Tak lekko wczepione były, drapnęłam paznokciem bo myślałam że strupki. Aż nagle zaczęło się ruszać pod paznokciemRozumiem,że sie wgryzły tak? Sama wyciągnęłaś tak?
reklama
Ola_fasola
Moderatorka
Monia ale wyciągnęłas w całości ???
lilija
Fanka BB :)
widziałaś czy była w całości?Tak lekko wczepione były, drapnęłam paznokciem bo myślałam że strupki. Aż nagle zaczęło się ruszać pod paznokciem
Raczej tak, one były takie tyci małe. Powiększałam je telefonem żeby zobaczyć.Monia ale wyciągnęłas w całości ???
W ciele nic nie widać. Jak położyłam na gazecie to raczej całeMonia ale wyciągnęłas w całości ???
lilija
Monia, wydezynfekuj i obserwuj. Najczęściej objawy takie jak rumień pojawiają się w przeciągu 7 dni, ale ogólnie wskazana jest obserwacja do 30 dni. Ogólnie nie wiele osób wie,że kleszcz zaraża dopiero po upływie iluś godzin w ciele, około 12 wzwyż, chyba że zacznie się go wykręcać nieumiejętnie, naciskając na jego tułów. Im szybciej sie go wyciągnie, im mniejszy, tym mniejsze prawdopodobieństwo zarażenia. Nie nacinaj skóry aby spr. czy coś zostało, bo to już nie ma znaczenia w dalszym zarażeniu, a możesz tylko się jakieś dodatkowej infekcji nabawić. Przemywaj , odkażaj, obserwuj 30 dni.
Dlatego ja nie chodzę do lasu za bardzo sie boje . Tym bardziej jeszcze ze teraz w ciazy jestem , ale cały czas nie chodziłam bo bałam sie ze syn złapie kleszcza . Lepiej nie ryzykować :/
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Agnieszka91
Ja też od poniedziałku 8 tydzieńJuż mnie uspokoiłaś ;-) mi sie 8 zacznie w poniedziałek :-). Teraz na szczęście dużo mniej wszystko przeżywam do 6 tygodnia ciągle siedziałam w internecie i o wszystkim czytałam.
U mnie pierwsza była w 4 tygodniu ale to za wcześnie żeby było widać zarodek. Dzidziusia zobaczyłam pierwszy raz w połowie 5 tygodnia. Bete robiłam z odstępem 48 godzin i wzrosła o 120% , a testy pokazywały dwie kreski.
lilija
My kochamy las, ale sama nie chodzę, bo sie boje dzików.... wiem,że w dzień to ze świecą szukać, ale boje się - mam wikse i koniec . Jedynie w towarzystwie pójdę.Dlatego ja nie chodzę do lasu za bardzo sie boje . Tym bardziej jeszcze ze teraz w ciazy jestem , ale cały czas nie chodziłam bo bałam sie ze syn złapie kleszcza . Lepiej nie ryzykować :/
Monia u nas trudno po lesie nie chodzic, bo dookoła same pola i lasy właściwie :-/
reklama
One były bardzo płytko, lekko drapnęłam paznokciem więc raczej się nie najadły. Nie miały tez tego odwłoka czy jak to tam sie nazywa( takiego bąbelka) same czarne małe skur.... Przemyłam tylko wodą utlenioną.Monia, wydezynfekuj i obserwuj. Najczęściej objawy takie jak rumień pojawiają się w przeciągu 7 dni, ale ogólnie wskazana jest obserwacja do 30 dni. Ogólnie nie wiele osób wie,że kleszcz zaraża dopiero po upływie iluś godzin w ciele, około 12 wzwyż, chyba że zacznie się go wykręcać nieumiejętnie, naciskając na jego tułów. Im szybciej sie go wyciągnie, im mniejszy, tym mniejsze prawdopodobieństwo zarażenia. Nie nacinaj skóry aby spr. czy coś zostało, bo to już nie ma znaczenia w dalszym zarażeniu, a możesz tylko się jakieś dodatkowej infekcji nabawić. Przemywaj , odkażaj, obserwuj 30 dni.
Matko do czwartku czekam na wizytę która potwierdzi wiek ciązy a tu dodatkowy stres.