reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Spokojnie, teraz jest okej więc nie sądzę aby działo się coś złego. Daj proszę znać co powiedział lekarz.
Ja zaczynam 32 tydzień i w ten weekend też miałam bolesne skurcze oraz non stop twardy brzuch. Też się zastanawiam czy wszystko okej, a wizytę mam w czwartek. Może to już taki etap, że będziemy miały tego rodzaju "dolegliwości".

Ja tez - skurczy nie, ale twardy brzuch .
Byłam dziś na ktg i okazało się , że jest ok .
To chyba już przypadłości 3 trymestru🤦🏻‍♀️
Tez mam 32 tydzień .

reklama
Nie nie byłam, ogólnie nie mam obecnie stwierdzonej cukrzycy. Ale badanie miałam jakoś wczesnie - w 20 tc. Trochę się obawiam ze może przez to nie mam wykrytej cukrzycy, bo moja waga strasznie szybko rośnie- ostatnio Ok0,7-1kg/tydzień. Startowałam z 51kg. A już jest 62,5 :| w takim tempie do końca ciąży dobije do 70 :o
Nie jem jakoś dużo- fakt zjem czasem coś słodkiego ale tez nie jest to nie wiadomo jaka ilość. Porcje jedzenia raczej jak z przed ciąży albo i mniejsze bo nie mam ogólnie apetytu. Zero jakiś fastfodow itp. I tak zastanawiam się skąd ten przyrost ... strasznie tez pic mi się chce ostatnio....
Jedyne co myśle ze napewno ma jakiś wpływ (ale czy wz taki?) to fakt ze od połowy ciąży jestem w domu. Przed ciąża byłam raczej mocno aktywna fizycznie: regularna siłownia, bieganie i rower. Teraz jedynie basen. Lekarz jakoś się skrzywił jak spytałam czy mogę ćwiczyć od II trymestru... fakt ze w pierwszym miałam plamienia a od 20 tc albo i chwile wcześniej mam skurcze...
Ja zrobiłam w skończonym 22 tygodniu i krzywa wyszła dobrze, ale okazało się że to za wcześnie i musiałam powtórzyć. W skończonym 24 miałam już przekroczenie po godzinie i dwóch, więc to naprawdę różnie bywa. Ja startowałam z wagą 54,3 teraz 58,6kg. Masz możliwość, żeby sobie mierzyć cukier godzinę po posiłkach i na czczo?

Czy któraś z Was ma uczucie drętwienia lub gorąca w którejś kończynie? Mi coś takiego pojawiło się kilka tygodni temu i nasila się. Podejrzewam, że od kręgosłupa bo mam zwyrodnienie w lędźwiach.

Ja zrobiłam w skończonym 22 tygodniu i krzywa wyszła dobrze, ale okazało się że to za wcześnie i musiałam powtórzyć. W skończonym 24 miałam już przekroczenie po godzinie i dwóch, więc to naprawdę różnie bywa. Ja startowałam z wagą 54,3 teraz 58,6kg. Masz możliwość, żeby sobie mierzyć cukier godzinę po posiłkach i na czczo?

Właśnie średnio - nie mam glukometru...już o tym właśnie sama Myslalam... Myslalam tez żeby zrobić sama drugi raz krzywa cukrowa ale szczerze mówiąc nie mam na nią najmniejszej ochoty...

Właśnie średnio - nie mam glukometru...już o tym właśnie sama Myslalam... Myslalam tez żeby zrobić sama drugi raz krzywa cukrowa ale szczerze mówiąc nie mam na nią najmniejszej ochoty...
Ogólnie nie jest wskazane robić dwa razy krzywą. Ewentualnie możesz sobie kupić glukometr i paski, żeby mierzyć. Bo jak z badań Ci cukrzyca nie wyszła to nie dostaniesz za darmo. A na czczo ile Ci z krwi wychodzi? U niektórych już po tym wyniku można rozpoznać cukrzycę.

Ogólnie nie jest wskazane robić dwa razy krzywą. Ewentualnie możesz sobie kupić glukometr i paski, żeby mierzyć. Bo jak z badań Ci cukrzyca nie wyszła to nie dostaniesz za darmo. A na czczo ile Ci z krwi wychodzi? U niektórych już po tym wyniku można rozpoznać cukrzycę.

Robiłam w tym 20tc ostatni raz cukier na czco i był 87. Patrzyłam teraz glukometry ... te takie tanie (30-50zl) myślisz ze one są czegoś warte?

Co do wagi to naprawdę ciężko stwierdzić. Niektóre z nas przytyją tyle co nic a niektóre nawet +30. Czasami nie trzeba dużo jeść. Dużo od genów zależy. A weź też pod uwagę, że dzieciaczki też teraz więcej przybierają na wadze.

Robiłam w tym 20tc ostatni raz cukier na czco i był 87. Patrzyłam teraz glukometry ... te takie tanie (30-50zl) myślisz ze one są czegoś warte?
Ja bym na twoim miejscu poszła jutro rano i zrobiła glukoze z krwi na czczo. To nie jest drogie ok 7 zł. A wielu dziewczynom właśnie po 30 tyg cukier zaczyna skakać. Wtedy jeżeli wyjdzie za wysoki dostaniesz skierowanie do diabetologa nawet od rodzinnego. A co do glukometru to ja mam contour plus one, ale jakbyś się zapytała na fb na grupie cukrzyca ciążowa to dziewczyny na pewno by Ci doradziły czy warto kupować, bo ja się nie znam aż tak na tym.

Co do wagi to naprawdę ciężko stwierdzić. Niektóre z nas przytyją tyle co nic a niektóre nawet +30. Czasami nie trzeba dużo jeść. Dużo od genów zależy. A weź też pod uwagę, że dzieciaczki też teraz więcej przybierają na wadze.

Ogólnie to bardziej się martwię ze ta cukrzyca mogłaby małemu zaszkodzić niż mi. Wiadomo nie chce nie wiadomo ile przytyć, ale to już mniej ważne. Jutro idę do lekarza wiec dowiem się ile mały wazy, bo ostatnio niestety się nie dowiedziałam. I mam wagę z 23.12 coś koło kilograma. Wiem tylko ze 3tygodnie temu z pomiarów brzuszek i główka były o dwa tygodnie większe ...

reklama
Ogólnie to bardziej się martwię ze ta cukrzyca mogłaby małemu zaszkodzić niż mi. Wiadomo nie chce nie wiadomo ile przytyć, ale to już mniej ważne. Jutro idę do lekarza wiec dowiem się ile mały wazy, bo ostatnio niestety się nie dowiedziałam. I mam wagę z 23.12 coś koło kilograma. Wiem tylko ze 3tygodnie temu z pomiarów brzuszek i główka były o dwa tygodnie większe ...
Rozumiem, bo te skoki cukru mogą być niebezpieczne. Możesz sobie wprowadzić sama dietę. Sprawdź jutro tą glukozę na czczo. Jeżeli wyjdzie w porządku to porozmawiaj z lekarzem co on myśli o ponownej krzywej. U mnie mały cały czas jest w dolnej granicy. Dzieci kobiet bez cukrzycy też często są większe o tydzień czy dwa, także to niekoniecznie musi być to :)

Do góry