reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
Ja już zdjęcia nie zrobię bo wszystko zjedzone. :-D Wszystkim smakowało :tak:. U mnie też dosyć gęste, ale nie miałam masła i dałam "reme" około 350 gram (chyba za dużo :tak:). Jutro może z masłem zrobię bo dzisiaj kupiłam. Robiłam na dwóch malutkich blachach tych podłużnych :tak: na górę zostało mi malutko ciasta, ale w jednym przesadziłam z dołem. Ale pyszne było ;-)do tego wątpliwości nie ma ;-) Karolka super przepis ;-) nawet nauczę się robić ciasta przy Was :-D mąż jak zjadł dzisiaj to stwierdził że bym sprzedawać mogła :-D
 
a ja przedwczoraj zrobiłam ciasto zgodnie z przepisem Iśku i zapomniałam dodać mleka :) ale wyszło całkiem niezłe tylko bardziej zbite :)
jako owoce wykorzystałam śliwki
 
To ja wam podam przepis na pyszny schabik na obiad
skladniki
schab (6 kotletów nie rozbitych tłuczkiem, a trochę rozpłaszczonych ręką)
400ml śmietany 18%
2 x gorący kubek konrra cebulowy (taka zupa krem)
2 x gorący kubek grzybowy
kilka suszonych grzybków, ale nie koniecznie
natka pietruszki
mięso rozłozyć w naczyniu żaroodpornym, lekko posolić, popieprzyc
Do śmietany dodać wszystkie gorące kubki, i namoczone grzybki, zalać tym sosem mięso, zakryc pokrywką i piec 1h w nagrzanym piekarniku w 180 st
Na koniec posypać natką
Ja najlepiej lubie ten schabik z ziemniakami z wody, ale z ryżem też jest ok
Ostatnio jak miałam gości to właśnie taki obiad podałam wszyscy byli zachwyceni, a mięsko w tym sosie rzeczywiście pyszne, rozpływało sie w ustach, więc polecam
 
Cieszę się że ciacho wam smakuje:-)

Ostatnio robiłam pyszny jabłecznik na kruchym cieście:
Składniki
0

0
1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)

0
0
500 g mąki

0
0
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu

0
0
4 żółtka

0
0
200g cukru

0
0
1 łyżka śmietany

0
0
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

0
0
1 łyżka bułki tartej

0
0

Etapy przygotowania
0

1.
0
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.



0
2.
0
W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.



0
3.
0
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30-40min

Wg mnie jest lepszy niż tamten pulchny jabłecznik.




0
 
Ja dziś mam lenia i posłużę się gotowym francuskim ciastem. Piekę kopertki z jabłkami i brzoskwiniami:tak: Tzn jeszcze nie piekę bo M. robi spagetti. Jest to jego popisowe danie więc nie śmiem się wtrącać i przeszkadzać mu w kuchni. Mam za to kompa dla siebie i dla BB:-D
 
reklama
Do góry