reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

MM czy mi się wydaje czy ty jeszcze niedawno mówiłaś że nie nadajesz się do pieczenia? :-p:-p a jak tak śledze to ostatnio non stop coś pichcisz
 
reklama
MM czy mi się wydaje czy ty jeszcze niedawno mówiłaś że nie nadajesz się do pieczenia? :-p:-p a jak tak śledze to ostatnio non stop coś pichcisz

Dokladnie:-D:-D nie nadaje sie ale cos mnie ostatnio wzielo i probuje:-p nie zawsze wychodzi super ale moze z biegiem czasu sie naucze:-D

Jutro mam zamiar zrobic ciasto orzechowe:-p
przepisy biore najczesciej z neta.. a moze Wy znacie jakis dobry i sprawdzony przepis na ciasto orzechowe?????????;-)
 
MM - gratuluję sukcesów.

Ja jakoś nie mogę się przekonać do gotowania/pieczenia. Gotuję obiad, bo trzeba zjeść coś ciepłego w ciągu dnia i tyle. I zawsze są to proste rzeczy.

Podziwiam te z Was, które umieją i lubią gotować. Chciałabym tak!:tak:
 
cielęcinę pokrojoną w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła. po chwili oprószyć mąką i poczekać aż się przysmaży. dodać kieliszek białego wytrawnego wina (słodkie nie jest dobre, półwytrawne może być) 3 ząbki czosnku - zmiażdżonego (ja kroję w drobniutką kosteczkę) i poczekać aż odparuje do połowy. potem dodajemy bulion wołowy (taki zrobiony wcześniej z kostki) - tak żeby przykryło mięso, dodajemy pomidory bez skórek - około 3-5. no tak na oko i przyprawy - tymianek, może być natka pietruszki...pieprz, sól. w osobnym garnuszku podsmażasz dwie cebule pokrojone w kostkę i wsypujesz pokrojone pieczarki. tak, żeby odparowały. mozna też zetrzeć do tego marchewkę- będzie słodsze i delikatniejsze.
po ok godzinie mieso powinno być pół miękkie - wtedy przekładamy je do pieczarek a sos przecedzamy przez sito. (ja przecedzam przez durszlak) i trzeba jeszcze gotować około 20 minut.
do tego rewelacyjnie pasuje chlebek pokrojony w kostkę i wsadzony do piekarnika - takie grznki i na to mięsko. rewelacja. posypujemy natką... polecam:-D
 
w miedzyczasie pisania dzis na BB (a troche naprodukowalam:-D) udalo mi sie upiec kruche ciasto z jesiennych owocow:tak:Uwielbiam zapach kruchego ciasta-pierniki i ciasta kruche pachna bosko:tak:Uzylam winogron,sliwek i gruszek na wierzch i wszystko pod pianka z bialek+cukier puder.No na dzien chlopa nic nie mam to sie postaralam:tak:;-)
 
mmmm, sara szkoda, że nie możesz się podzielić, chętnie bym zjadła kawałek ciasta przy herbatce :-D:-D a ja nie mam piekarnika i nici z pieczenia ... a tak lubię :zawstydzona/y:
 
my kupilismy parowar rodzicom na gwiazdke ze 2 czy 3 lata temu.Niby fajny,duzo sie na nim miescilo bo mial kilka pieter ale...obiad z niego zjedlismy moze ze 4 razy...to chyba kwestia gustu i przyzwyczajenia-na pewno zdrowo:tak:;-)
 
reklama
Iwona-kwestia przyzwyczjenia-np chrupiacej skorki na miesie-rodzice jednak wola smazone.W smaku nawet nie gorsze,dobre w sumie ale inne,takie troche ciapkowate,ryby za to wychodza OK:tak:Rybke to bym sobie jak nic dzis uparowala.Za to warzywa w smaku-jak z wody,ale zdrowsze!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry