reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

Ja chodzę prywatnie, wizytę mam co 3 tygodnie, na każdej wizycie USG... czasami nawet i pół godziny w gabinecie siedzę... na lekarza nie narzekam, jeśli niepokoi Cię to, jak prowadzi wizyty to zmień lekarza póki wcześnie

reklama
Zaskoczona jestem. Do tej kobiety chodzę od lat. Przeszłam z nią dwa poronienia i jedną ciążę w pełni. Nie bardzo rozumiem, co się stało, że tak "odpuściła".

Mnie również w kółko zimno, choć niestety na domiar złego fatalnie znoszę za wysokie temperatury. Tym sposobem np.wczoraj w cieniu zamarzałam a na słońcu po chwili już mi było źle, więc uciekałam.

Dziewczyny, jak się czujecie? U mnie 14t2d i jestem bliska rozpaczy. Wprawdzie nie wymiotuję, ale jest mi non stop niedobrze a na dodatek różne zapachy, widoki a nawet myśli powodują wiele razy dziennie odruch wymiotny, który mnie zgina wpół i wyłącza na kilkanaście sekund z funkcjonowania. Tak reaguję np.na zapach wszelkich mydeł w płynie, czasem wystarczy, że do pokoju wejdzie ktoś, kto chwilę wcześniej mył ręce a ja zdycham. Kiedy to wreszcie przejdzie?
Wiem co czujesz mam to samo zrobilam sie tak uczulona na zapachy ze nie do wytrzymania to jest

Muszę Wam się poskarżyć, bo w sumie jestem po dzisiejszej wizycie niezadowolona z opieki. Chodzę do tej samej ginki, co w 1 ciąży i wtedy czułam się zaopiekowana, w ogóle ma bardzo dobre opinie. Teraz nie.

Na początku ciąży po pozytywnym teście w 4 tc zrobiła mi usg, przepisała duphaston, dała skierowanie na badania krwi i moczu i kazała wrócić za 3 tygodnie, żeby serduszko zobaczyć. Druga wizyta była w 7 tygodniu, serduszko biło, wyniki miałam ok. Dała skierowanie na genetyczne i kazała po genetycznym przyjść. Żadnych badań krwi, nic. Genetyczne zrobiłam 5 tygodni później, terminy tak się poskładały, że kolejne spotkanie z moją ginką wypadło 7 tygodni od ostatniej wizyty. W międzyczasie żadnych badań. Czyli teraz, w 14 tc ląduję u niej w gabinecie. Ogląda wyniki genetycznego. Zaniepokoiło ją wysokie tętno płodu, ale spytała tylko, czy lekarz wykonujący badanie tego nie komentował. No nie komentował. Nie robiła dziś usg - nie rozumiem dlaczegob skoro miała wątpliwość co do tętna? Mogła sprawdzić? Na info o moich mdłościach kazała zrobić posiew moczu, bo może to infekcja (hmm..no nie wiem..nie przekonuje mnie). Dała skierowanie na badania krwi, kazała zrobić w 16 tc i nie wiem, chyba je samej sobie zinterpretować, bo do siebie na wizytę to kazała przyjść dopiero po usg połówkowym! Czyli co, w zasadzie jak dobrze pójdzie z terminami i już sobie zaklepię to pewnie za co najmniej 7 tygodni. Nie wiem, co o tym myśleć. Nie zleciła mi też krzywej cukrowej, choć miałam cukrzycę w poprzedniej ciąży. Tylko spytała, czy uważam na indeks glikemiczny tego, co jem. Gucio a nie uważam. Jem to, co w danym momencie jestem w stanie przełknąć, cokolwiek by to nie było, bo z moim jedzeniem naprawdę ciężko. Od czasu do czasu tylko ganiam z glulometrem i sprawdzam, czy jest ok. Na moje zmartwienie odnośnie cytomegalii i tego, czy starszy syn jest dużym zagrożeniem dla mojej ciąży też nie miała mi za wiele do powiedzenia i nie uspokoiła. :(

O jaaaa to słabo na maksa. Na NFZ ? Moze pomysl o zmianie lekarza ? Ja w zeszłej ciąży po genetycznym zmieniłam bo jakas fale wsteczna w DV widziała która moze w dużej mierze wskazywać na wadę serca kazała czekac do 20 tc i zrobic echo. Zero uspokajania poszłam do innego fali wstecznej nie było. Pani dr chhba cos sie pomyliło. Ale uraz juz został i nie wrocilam.

Ja pewnie też bym w takiej sytuacji zmieniła ginekologa. To jest taki czas, że chce się być dobrze "osbłużonym" brzydko mówiąc :p
Ja USG ma na każdej wizycie, na każdej badaną szyjkę macicy, na każdą wizytę chodzę z mężem, serduszko słyszymy od 6 tygodnia też co wizytę :-) Nie wyobrażamy sobie inaczej. Chodzimy prywatnie, ale ja mam złe doświadczenia na NFZ i powiedziałam sobie - nigdy więcej ;-)

Wydaje mi sie ze ciąża to takibeyjstkowy czas ze kobieta powinna czuć sie zaopiekowana a przede wszytakim miec zaufanie do lekarza. Ja tez byłam u wielu specow poznańskich kiedy nie mogłam zajść w ciąże i wielu z nich trafiło na mija czarna listę ignorantów. Od ciąży z córka trafiłam na faceta któremu ufam i który jest pod telefonem o jazej porze dnia i nocy. Wyjaśni a przede wszystkim uspokoi jak trzeba.

Która ma dzis wizytę ?? Ja jade na 12

Wydaje mi sie ze ciąża to takibeyjstkowy czas ze kobieta powinna czuć sie zaopiekowana a przede wszytakim miec zaufanie do lekarza. Ja tez byłam u wielu specow poznańskich kiedy nie mogłam zajść w ciąże i wielu z nich trafiło na mija czarna listę ignorantów. Od ciąży z córka trafiłam na faceta któremu ufam i który jest pod telefonem o jazej porze dnia i nocy. Wyjaśni a przede wszystkim uspokoi jak trzeba.

Co to za lekarz ? :)

Ja z mojego nie jestem zadowolona ale jedyny w mojej miejscowości ( on tez przyjmuje w Poznaniu ale ja do poznania mam 50 km ) . Do niego chodziłam z Karimem w ciazy . Powiedział ze w razie pytań dzwonić w dzień i w nocy . No i co najważniejsze dla mnie ze zrobi mi cesarkę jeśli bede chciała . Ale dokładnie dowiem sie w czwartek bo zapytam w końcu o cenę [emoji12] ile taka "przyjemność" bedzie mnie kosztować . Jeśli wywali cenę z kosmosu to poszukam innego a tego oleje . Bo usg ma tak stare ze na nic na nim nie widzę :/

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Od samego rana trzymam kciuki za Twoją wizytę, koniecznie daj znać :biggrin2:

reklama
Do góry