reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Witam.

mary mary
z tego co wiem co.Galway nie szczepiło na gruźlicę bo tam nie było epidemii tej choroby i jest mniejsza zachorowalnośc.
Moje dzieci po przeprowadzce z Co.Galway do Co.Dublin musiały byc doszczepiane na gruźlicę.

asieńka może coś w tym byc.Moja bratowa dostaje za darmo chleb,makaron i inne środki bezgllutenowe z apteki a to przecież też nie medyczne rzeczy.
Dostają też mleko za darmo dla dziecka np.nutramigen.
Ale do tego trzeba miec MC,przynajmniej oni mają ;-)

Witam i znikam :-)

reklama
Ach! OK:-) Sorrki, ze zrozumialam;-) A tego to nie wiem...nigdy mnie to nie interesowalo jakos;-) Podejrzewam, ze nie robia nic co zaszkodzi naszym dzieciom:tak: Ale daj cynk jak Ci poszlo dowiadywanie sie o to..Zaluje, ze nie zobacze ich min jak sie bedziesz o takie rzeczy pytac..hehehe...
Wstępnie kiedys moja GP mi powiedziała ze staraja się sprowadzac takie które nie zawierają thimerosalu ale może byc róznie... że najlepiej uzgadniac to z siostrą która sie tym zajmuje... że w razie czego (CHYBA) można umówić się na taki termin kiedy bedą mieli szczepionki bez tego środka.. Sęk w tym że te z thimerosalem sa po prostu tańsze - w pl np a pakiecie bezpłatnym masz tylko to niestety:baffled:
Dam znać jak czegos się dowiem. Póki co przegapiłam tel z przychodni bo akurat małą przewijałam, oddzwoniłam ale była zajęta no i czekam znowu :sorry2:

Witam.

mary mary
z tego co wiem co.Galway nie szczepiło na gruźlicę bo tam nie było epidemii tej choroby i jest mniejsza zachorowalnośc.
Moje dzieci po przeprowadzce z Co.Galway do Co.Dublin musiały byc doszczepiane na gruźlicę.
No co ty?!? :szok: Czyli zakładają ze skoro ktos mieszka w co. Galway to nie podróżuje do co.Dublin?? Co za bzdura...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
No co ty?!? :szok: Czyli zakładają ze skoro ktos mieszka w co. Galway to nie podróżuje do co.Dublin?? Co za bzdura...
No tak nam tłumaczyła pielęgniarka środowiskowa w Dublinie.
Choc teraz widzę,że chociaż na listę zapisują czyli wprowadzają te szczepienia.
No dziwne,dziwne...wiele spraw jest dziwnych ;-)

Witam mamuski:)
mam pytanie do mam,ktore rodzily w Galway...
ja wczoraj wpadlam w panike,ze jakby sie akcja zaczela,to nie wiem gdzie mam sie w szpitalu zglosic????
dziewczyny czy jak zacznie sie akcja porodowa jade na odzial ginekologi,tam gdzie odbywaja sie wizyty? bardzo prosze o odpowiedz,bo zaczynam panikowac :dry:
pozdrawiam

Witam sie i ja:-)
Pogoda do bani nastroj tez mlody spi, ja mam lenia wiec pozostalyscie mi tylko wy dziewczyny:-p

Co do badań na cukrzycę w czasie ciązy to u nas tak właśnie było tzn powiedziałam ze moja mama ma cukrzycę (co jest prawdą) więc zrobili mi badania krzywej... Wychodzi wiec że jest to norma :tak:

My byłyśmy wczoraj na kotroli 6tyg i wszystko wygląda super: bioderko juz nie klika, wędzidełko podjęzykowe (które blokowało czóbek języczka) samo się urwało i nic tam sie nie dzieje, ładnie przybiera na wadze - w 6tyg 5,7kg wiec kawał z niej baby ;-) teraz tylko szczepienia musze umówić.
No właśnie czy któraś z was wie dlaczego w szpitalu w Galway nie robią szczepienia na gruźlicę zaraz po urodzeniu tylko trzeba się później umawiac? :dry:
Jestem troche zła bo nikt mi nie powiedział że nie dostała tej szczepionki zaraz po urodzeniu :wściekła/y: Gdybym to wiedziała zorganizowałabym to szczepienie wczesniej zeby naraz nie dostała tak dużo przy tych szczepieniach 2 miesiecznych...

Widze ze krzywa cukrzycowa ponownie topie podobnie jak szczepienie na gruzlice.
Wiec ja nie mialam nikogo w rodzinie chorego na cukrzyce a i tak dostalam Zaproszenie na badanie krzywej cukrzycowej choc moglam odmowic ale po co przeciez to dla naszego i dzidzi dobra;-). To bylo ponad 2 lata temu i musialam zglosic sie do budynku na tylach szpitala gdzie pilam niestety cosik obrzydliwego po czym do domciu dostalam list ze moje wyniki sa b. dobre:-) Wiec nie widze potrzeby by robic takie badanie odplatnie w PL przychodni skoro jest ono dostepne bezplatnie:happy2:
A co do szczepionki na gruzlice to nie szczepia dzieci w szpitalu i nawet jak sie zapiszesz czekasz dlugo bardzo dlugo. Ja zapisalam synka 2 lata temu i nic okazalo sie ze nazwisko zniklo z listy oczekujacych, wiec przez pielegniarke srodowiskowa zlozylam wniosek jak bylismy na bilansie 2 latka. Mam nadzieje ze tym razem jakos sie doczekamy:baffled:. Kiedys czytalam o powodzie dlaczego nie szczepia na gruźlice w Co. Galway otoz jest tu znikoma zachorowalnasc na nia i nie widza powodu by to robic a kolejka dluga bo zapasy szczepionek male.:wściekła/y::no:
No i sie opisalam.

