reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamusie 2017

wg zaleceń PTG na badaniu usg 18-22tc oraz po 30 tc "Biometria płodu.BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (OMP)"
Faktycznie waga nie jest konieczna, ale moim zdaniem robienie biometrii płodu jest potrzebne. A co np kiedy dziecko ma za dużą głowę co do tygodnia badz do pozostałych wyników? moim zdaniem takie pomiary sa potrzebne. Mój ginekolog oczywiście nie mierzy wszystkiego dokładnie na każdej wizycie ale robił to 3 razy. I raczej bym nie chodziła do takiego ginekologa który tylko patrzy na oko czy wszystko jest.

reklama
Tak na nfz i do tej pory, może mnie nie zachwycały wizyty, ale zlecała mi wszystkie badania za darmo i na każdej wizycie miałam mimo wszystko robione usg+ zdjęcie, dlatego nie zmieniłam lekarza. Sama z siebie też powiedziała, że jeśli chodzi o te 3 ważne usg to poleca mi iść na płatne do 'mamy ginekolog'. Za to jestem jej wdzięczna, bo przynajmniej wiem, że dzidziuś rozwija się prawidłowo.
A jeśli chodzi o wagę to kontaktowałam się z położną i tak jak napisała wszystkozajete, że po wadze z 34 tygodnia nie zapowiada się, żeby norma na poród SN została przekroczona, ale żebym się nie martwiła, bo zmierzą przed porodem.
Tylko tak mi szkoda, że nie wiem ile bejbik teraz waży.

Na prywatnych wizytach w Polsce rzeczywiscie mamy fajnie z tym usg co miesiac. Zastanawiam sie co robia w takim razie ginekolodzy poza naszym krajem skoro tam jest wszystko platne jak nawet usg nie robia. To co badaja?

Dziewczyny czy te zabawki karuzele do lozeczka rzeczywiscie pomagaja uspic maluszka? Kupowac czy to zbedny gadżet?

A mnie dziś wypisali, ginekolog konsultowała sie z urologiem na mój temat i urolog mówi ze ten czerwony mocz może być albo od nerki albo od pęcherze. Teraz zbytnio nie maja możliwości jak sprawdzić bo mam niedługo termin wiec kazał 4 tygodnie po porodzie przez rodzinnego sie zgłosić do niego na kontrolne badania bo kamienie maja to do siebie ze po porodzie lubią wracać. Przeciwbólowe brać wtedy kiedy boli a dziś wieczór ostatni antybiotyk. Mały siedzi coraz niżej i chyba przygotowuje sie do drogi w końcu dziś 38 tydz... w poniedziałek najpierw mam usg potem idę do endokrynologa wracam znowu tam gdzie usg miałam i zgłaszam w recepcji ze juz wróciłam i wtedy wizyta u mojego konsultanta a moja położna sie do mnie oczywiście nie odezwała napisałam jej wczoraj wiadomość ale ani nie odpisała ani nie oddzwoniła a jak ja dzwoniłam o 23 to wyłączony telefon miała. Mój maz juz sie małego nie może doczekać a dziś w podzięce od niego dostal w ucho takiego kopniaka ze stwierdził ze mały to drugi Bruce Lee

Kleinekatia ja póki co nie inwestuje w nic takiego. Taki maluszek nawet takich rzeczy nie widzi, a tylko sie kurzy. Pomyśle jak już bedzie dziecko ogarniało wzrokiem przedmioty i kolory.

Kleinekatia zwykle ciąże prowadzi położna. A usg też są 2-3 obowiązkowe, więcej jeśli się pojawiają nieprawidłowości. A karuzela to gdzieś ok 3 ms, noworodek to jej nie widzi za bardzo, ani za nią wzrokiem nie wodzi.

Anik serio? To jest marzenie mojej koleżanki żeby w domu przy położnej urodzić całkowicie naturalnie. Ja jestem totalnym przeciwieństwem, ale jej tego życzę.
Serio. Dla mnie poród w domowym zaciszu to poród idealny. Moja koleżanka tak rodziła w UK.
Juz widzę minę mojego lekarza...
też bym chciała, szkoda, że się nie da :( jak myślę o szpitalu to jestem przerażona...nie cierpię...
Niby się da, ale dostać pozwolenie, opłacić położna i kto wie co jeszcze... pewnie nie każda by się podjęła.
No co ty.. tutaj można sobie zrobić poród domowy.. nawet mnie pytala dziś czy zdania nie zmieniłam..
ale widzicie ja to jednak myślę.. kurde a jak zrobię bałagan kto to posprząta później. [emoji23][emoji23] a jakby cos sie dzialo to sprzetu nie ma takiego jak w szpitalu itp..ale każdy ma inaczej jak widać [emoji108][emoji108] zdecydowanie powinni dać wybór wszędzie bo każdego uspokaja i relaksuje co innego. [emoji106][emoji106][emoji106]
Ojaaaa ja bym brała :D
Na prywatnych wizytach w Polsce rzeczywiscie mamy fajnie z tym usg co miesiac. Zastanawiam sie co robia w takim razie ginekolodzy poza naszym krajem skoro tam jest wszystko platne jak nawet usg nie robia. To co badaja?

Dziewczyny czy te zabawki karuzele do lozeczka rzeczywiscie pomagaja uspic maluszka? Kupowac czy to zbedny gadżet?
No też mi się podoba częste USG. Teraz to w ogole co 2 tygodnie chodzę i co 2 tygodnie mam też USG z przepływami, pomiarem tętna itp.
Co do karuzeli Krzyś miał. Lubił na nią patrzeć i słuchać. Niestety dorwaly się do niej jak miał około roku i zdemontowal wiec musze kupić ;)

Napisane na SM-A300FU w aplikacji Forum BabyBoom

Kleinekatia wg mnie zbędny chociaz to tez zależy od preferencji dziecka. Na początku przez 3 m dziecko mało co widzi i najbardziej potrzebne to jedzenie sen i przybliżone warunki jak w brzuchu mamy. Czytam wlasnie ciekawa książkę na ten temat.
Po 4 m juz korzystałam z karuzeli mała była ciekawa patrzyła na nia ale nigdy nie zasnęła przy niej.

Mierza centymetrem wielkosc brzucha, cisnienie, tetno, waga mamy i tyle.
Ja mialam dwa usg, jedno badanie moczu i teraz skierowanie na trzecie badanie krwi.
Jak powiedzialam jak wyglada prowadzenie ciazy w Pl to patrzyli sie na mnie jak na kosmitke :D

reklama
Potrzebuje waszej rady dziewczyny...jakiś czas temu tj może z prawie 40 min wcześniej zaczęłam czuć dziwne parcie na miednice nie czuje bólu tylko dość intensywne parcie dodam ze oprócz tego mały sie dość intensywnie rusza jestem juz w trakcie 38 tyg wiec poród może sie zacząć w każdej chwili bo brzuch sie jeszcze trochę bardziej obniżył i mały ma dosyć nisko główkę...powiedzcie czy takie parcie na miednicy świadczy o tym ze poród będzie wkrótce czy to tez jest traktowane do skurczów przepowiadających...

Do góry