reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Mus z jabłek robi się bardzo łatwo:-) Jabłka obierasz ze skórki, kroisz w mniejsze kawałki, podlewasz trochę wodą i dusisz na małym ogniu. Mieszasz co jakiś czas i kontrolujesz czy nie trzeba dowal wody żeby się nie przypaliło. Takie duszone jabłuszka szybko się rozpadają podczas mieszania. I wtedy masz mus:tak: Jesienią często robię taki na przekąśkę le wtedy dodaję cynamon i pokruszone ciasteczka korzenne albo pierniczki, a dla M. trochę bitej śmietany.
 
reklama
Cieszę się że ciacho wam smakuje:-)

Ostatnio robiłam pyszny jabłecznik na kruchym cieście:
Składniki
0

0
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)

0
0
500 g mąki

0
0
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu

0
0
4 żółtka

0
0
200g cukru

0
0
1 łyżka śmietany

0
0
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0
0
1 łyżka bułki tartej

0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.



0
2.
0
W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.



0
3.
0
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40min

Wg mnie jest lepszy niż tamten pulchny jabłecznik.




0

Karolka, dziś u mnie na tapecie Twój jablecznik, właśnie jabłuszka się duszą :)
 
Karolka dziewczyny tak zachwalaja Twoj jablecznik ze chyba na dniach sama sprobuje:tak: tylko o co chodzi z tym "nakluc widelcem":confused: i jaka smietana:confused:??
Przyznam sie ze w swoim zyciu moze ze dwa razy robilam ciasto tak wiec jestem w tych rzeczach ciemna:-D
 
Karolka dziewczyny tak zachwalaja Twoj jablecznik ze chyba na dniach sama sprobuje:tak: tylko o co chodzi z tym "nakluc widelcem":confused: i jaka smietana:confused:??
Przyznam sie ze w swoim zyciu moze ze dwa razy robilam ciasto tak wiec jestem w tych rzeczach ciemna:-D

nakłuć widelcem oznacza porobić takie delikalne dziurki widelcem co kilka centymetrów, ja robię w odstępie co 2 cm (mniej więcej) :) czyli dziugam widelcem a potem 2 cm niżej znów dziugam widelcem itd :)

trochę po chińsku napisałam, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co chodzi.
śmietany nie miałam w domu, ale gdybym miała dać to dałabym 18 %, śmietana nadaje chyba puszystości, tak mi moja Mama mówiła, no chyba, że coś pokręciłam :)
 
dziewczynki mam problem!!!! Robie to kruche ciasto ... Zrobilam wszystko tak jak trzeba a niemoge ciasta rozwalkowac poniewaz nie lepi sie.. Jest takie jakby kruche co mam dodac zeby sie skleilo??????? Pomocy!!!!!!!!!!!!!! ;)))
 
reklama
MM - ja jak robię kruche to ono sie nie klei. np. na szarlotkę takie łamiące się ciasto wkladam na pół godziny do zamrażalnika, dzielę na pół i trę na tarce albo rozkruszam spód, a potem jabłka, a potem na wierzch znowu trę na tarce lub rozkruszam. także to ciasto nie musi sie lepić...
a żeby mieć płaski spód tojak pokruszysz ciasto możesz ręką uklepać :-)

aha, 500g mąki to ok. 2 szklanki:-)
 
Do góry