reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2016

reklama
NO niestety..Eh a jutro jeszcze bez pradu bedziemy od 7-15...iec nudy sie szykuja wiec dobrze ze ide do ginekologa,troche czasu zleci :-) Ja spadam,lece sie wykapac i spac bo oczy mi sie zamykaja :-) Napisze jak wlacza prad a to pewnie bedzie po 15...

młoda mama, rzeczywiście służby mundurowe nie podchodzą pod kodeks pracy z racji tego, że de facto policjant to nie pracownik. Policjant pełni służbę... :)
Po pierwsze z tego co mi wiadomo - to jeśli Twój ukochany zgłosi się do swoich kadr o udzielenie mu na piśmie informacji na temat przysługujących mu dni wolnych i urlopu z tytułu urodzenia dziecka - to oni mają obowiązek udzielić mu informacji zgodnie z obowiązującym stanem prawnym.
Po drugie - jeśli nie chce Wam się pytać - to od 2011 roku policjant może korzystać z uprawnień związanych z rodzicielstwem, które zawarte są w kodeksie pracy. Aby wykorzystać 2 tyg urlopu ojcowskiego, musi złożyć wniosek 7 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu a przełożony nie może mu odmówić. Ukochany może również wykorzystać cześć Twojego urlopu macierzyńskiego - minimum jednak 2 tygodnie.
Po trzecie - nie ma znaczenia czy jesteście małżeństwem, ponieważ ojciec bierze urlop na dziecko a nie na żonę :)

no aliaolio sie zna :-)
mi sie może uda mojego zatrzymać w domu 2 tyg albo moze chociarz tydzien majac wlasna firme nie jest tak fajnie ale dobrze ze sam valkiem nie jest

No i zapomniałam jeszcze o okolicznościowym - przysługują mu 2 dni płatne - też z tytułu urodzenia dziecka, a nie na opiekę nad żoną :)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :) o to mi chodziło właśnie :)

A powiedz mi jeszcze na akcie urodzenia jestem wpisana ja i mój :) Ale ja mam inne nazwisko on inne dziecko ma jego nazwisko a jak sie chajtniemy do akt urodzenia trzeba zmienić? W sensie żeby tam było zmienione moje nazwisko czy to bez znaczenia?

Bar Bra u mnie to samo. W pierwszej ciąży miał mieć 2 tygodnie ,z tego tydzień był w domu a drugi jeździł na dwie trzy godziny. Teraz ustaliliśmy ,że przez tydzień będzie w domu cały, a drugi postara się też jeździć na krótko. Zobaczymy jak to będzie. Termin mam przed samymi świętami wiec wyciągnę od niego dłużej trochę wolnego ;) jeśli mała nie zrobi wcześniej niespodzianki

reklama
Hej

Laski ale Wy piszecie. Nie nadrobie niestety. Mało też się udzielam, ale jestem zabiegana. Mąż po operacji oka niewiele może więc większość robię ja, łącznie z dzwiganiem.

Volka no duży już synek. Który masz tydzień, bo na tel nie widzę?

Wizytujacym jutro życzę powodzenia i pijacym glukoze także.

MłodaMama l4 to chyba Twój nie będzie mógł wziąć z tytułu opieki nad tobą. O ile pamiętam to opiekę bierze się na kogoś z rodziny.

Wyobraźcie sobie, że dziś w sklepie, przy kasie facet się wepchnal przede mnie uderzając mnie łokciem w brzuch. Jak mu zwróciłam uwagę to mnie zlal, a ludzie udawali że mnie nie widzą.

Do góry