reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

No właśnie o to mi chodzi🤔 nie obstawiam, że urodzę zaraz w pierwszej dobie. A nie wiem czy szpital daje l4.
Boję się zostawić temat do wizyty w szpitalu bo co jeśli szpital nie da l4?
No taką mam zagwózdkę🤔😬
Kochana jak urodzisz to od tego dnia jesteś na macierzyńskim jeżeli przytrzymają Cię na oddziale to i tak dają zwolnienie moja gin wypisała mi zwolnienie do terminu porodu czyli 12.03 ale mówiła że jak 12 nie urodzę to mam do niej zadzwonić a przedłuży mi... Więc może ustal to ze swoim ginekolog.

reklama
Wczoraj miałam usg mały 3kg waży i na szczęście ułożył się podłużnie główkowo więc szykuje się poród sn aż mi ulżyło 😁😍 4.03 mam wizytę więc okaże się czy coś się zaczyna dziać... Chodź gin jak mi robił usg mówił że może z tydzień wytrzymam mąż wniebowzięty bo są porody rodzinne przy dwóch porodach był i nie wyobrażał sobie żeby teraz go nie było już od miesiąca nawet piwka nie wypił bo czeka cierpliwie 😁

A to moja nie ma ciąży urojonej, nie wiem czemu nie ma cieczki, może miała a ja nie zauwazylam🙈podobno tak może być z małą, rasa psa.
Kurcze ze zwierzętami też ciągle coś przedwczoraj weterynarz ze świnka morska bo na zapalenie spojówek🙄

U mnie dziś 36plus 0 to u Ciebie 39plus0😱😱😱😱😱

Gratulacje już zobacz ile Tobie zostało 😃 mnie dziś właśnie krocze boli a dokładnie kości jakby głowa dziecka tam jeszcze bardziej Napierała.
I zobacz u mnie dziś 39tc i nadal nic, a tak się mała wcześniej spieszyła. Teraz widzę po sobie ze zaczynam puchnąć, no i piersi mi się zrobiły dopiero takie pełne. Oby samo poszło 🙈

Wczoraj miałam usg mały 3kg waży i na szczęście ułożył się podłużnie główkowo więc szykuje się poród sn aż mi ulżyło 😁😍 4.03 mam wizytę więc okaże się czy coś się zaczyna dziać... Chodź gin jak mi robił usg mówił że może z tydzień wytrzymam mąż wniebowzięty bo są porody rodzinne przy dwóch porodach był i nie wyobrażał sobie żeby teraz go nie było już od miesiąca nawet piwka nie wypił bo czeka cierpliwie 😁
To mamy ten sam termin :) ... ja jutro idę na wizytę i na ktg ... zobaczymy co tam się dzieje z tą małą moją.
mi tez wystawili L4 do terminu porodu 12.03 ... i z dniem przyjścia na świat jest już macierzyński naliczany .
Mam nadzieje ,ze będzie tez taka spokojna po urodzeniu jak teraz :) 🙏 rusza się ale bardzo delikatnie 👌

To mamy ten sam termin :) ... ja jutro idę na wizytę i na ktg ... zobaczymy co tam się dzieje z tą małą moją.
mi tez wystawili L4 do terminu porodu 12.03 ... i z dniem przyjścia na świat jest już macierzyński naliczany .
Mam nadzieje ,ze będzie tez taka spokojna po urodzeniu jak teraz :) 🙏 rusza się ale bardzo delikatnie 👌
Ja też jutro mam wizytę🙂zobaczymy co u małej🙂i tez mam nadzieję że moja córcia będzie tak spokojna jak teraz🙂

Ja też jutro mam wizytę🙂zobaczymy co u małej🙂i tez mam nadzieję że moja córcia będzie tak spokojna jak teraz🙂

Tylko pozazdrościć wam 😃 mój łobuziak to kopie nadal jak cholera 😃😃 wszyscy się nabijają z mojego brzucha bo przez małowodzie widać stopę gdzie wypina. I jak siedzę to ze brzuch zmienia kształt 😂

No właśnie o to mi chodzi🤔 nie obstawiam, że urodzę zaraz w pierwszej dobie. A nie wiem czy szpital daje l4.
Boję się zostawić temat do wizyty w szpitalu bo co jeśli szpital nie da l4?
No taką mam zagwózdkę🤔😬
Możesz poprosić ginekologa o kolejne jeśli się martwisz, ale wystawi max do dnia tp. A dzień porodu automatycznie przerywa zwolnienie i zaczynasz macierzyński.
Ale szpital powinien bez problemu Ci wystawić zwolnienie. Pielęgniarki przychodzą i pytają do kiedy miałaś, żeby wystawić kolejne.

