reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Karolka twoje przepisy sa trafione:tak:Zrobilam ciasto wg twojego przepisu (lekko go zmodyfikowalam)i bola nas teraz z mezem brzuchy:-D:-D:-DAle uwaga-to dlatego ze ciasto tak pachnialo ze wsunelismy pol blaszki zanim wystyglo ogladajac TV:-D:baffled:
 
reklama
Dziewczyny a czy wy to ciacho karolkowe miałyście gęste jak wyłożyłyście je na blachę ???bo nie bardzo wiem czemu moje wyszło takie gęste (nie mam tu szklanek więc wina może być taka że mąkę odmierzałam w kubku)
 
Maniulka to dodając mąkę stopniowo sprawdzaj gęstość ciasta i jak uważasz że już gęstość oki to nie syp więcej mąki. Powinno wyjść. A jak za gęste to dodaj trochę smietany. Też powinno wyjść.
 
dla mnie szarlotka to podstawa:tak: uwielbiam! całą jesień pewnie będę piekł szarlotki albo ciasto korzenne z musem jabłkowym. No i oczywiście karpatkę dla M. bo on uważa głównie ciasta z kremem:tak:
Sara a Ty znowu masz takie skarby ze wsi? :) Zazdroszczę:)


Karolka - Ty nasza mistrzyni kuchenna, cistao korzenne z musem???? ja poproszę przepis!!!!!!!!! koniecznie:)
 
Na prośbę Justyny:-D
CIASTO KORZENNE Z MUSEM JABŁKOWYM



Składniki:
[FONT=&quot]- 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego[/FONT]
[FONT=&quot]- szklanka cukru[/FONT]
[FONT=&quot]- 1/2 kostki masła[/FONT]
[FONT=&quot]- łyżeczka przyprawy do pierników, albo i więcej
[/FONT]
[FONT=&quot]- łyżeczka cynamonu[/FONT]
[FONT=&quot]- 1/2 łyżeczki soli[/FONT]
[FONT=&quot]- 2 łyżeczki sody[/FONT]
[FONT=&quot]- 2 łyżki miodu[/FONT]
[FONT=&quot]- 2 szklanki mąki[/FONT]
[FONT=&quot]- bakalie dowolne, albo bez nich
[/FONT]
[FONT=&quot]Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem, dodać cukier, mąkę, sól, miód, bakalie, przyprawy korzenne i wszystko dokładnie wymieszać.[/FONT]
[FONT=&quot]Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.[/FONT]

[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Dzięki musowi ciasto jest wilgotne. Jak dla mnie Pycha:tak:
[/FONT]
 
karolka - mus jabłkowy powinien być słodki, czy nie?

zaczyna się sezon na jabłka - moja mama przywiozła ostatnio ze wsi 2 skrzynki, to też muszę jakiś jabłecznik zrobić:-)
 
no właśnie tak sobie właśnie pomyślałam, jak poczytałam dokładniej przepis - bo potem jest jeszcze szklanka cukru:eek:
dzięki :-)
 
reklama
Do góry