trzeba, bo na wigilii (z dzieckami) będzie 32 osoby 🤣🤣
Żeby nie było, dzieckami zajmował się mój mąż!
Ożeeesz ku*wa 😱 Podziwiam. Ile czasu to robiłyście?

reklama
No właśnie moja się lepi do mnie i to wszyscy już zwracają na to uwagę, a to dlatego że siedzi całymi dniami ze mną. I są momenty jak ktoś ją weźmie i zaraz chce spowrotem do mnie. Chociaż przez te 2 dni trochę pobyła z tatą. Teraz znów mąż na nocki to będzie pół dnia odsypiał, potem trochę córce poświęci czasu.
A mój to taki pieszczoch uwielbiany przez wszystkich i jak gdzieś pojedziemy to mija chwila A on już króluje noszony albo zabawiany w szczególności przez kuzynki córki, ostatnio musiałam wyjść to był taki zabawiony że nawet nie zauważył jak wróciłam aż mi się przykro zrobiło ,że nawet nie zatęsknił😉 na szczęście po chwili jak mnie zauważył to zrobił awanturę, że go na ręce nie wzięłam , ulżyło mi że jednak mamusia najważniejsza 🤭haha😉😉

Aaa I też jest małym zakupowiczem co prawda po galeriach rzadko jeździmy ale do spożywczych często ostatnio był z nami w Lidlu to cały czas mówił" da da" i do wszystkich robił akuku😅
Czajo za Twoim poleceniem zakupiłam dzisiaj enterol chociaż pani w aptece chciała mi wcisnąć co innego ,że niby na to za mały , zamilkła dopiero jak jej powiedziałam że lekarz pozwolił 😅 a chciała wcisnąć co innego co miało dokładnie tyle samo substancji czynnej 😬na szczęście nie musiałam dawać bo dzisiaj tylko jedna kupa i już nie taka luźna. Ugotowałam mu zupke z marchewki i ryżu ale nie chciał jeść to pił tylko mleko i zastanawiam się kiedy u was pojawiły się żeby od takich objawów 🤔

Do góry