reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Dania z nestle sinlac:-)


Puree owocowe (od 5 miesiąca)
Jabłko obrać ze skórki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie
już papka dodać 2,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać sok jabłkowy lub
koperek.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ugotować w wodzie (120 ml) do konsystencji
papki. Dodać 1,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać oliwę, koperek i sól.

Zupka z brokułów (od 6 miesiąca)
Ugotować brokuły, wyjąć i rozetrzeć, dolać wodę, w której były gotowane i
wsypać łyżkę sinlac.

Lane kluski (od 8 miesiąca)
50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
wylać na sitko.

Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
2 min. Wylej na sitko.

Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
50 ml wody
15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni lub innych owoców
Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

Placki ziemniaczane (powyżej roku)
1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
na gorącym oleju na złoty kolor.

Paluszki mięsne (powyżej roku)
2 łyżki wody
1 łyżka sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

Naleśniki (powyżej roku)
30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
5 ml oleju
60 ml wody
sól
Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

Ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki sinlac
Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.
 
reklama
dziewczyny-ja was podziwiam, ja tylko robię "pyk" i juz mam danie dla Szymona-oczywiście słoiczkowe-leń, leń i jeszcze raz leń!!!
 
Niestety ja mam identycznie:-Dleniwa do szescianu bylam i jestem,juz taki typ:-pAle za to zoltka robie sama (bo sloiczki mi zoltkiem w sklepie wykupili:eek::-D) no i czasem jakas babcia Julity cos z litosci podrzuci...Nawet koszty 2 sloiczkow dziennie mnie nie przerazaja.
 
a ja wam powiem, że lubię gotować dla Gosi, poza tym, obranie kartofelka, marchewki, pietruszki, zajmuje dosłownie chwilkę, czasem dorzucę dynię, albo selera, albo buraczka ale to nie zajmuje 5 minut. no i wystarczy wstawić i się gotuje i jest na 2 dni ;-) owoce to też żaden problem bo myje, rzucam do gotowania a potem wystarczy zmiksować; choć owoce robię rzadko bo dziadzio sponsoruje deserki. Już się nie mogę doczekać aż zacznę Małgoni jakieś frykasy przyrządzać :-D:-)
 
reklama
magda19lenka- WIEM WIEM ZE TO PROSTE- a jednak wolę moje "pyk"

Sara- nam tez czasem z litości coś podrzuci babcia czy prababcia!!!

wiecie co, ja się czuję dobrze z tymi słoiczkami, juz Wam o tym pisalam, ze moja siostra studiuje technologię żywności na sggw i ona mówi, że SPOKOJNIE można dawać, bo tam jest taka sieczka jeśli chodzi o dobieranie składników dla dzieci, że jedzonko jest naprawdę wyselekcjonowane i najwyższej jakości...a wiecie te warzywka i owoce z ryneczku-to różnie, kto ci się przyzna ze pryskal jabła???
 
Do góry