reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
ryż z kurczakiem curry...
2 piersi z kurczaka
ryż 2 woreczki
kukurydza puszka
2 grzybki moon
papryka ostra
słodka
curry
mąka ziemniaczana
pierś pokrojoną w kostkę podsmażam z przyprawami na oliwie duuużo curry i papryki ostrej słodka szczypte-dosaję również niewiele wegety. w tym samym czasie zagotować ryż lekko osolony z dodatkiem curry ryż zalać grzybki woda gorącą
po obsmażeniu na dużym ogniu zmniejszam wsypuję kukurydzę i podsamażam jeszcze chwilkę potem dolewam pół szklanki ciepłejwody ....... dusi się to jakies 3 min min
pokroić w cieniutkie paseczki grzyby
do kolejnej 1/2 szklanki ziemnej wody wsypuję czubata łyżkę mąki zalać wymieszać -dość energicznie wsypac grzybki gotowe...
 
Czy zna któraś jakiś fajny przepis na ciasto z jabłkami???najlepiej nie takie kruche tylko puszyste cholewcia miałam taki fajny przepis ale został w PL a dawno nie robiłam i nie pamiętam:-(
 
Czy zna któraś jakiś fajny przepis na ciasto z jabłkami???najlepiej nie takie kruche tylko puszyste cholewcia miałam taki fajny przepis ale został w PL a dawno nie robiłam i nie pamiętam:-(

Ciasto orzechowo-jabłkowe


5 jabłek
¾ szl. orzechów włoskich (grubo posiekanych) (mozna robić bez orzechów)
1 szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 szkl. mąki
3 jaja (duże)
½ szkl oleju
2 łyżeczki kakao (mozna robić bez kakao)


Jabłka obrać i pokroić w kostki – małe kostki. ½ szkl cukru i zalać olejem. Wszystko wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować orzechy- tzn. posiekać na kawałki, ale nie za drobno, tak żeby było je czuć w cieście J

Następnie wrzucić wszystkie składniki oprócz białek jaja, orzechów i jabłek i wymieszać. Po wymieszaniu dodać orzechy i jabłka.
Oddzielnie ubić pianę z białek i dodać do masy i teraz mieszkamy ręcznie wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia ) i piec w piekarniku ok. 50 min w temp. 180 stopni.
Upieczone ciasto posypać można cukrem pudrem i gotowe J

ja czasem dodaję do ciasta rodzynki

smaczengo:)
 
Ja jestem wielbicielką jabłeczników:-) ALe robie te na kruchyma cieście.
Za to teściowa na każdy nasz przyjazd piecze jabłecznik w puszystym cieście.

Podam jej przepis:
Składniki:
1kostka masła lub margaryny
1 szkl cukru
cukier waniliowy
3 szkl mąki
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka starte na tarce
cukier do smaku
cynamon

Wykonanie: Mikserem albo w makutrze rozetrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i po jednym jajku. Aha mąka ma być wymieszana z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. (Teściowa wykłada papierem do pieczenia). Na blaszkę wyłożyć połowę masy. Posypać ją delikatnie bulką tartą. Na to wylożyć starte jabłka, można je posłodzić jak kto woli i posypać cynamonem. Na wierzch reszta ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220st, przez 40-50min. Sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!

PS. na jabłka można wyłożyć ugotowany trochę bardziej gęsty budyń. Wtedy też jest pyszne!
 
czy któraś z was robiła "domowe" śliwki dla malucha, bo ja mam i zastanawiam się jak je przygotować żeby Gosia mogła zjeść, ugotować i zmiksować?? tylko ile gotować:confused::confused::cool:
 
reklama
Magdalenka - ja raz próbowałam.... cały duzy rondelek, gotowały się nie tak bardzo długo, dość szybko się rozgotowały, potem próbowałam oddzielić skórki, ale średnio mi szło, potem próbowałam to wszystko przecisnąć przez sitko, ale malutko strasznie wyszło... także dałam sobie spokój ze śliwkami...
podobno śliwki suszone fajnie się gotuje i miksuje, ale jeszcze nie próbowałam
 
Do góry