Dziewczyny mam pytanie i dylemat zarazem...
L4 mam do poniedziałku no i wtedy mam na wywołanie się wstawić do szpitala. Co dalej ze zwolnieniem? Szpital mi da czy zaczyna liczyć mi się urlop macierzyński? Tak mi szkoda każdego dnia z tego urlopu😔
Nie wiem jak to wygląda i co mam ewentualnie zrobić🤔
A przecież termin mam dopiero na 4.03
Ja miałam do 11.02 zwolnienie L4 mały się urodził 12.02 i od tego dnia liczy Ci się macierzyński. A nalicza go dopiero jak dostaniesz akt Urodzenia. Składasz wtedy wniosek do pracodawcy o urlop M i R jak chcesz razem + Akt urodzenia.
Akt urodzenia wystawiają w 21 dni ja dostałam po 5 😜 a na wniosek masz 14 dni od porodu.
Oczywiście pisze pracodawcy ale jeśli pracodawca u Ciebie tego nie robi to do ZUS.

Tak się zastanawiam, czy to, że musimy naszym facetom przypominać, żeby w takiej sytuacji niczego nie pili, to jest taka ich męska natura, czy to bardziej chodzi o polską narodowość 🤔 ale denerwuje mnie to, że my się tak poświęcamy przez wiele miesięcy, by powstało dzieciątko, a nasi faceci mają czasem ciężko wytrzymać w gotowości psychicznej i fizycznej tych kilka ostatnich tygodni 🤨

Mój nastawiony przez panie położne ze szkoły rodzenia, że pierwszy poród trwa średnio 14-16h,wiec policzył sobie, że lampkę wina zdąży... Ale fakt, skoro ja nie pije 9 miesięcy, potem cały czas karmienia to on też mógłby wytrzymać... Ale dzielny bohater przez cały ostatni miesiąc nie pił 😂😂😂

Dziewczyny mam pytanie i dylemat zarazem...
L4 mam do poniedziałku no i wtedy mam na wywołanie się wstawić do szpitala. Co dalej ze zwolnieniem? Szpital mi da czy zaczyna liczyć mi się urlop macierzyński? Tak mi szkoda każdego dnia z tego urlopu😔
Nie wiem jak to wygląda i co mam ewentualnie zrobić🤔
A przecież termin mam dopiero na 4.03

2 lata temu rodziłam po terminie, dostałam od swojego lekarza l4 do momentu wstawienia się do szpitala czyli 7 dni po terminie porodu. Urodziłam 8 dnia, więc id razu od wtedy liczył mi się macierzyński, ale w szpitalu mi powiedzieli, że jakby córka urodziła się kilka dni później to już by mi nie wystawili l4 tylko policzyli macierzyński. Wg prawa macierzyński może się zacząć do 6 tyg przed terminem porodu. Więc musisz pilnować tego l4

Najbardziej będą się dłużyć dni kiedy nadejdzie termin porodu, a nic się nie będzie działo 😜 już uprzedziłam męża, że kilka dni przed terminem zamierzam odhaczyć wszystkie domowe sposoby wywołania porodu jakie znajdę na internecie, bo nie wyobrażam sobie urodzić niewiadomo ile po czasie 😅

A wiesz jak się dłuży czas po terminie? 😜 I kiedy żadne sposoby na wywołanie nie działają? 😜

reklama
Mój nastawiony przez panie położne ze szkoły rodzenia, że pierwszy poród trwa średnio 14-16h,wiec policzył sobie, że lampkę wina zdąży... Ale fakt, skoro ja nie pije 9 miesięcy, potem cały czas karmienia to on też mógłby wytrzymać... Ale dzielny bohater przez cały ostatni miesiąc nie pił 😂😂😂

2 lata temu rodziłam po terminie, dostałam od swojego lekarza l4 do momentu wstawienia się do szpitala czyli 7 dni po terminie porodu. Urodziłam 8 dnia, więc id razu od wtedy liczył mi się macierzyński, ale w szpitalu mi powiedzieli, że jakby córka urodziła się kilka dni później to już by mi nie wystawili l4 tylko policzyli macierzyński. Wg prawa macierzyński może się zacząć do 6 tyg przed terminem porodu. Więc musisz pilnować tego l4

A wiesz jak się dłuży czas po terminie? 😜 I kiedy żadne sposoby na wywołanie nie działają? 😜
ilmenau dziękuję za podpowiedź.
O to mi właśnie chodziło.
No nic, zobaczę co z gin załatwię.
Przecież szpital równie dobrze może mnie w poniedziałek do domu odesłać🤔 i zostanę już zupełnie z niczym😬

Do góry