reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Dziewczyny wiedziałam o jednym dniu, ale teraz słyszę że 3 dni dziecka po urodzeniu nie myja slyszalyscie o tym?
f2w3gov37znp1hsr.png
Nas się pytali w szpitalu czy chcemy by umyli córkę. Zgodzilam się bo miała długie włoski i strasznie posklejane bałam się że jak wyschnie ta maź to nie będę umiała jej zmyć w domu z glowy.
U nas w pierwszej ciąży były Przytulanki od początku ciąży do końca choć pod koniec mąż się bał że dziecko to poczuje. W tej ciąży o ile lekarz nie zabroni też będziemy się przytulać.
Chyba przez zmianę klimatu przeszła mi zgaga haha albo przez to że co chwilę coś jem A w domu to tylko 4 posiłki. Ciepłe morze więc korzystam i pływam codziennie. Z opalaniem się uważam bo w poprzedniej ciąży pamiętam jak wróciłam w maju opalona z wakacji a to byl 6 miesiac i lekarz mnie opieprzyl ze nie powonnam sie opalac. A akurat mam wizytę nie długo po powrocie z wakacji teraz :-)

reklama
Nas się pytali w szpitalu czy chcemy by umyli córkę. Zgodzilam się bo miała długie włoski i strasznie posklejane bałam się że jak wyschnie ta maź to nie będę umiała jej zmyć w domu z glowy.
U nas w pierwszej ciąży były Przytulanki od początku ciąży do końca choć pod koniec mąż się bał że dziecko to poczuje. W tej ciąży o ile lekarz nie zabroni też będziemy się przytulać.
Chyba przez zmianę klimatu przeszła mi zgaga haha albo przez to że co chwilę coś jem A w domu to tylko 4 posiłki. Ciepłe morze więc korzystam i pływam codziennie. Z opalaniem się uważam bo w poprzedniej ciąży pamiętam jak wróciłam w maju opalona z wakacji a to byl 6 miesiac i lekarz mnie opieprzyl ze nie powonnam sie opalac. A akurat mam wizytę nie długo po powrocie z wakacji teraz :-)
Ale to ma jakieś właściwości czy coś?

Dziewczyny wiedziałam o jednym dniu, ale teraz słyszę że 3 dni dziecka po urodzeniu nie myja slyszalyscie o tym?
f2w3gov37znp1hsr.png
Teraz myja w 3 dobe i jeśli chcesz, ta biała maź ma wpływ na barierę ochronna i chyba dlatego nie chcą tak szybko myć. Kiedyś mojemu zostało tej mazi pod pachami to kazali to wetrzec i nie mógł zrobić tego mąż tylko ja, bo tam jest moja frola bakteryjna

Ja polecam książkę Iny May Gaskin "poród naturalny", są tam opisane porody począwszy od lat 70, same położne na skurczach polecały pocałunki z partnerem, jest tam opisane jakie to niesamowite przeżycia dla małżeństw/par. Akcja dzieje się co prawda w Stanach, ale szczerze ciężko mówić, że coś od dziesiątek lat praktykowane jest "modą". U nas jest to powszechne dopiero teraz, bo po prostu kiedyś nie można było uczestniczyć w porodzie, a jak mężowie/partnerzy uzyskali takie prawo, po prostu często z niego korzystają, co nie ma nic wspólnego z modą. Nikt nie twierdzi, że jeśli ktoś chce rodzić sam, to jego związek jest gorszy, czy partner nie kocha, przecież nikt czegoś takiego nie napisał ;)
I masz ochotę całować się z mężem przy skurczach? Dla mnie to moda która przyszła z zachodu tak samo jak modny jest poród w wodzie i coraz częściej poród w domu, cc na zamówienie itd. A zresztą niech sobie każdy mówi jak chce.

Teraz myja w 3 dobe i jeśli chcesz, ta biała maź ma wpływ na barierę ochronna i chyba dlatego nie chcą tak szybko myć. Kiedyś mojemu zostało tej mazi pod pachami to kazali to wetrzec i nie mógł zrobić tego mąż tylko ja, bo tam jest moja frola bakteryjna
7 lat temu jak urodziłam to pamiętam jak przyszła pielęgniarka i pytała się czy myjemy dziecko czy nie :)

I masz ochotę całować się z mężem przy skurczach? Dla mnie to moda która przyszła z zachodu tak samo jak modny jest poród w wodzie i coraz częściej poród w domu, cc na zamówienie itd. A zresztą niech sobie każdy mówi jak chce.
Jakbym przy pierwszym porodzie była taka świadoma jak teraz i wiedziała jakie to ma znaczenie, to za pewne bym miała na to ochotę :) :)

reklama
Do góry