reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

ja dzemików z zelfiksem nigdy nie gotowałam tylko ustawiam do góry dnem az do ostygniecia i nigdy mi sie nic nie popsuło...a mam jagody nawet z przed dwóch lat!
 
reklama
Żelfiks dodawałam nie po to, żeby się nie popsuło, tylko, żeby mieć lepsza konsystencję dżemu :-) bo tak to wychodza takie bardziej lejące
bez żelfiksu tez oczywiście można! jak najbardziej!
 
ciasto maślane


4 zółtka ucieramy mikserem z 20 dag cukru i 160 masła (czyli 3/4 kostki), dodajemy 20 dag mąki. ubijamy białka na sztywno, wszystko razem mieszamy i siup do piekarnika nagrzanego do 160-170 st. blacha powinna być wysmarowana i opruszona mąką. (taka mała blaszka keksowa) ciasto robi się w 20 minut razem ze zmywaniem. można kombinować i dodawac różne rzeczy i za każdym razem wychodzi inne ciasto - można dodac jabłuszka, brzoskwinie do części dodac kakao i zrobić dwukolorowe... ja wczoraj dodałam cynamon:-D smacznego
 
to ja wam podam przepis na mega łate ciasto pod kazde owoce-my pakujemy w nie wszystko-rabarbar, agrest, sliwki, jabłka, gruszki, a ostatnio morele i jagody...słabo smakuje z malinami i truskwakami

25 dkg maki, 15 dkg cukru, 2 czubate łyzki maki ziemniaczanej, 1/2 szlk oleju, 1/2 szkl mleka, 3 jajka, cukier waniliowy, czubata łyzeczka proszku do pieczenia...

mieszamy wszystko bez jakiejs specjalnej kolejnosci...ciasta jest bardzo mało, po wylaniu na blache dosłownie 1,5-2 cm...ale jak sie gesto powciska owoce to jest go duuuzo wiecej

mozna zrobic dodatkowo kruszonke ale najlepiej smakuje polukrowane lub posypane cukrem pudrem
 
Ale fajne przepisy-wlasnie owoce chce wpakowac-a mianowicie brzoskiwinie ze wsi.
Wogole to w czwartek sa imieniny Julitki.W mojej rodzinie panuje taki zwyczaj ze dzieci nie obchodza imienin tylko urodziny a u meza wiekszy nacisk jest stawiany na imieniny niz urodziny (?).No ale coz,trzeba sie do obcych zwyczajow dostosowac a nie marudzic.Tak wiec dzis wpadaja moi rodzice tak tylko symbolicznie na chwile (bo u nas nie obchodzi sie imienin u dzieci) pewnie z jakas pierdolka typu grzechotka czy tam ubranko,jutro tesciowie z TORTEM i prezentem - na szczescie mam infiormacje ze duzo jedzenia nie szykowac bo tortem sie zapchamy.Chcialam zrobic 1 salatke,cukinie na cieplo,koreczki i upiec 1 ciacho wlasnie z owocami a w czwartek wpadna pewnie chociaz jeszze nie wiem brat meza z narzeczona-ale to pewne nie jest jeszcze.Takze na 3 razy imieninki...Wasze przepisy sa mi wiec cenne-i te na cukinie i te na ciasta:tak:
 
Modroklejka-czy zamiast pol szklanki oleju moze byc pol szklanki roztopionego.wystudzonego masla?
Justyna-twoje ciacho tez fajne bo szybkie:)

Takze se w kuchni postoje - od wczoraj do czwartku...
 
reklama
Mordoklejko - znam identyczny przepis, tylko w proporcjach: dwie szklanki mąki i szklanka cukru, reszta tak samo jak u Ciebie, ciasta jest więcej i ja tak samo dodaję różne owoce :) najpierw zalewam spód formy, daję owoce i zalewam wierzch
 
Do góry