Cieszę się że ciacho wam smakuje:-)
Ostatnio robiłam pyszny jabłecznik na kruchym cieście:
Składniki
•
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
•
500 g mąki
•
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
•
4 żółtka
•
200g cukru
•
1 łyżka śmietany
•
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•
1 łyżka bułki tartej
Etapy przygotowania
1.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.
2.
W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.
3.
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40min
Wg mnie jest lepszy niż tamten pulchny jabłecznik.