Mozesz napisac wiecej jak wyglada opieka po porodzie? W NL tez wypuszczaja cie po kilku godzinach ze szpitala i w tym samym dniu przychodzi do domu pielegniarka, ktora zostaje na kilka godzin. I tak przez nastepne 6-8 dni. Zajmuje sie Toba, dzidzia, pozostalymi dziecmi, gotuje obiady jesli tego chcesz, sprzata lazienke, zmienia posciel itp. Jesli ma sie wykupione tylko ubezpieczenie podstawowe to doplaca sie za kazda godzine 4.5 euro. Mozna tez wykupic lepsze ubezpieczenie, wtedy opieka pielegniarki jest w pakiecie.
Bardzo mi przykro
Super! Ja tez termin mam na 27
Zarty o tesciowej nie wziely sie z nikad
wlos sie jezy jak czytam takie historie.
Na szczescie moja tesciowa jest swietna. Przez kilka lat mieszkalismy z mezem u niej w domu i wiadomo, ze byly rozne sytuacje, gdzie nawzajem sie denerwowalysmy. Albo takie, gdzie moglysmy sie poznac doglebnie (i nie mowie tu o zakatkach duszy
). Np. kiedy tesciowa zapomniala zamknac na klucz drzwi do lazienki a ja je otworzylam i moglam ja podziwiac nago w calej okazalosci. Albo kiedy ona zapukala do drzwi sypialni mojej i meza i nie czekajac na odzew otworzyla drzwi. Poznala wtedy wzrokowo ulubiona pozycje seksualna swojego synka
na szczescie cala nasza trojka przezyla te kilka lat mieszkania razem w zdrowiu psychicznym.
Chyba najwazniejsze w tej calej sytuacji jest to, zeby maz zawsze stal za toba murem. Jesli mieszkasz "na obcym terenie" to juz jestes o krok w tyle w tej walce o przetrwanie w domu tesciowej. Maz powinien byc oparciem.
Teraz tesciowa jest jak do rany przyloz. Moge jej sie zwierzac ze wszystkiego, narzekac na jej syna ile chce i nigdy nie uslysze, ze to ja jestem ta zla (chociaz pewnie swoje zdanie o tym wszystkim ma). Jak cos sie dzieje z moim synkiem to na nasz telefon leci do nas jak na skrzydlach. Po porodzie kiepsko sie czulam psychicznie (jestem sama jak palec w obcym kraju, cala rodzina w Polsce) tesciowa tez bardzo pomogla i to ona mnie nauczyla jak sie karmi piersia.
Nie wiem czy to inna kultura moze (tesciowa jest Holenderka) czy to zalezy odkazdego przypadku z osobna, ale takiej tesciowej jaka ja mam zyczylabym kazdej z nas.
Trzymam kciuki
dawaj znac!