reklama
Witam się ja. Dziś poszłam do sklepu koo domu żeby chociaż moje dziecko poodychalo powietrza ,tyle dni nie wychodziłam z domku.
Młoda mama ja mam szyjkę od początku 20mm. W pierwszej ciąży w 24tygodniu miałam już 15mm. Musiałam jak najwięcej leżeć i nic nie dźwigać nie sprzątać itp . Donosiłam do terminu. w tej z kolei póki co szyjka twarda ,ale mam to v czyli rozwarcie zewnętrzne i musze tez uwazac tzn. Nie dźwigać ,nie przemęczac się ..../ Spokojnie będzie wszystko dobrze. Nie rób prania -nie odkurzaj, nie myj podłóg -takich rzeczy napewno nie rób ,bo każdy ciężar osłabia dodatkowo szyjkę. Ja w pierwszej ciąży więcej leżałam jak miałam diagnozę skracania szyjki ,ale też delikatne rzeczy robiłam tj obiady itp . W tej nie mogę pozwolić sobie na takie polegiwanie, bo już dziecko jedno jest w domku. Mam pomoc przy sprzątaniu (podłogi ,odkurzanie itp ) no i zakupy robie tylko podręczne tj chleb itp. Ty dużo lez i odpoczywaj, a zakupy niech robią inni. Nie patrz na to ze np nie odkurzane jest tydzień -bo nikt Cię z tego rozliczać nie będzie a zobaczysz, że spokojnie donosisz ciążę do końca
Cocosh mi w ciąży tez włosy i paznokcie się poprawiły. Mam chorobę tarczycy wiec wypadały na potęgę. W ciąży praktycznie nie wypadają i są gęste ,ale po pierwszym porodzie -moje włosy były po prostu wszędzie ;/ wszystko co wyrosło i się wzmocniło musiało niestety wypaść ;D
Młoda mama ja mam szyjkę od początku 20mm. W pierwszej ciąży w 24tygodniu miałam już 15mm. Musiałam jak najwięcej leżeć i nic nie dźwigać nie sprzątać itp . Donosiłam do terminu. w tej z kolei póki co szyjka twarda ,ale mam to v czyli rozwarcie zewnętrzne i musze tez uwazac tzn. Nie dźwigać ,nie przemęczac się ..../ Spokojnie będzie wszystko dobrze. Nie rób prania -nie odkurzaj, nie myj podłóg -takich rzeczy napewno nie rób ,bo każdy ciężar osłabia dodatkowo szyjkę. Ja w pierwszej ciąży więcej leżałam jak miałam diagnozę skracania szyjki ,ale też delikatne rzeczy robiłam tj obiady itp . W tej nie mogę pozwolić sobie na takie polegiwanie, bo już dziecko jedno jest w domku. Mam pomoc przy sprzątaniu (podłogi ,odkurzanie itp ) no i zakupy robie tylko podręczne tj chleb itp. Ty dużo lez i odpoczywaj, a zakupy niech robią inni. Nie patrz na to ze np nie odkurzane jest tydzień -bo nikt Cię z tego rozliczać nie będzie a zobaczysz, że spokojnie donosisz ciążę do końca
Cocosh mi w ciąży tez włosy i paznokcie się poprawiły. Mam chorobę tarczycy wiec wypadały na potęgę. W ciąży praktycznie nie wypadają i są gęste ,ale po pierwszym porodzie -moje włosy były po prostu wszędzie ;/ wszystko co wyrosło i się wzmocniło musiało niestety wypaść ;D
Mloda mama jak Ci dali dwa wybory to na prawde nie sa zarty I owszem nawet jak powiedza na nastepnej wizycie, ze skracanie szyjki sie zatrzymalo to wcale nie znaczy, ze znow nie zacznie sie skracac jak bedziesz cos robic. Jestes w bardzo komfortowej sytuacji bo to Twoje pierwsze dziecie wiec nikim nie musisz sie teraz zajmowac i mozesz zadbac o siebie Z partnerem porozmawiaj na spokojnie, wytlumacz mu jakie moga byc konsekwencje jezeli nie bedzie Ci pomagal i zobaczysz jak zareaguje. W gruncie rzeczy to tez bedzie taki tescik jak bardzo jestescie wazni dla niego Glowa do gory, na pewno bedzie dobrze !
CieńWielkiejGóry
Fanka BB :)
Cień mi działa YouTube
Mi teraz tez,musialam adblocka wylaczyc :-)
Ja sobie zaktualizowalam listę zakupów dla dziecka i dla mnie do szpitala ale tak ogólnie to proponuje zrobić taki osobny wątek z wyprawka dla malucha i dla mamy ale to nie teraz tylko chyba gdzieś tak w styczniu co wy na to?
chrobek
Ja już dziś po wizycie. Słabe wyniki... Krew w moczu - zapisał mi urosept. No i glukoza na czczo za wysoka - 106, więc na 14 grudnia wizyta w poradni diabetologicznej. Ogólnie humor dziś do dupy.... ehh
Witaj w klubie. W poradni pewnie dostaniesz glukometr i dietę. Damy radę.
Kkasiaa
Dziewczyny doradzcie mi ,waham sie miedzy 2-ma wozkami i nie wiem ktory wybrac :
zielony czy pomaranczowy ?
Ja do pierwszego mialam taki jak ten pierwszy
Kolor super
misssoni
Witaj w klubie. W poradni pewnie dostaniesz glukometr i dietę. Damy radę.
O i ja się witam w klubie. Cukier na czczo za wysoki mam dietę i glukometr. Będziemy się wspierać w diecie tzn moja diabetolog mówi że to nie dieta tylko zdrowe żywienie.
reklama
misssoni
Młoda Mama współczuję ja nie wiem co ja bym zrobiła. Ale jedno jest pewne moim zdaniem nie należy tego bagatelizować. Wiesz mam koleżankę która tez miała dwie opcje albo szpital albo leżenie w domu. Wybrała dom i wcale nie leżała i wiesz co urodziła w 31 tygodniu. Córcia żyje ale już m-c leży na intensywnej terapii i jeszcze sama nie oddycha. Młoda leż i pachnij.