reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

reklama
kiedyś raz robiłam zupkę serową- w przepisie który ja stosowałam używało się serków topionych kremowych. Muszę poszukać tego przepisu, jak znajdę to napiszę, chyba że Sara będzie miała chwilkę to sie z nami znów podzieli przepysznym przepisem.
 
ja mam przepis taki bardziej z glowy niz ksiazkowy,chociaz w ksiazkach tez sa zupy serowe.To jest taka typowa "zupa-krem."Troche mam malo czasu wiec na szybko:

1. gotujemy rosol - obojetnie czy na miesie czy na kostkach rosolowych (ja dzis jade na kostce warzywnej,kostce drobiowej,marchewce w drobna kosteczke (mozna zmiksowac ale mi sie nie chce miec potem dodatkowego zmywania po blenderze:-D)i drobniutko posiekanej cebulce).Liscie laurowe i majeranek sobie darujemy.W sumie dowolna jarzynowa zupa tez by mogla byc podstawa tej serowej (np z dodatkiem zmiksowanego kalafiora,brukselki,ziemniakow itp.)

2. jak rosol sie ugotuje (jak bylo mieso to wylawiamy) dodajemy pol szklanki mleka i 2-3 serki topione (zalezy ile bylo wody)-chodzi o te "trojkaciki" np.gouda

3. gotujemy dalej na wolnym ogniu az zupa stanie sie gesta i zawiesista

4. podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym,mozna bylo wczesniej tez w trakcie gotowania rosolu dodac kaszke manne (czyli powstalby rosol na mannie).

5. posypujemy po wierzchu startym zoltym serem

Tu mozna dowolnie sobie kombinowac,chodzi tylko o to by te 2-3 serki topione dodac-ot cala filozofia:-D Proste,zwlaszcza dla poczatkujacych jak ja :D
 
Sara wsnie spisalam przepis na Pastycjo dzis mam zamiar zrobic jak m wroci,mam nadzieje ze bedzie mu smakowalo:tak::tak::tak:.

Fajny przepis na zupe serowa ale chyba nie dla mnie:no::no::no:
Nie przepadam za takimi serkami topionymi,wole w plasterkach (uzywam tylko do tostow).Najbardziej lubie bialy ser z miodem mmmm pycha
 
Ewelcia też uwielbiam biały ser z miodem! Mniam! Zwłaszcza z miodkiem rzepakowym!

Sara muszę przyznać że pastycjo REWELACJA!!!! Zrobiłam dziś na obiad i mój mąż (makaronowy obżartuch:-)) zajadał aż miło!
Świetny przepis!!!
 
robilam wczoraj Pastycjo i.........musze przyznac ze bardzo nam smakowalo:happy::tak:.
tylko ze maialam malo sera zoltego i na wierzch mi nie starczylo,dopiero potem pomyslalam ze moglam do srodka nie sypac jednej warstwy-ale i tak jest pyszne:-):tak::-)
 
reklama
Do góry