reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Mus z jabłek robi się bardzo łatwo:-) Jabłka obierasz ze skórki, kroisz w mniejsze kawałki, podlewasz trochę wodą i dusisz na małym ogniu. Mieszasz co jakiś czas i kontrolujesz czy nie trzeba dowal wody żeby się nie przypaliło. Takie duszone jabłuszka szybko się rozpadają podczas mieszania. I wtedy masz mus:tak: Jesienią często robię taki na przekąśkę le wtedy dodaję cynamon i pokruszone ciasteczka korzenne albo pierniczki, a dla M. trochę bitej śmietany.
 
reklama
Cieszę się że ciacho wam smakuje:-)

Ostatnio robiłam pyszny jabłecznik na kruchym cieście:
Składniki
0

0
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)

0
0
500 g mąki

0
0
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu

0
0
4 żółtka

0
0
200g cukru

0
0
1 łyżka śmietany

0
0
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0
0
1 łyżka bułki tartej

0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.



0
2.
0
W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.



0
3.
0
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40min

Wg mnie jest lepszy niż tamten pulchny jabłecznik.




0

Karolka, dziś u mnie na tapecie Twój jablecznik, właśnie jabłuszka się duszą :)
 
Karolka dziewczyny tak zachwalaja Twoj jablecznik ze chyba na dniach sama sprobuje:tak: tylko o co chodzi z tym "nakluc widelcem":confused: i jaka smietana:confused:??
Przyznam sie ze w swoim zyciu moze ze dwa razy robilam ciasto tak wiec jestem w tych rzeczach ciemna:-D
 
Karolka dziewczyny tak zachwalaja Twoj jablecznik ze chyba na dniach sama sprobuje:tak: tylko o co chodzi z tym "nakluc widelcem":confused: i jaka smietana:confused:??
Przyznam sie ze w swoim zyciu moze ze dwa razy robilam ciasto tak wiec jestem w tych rzeczach ciemna:-D

nakłuć widelcem oznacza porobić takie delikalne dziurki widelcem co kilka centymetrów, ja robię w odstępie co 2 cm (mniej więcej) :) czyli dziugam widelcem a potem 2 cm niżej znów dziugam widelcem itd :)

trochę po chińsku napisałam, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co chodzi.
śmietany nie miałam w domu, ale gdybym miała dać to dałabym 18 %, śmietana nadaje chyba puszystości, tak mi moja Mama mówiła, no chyba, że coś pokręciłam :)
 
dziewczynki mam problem!!!! Robie to kruche ciasto ... Zrobilam wszystko tak jak trzeba a niemoge ciasta rozwalkowac poniewaz nie lepi sie.. Jest takie jakby kruche co mam dodac zeby sie skleilo??????? Pomocy!!!!!!!!!!!!!! ;)))
 
reklama
MM - ja jak robię kruche to ono sie nie klei. np. na szarlotkę takie łamiące się ciasto wkladam na pół godziny do zamrażalnika, dzielę na pół i trę na tarce albo rozkruszam spód, a potem jabłka, a potem na wierzch znowu trę na tarce lub rozkruszam. także to ciasto nie musi sie lepić...
a żeby mieć płaski spód tojak pokruszysz ciasto możesz ręką uklepać :-)

aha, 500g mąki to ok. 2 szklanki:-)
 
Do góry