Magda tak tam z tym ze jesli pojedziesz po godz. zamkniecia to wejscie na odzial masz od strony glownego wejscia do szpitala na lewo. Nie panikuj wszystko bedzie dobrze i lekkiego porodu zycze

Ostatnia edycja:
Mary_mary
oto szczepionki, które zawierają thimerosal
• Euvax (Wzw B, Life Sciences, prod. koreańska) – 0,01 % THIM
• Engerix B (Wzw B, Glaxo) – 0,005% THIM
• D.T.COQ (DTP, Sanofi) – 0,01 % THIM
• DTP (Biomed, Kraków) – 0,01 % THIM
• TETRAct-HIB (DTP+Hib) (Sanofi) – 0,01% THIM
• D - Szczepionka błonicza (Biomed) – 0.01% THIM
• DT – Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed) - 0,01% THIM
• DTP - Szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa (Biomed) – 0,01% THIM
• Szczepionki przeciw grypie – 0,01 % THIM
BCG chyba nie ma, aczkolwiek na 100% nie jestem pewna, ale ta szczepionka jest nieskuteczna!
Lepiej zaczekac na nową, jesli ktos chce bardzo zaszczepic

Witam mamuski:)
mam pytanie do mam,ktore rodzily w Galway...
ja wczoraj wpadlam w panike,ze jakby sie akcja zaczela,to nie wiem gdzie mam sie w szpitalu zglosic????
dziewczyny czy jak zacznie sie akcja porodowa jade na odzial ginekologi,tam gdzie odbywaja sie wizyty? bardzo prosze o odpowiedz,bo zaczynam panikowac :dry:
pozdrawiam
Tak :tak:
Jeżeli byłoby to w godzinach kiedy tamten oddział byłby zamkniety wtedy wchodzisz drzwiami pomiedzy wejściem głównym (okragłe przeszklone drzwi) a wejsciem gdzie odbywały sie konsultacje. Nad tym wejściem jest napis gynekology & <cośtam> ;-) Idziesz cały czas prosto korytarzem do końca i później w lewo. Albo zapytaj kogoś gdzie jest St Catherine Word. Spokojnie, każdy cię pokieruje, wystarczy zapytać :tak:
A jak się generalnie czujesz? :blink:

Bo te skojarzone właśnie nie mają rtęci:-)

Mary_mary
oto szczepionki, które zawierają thimerosal
• Euvax (Wzw B, Life Sciences, prod. koreańska) – 0,01 % THIM
• Engerix B (Wzw B, Glaxo) – 0,005% THIM
• D.T.COQ (DTP, Sanofi) – 0,01 % THIM
• DTP (Biomed, Kraków) – 0,01 % THIM
• TETRAct-HIB (DTP+Hib) (Sanofi) – 0,01% THIM
• D - Szczepionka błonicza (Biomed) – 0.01% THIM
• DT – Szczepionka błoniczo-tężcowa (Biomed) - 0,01% THIM
• DTP - Szczepionka błoniczo-tężcowo-krztuścowa (Biomed) – 0,01% THIM
• Szczepionki przeciw grypie – 0,01 % THIM
BCG chyba nie ma, aczkolwiek na 100% nie jestem pewna, ale ta szczepionka jest nieskuteczna!
Lepiej zaczekac na nową, jesli ktos chce bardzo zaszczepic

OOoooo SUPER! Dobrze wiedzieć :tak::-)
O to mi chodziło :tak:

reklama
Tak :tak:
Jeżeli byłoby to w godzinach kiedy tamten oddział byłby zamkniety wtedy wchodzisz drzwiami pomiedzy wejściem głównym (okragłe przeszklone drzwi) a wejsciem gdzie odbywały sie konsultacje. Nad tym wejściem jest napis gynekology & <cośtam> ;-) Idziesz cały czas prosto korytarzem do końca i później w lewo. Albo zapytaj kogoś gdzie jest St Catherine Word. Spokojnie, każdy cię pokieruje, wystarczy zapytać :tak:
A jak się generalnie czujesz? :blink:

dzieki bardzo:)
czuje sie dobrze,a nawet bardzo dobrze...w sumie cala ciaze tak sie czulam....
chociaz teraz juz jest ciezko i zaczyna mnie wszystko bolec,biodra i pachwiny przede wszystkim...ale juz nie moge sie doczekac spotkania z nasza coreczka:-)
teraz zaczynam sobie uswiadamiac,ze moze to byc w kazdej chwili,tym bardziej,ze podczas ostatniej wizyty w Polmedzie dowiedzialam sie,ze malutka jest dwa tyg wieksza,co moze oznaczac,ze bedzie gotowa do przyjscia na swiat szybciej:-)
wiec juz czekamy i jestesmy gotowi:-)
pozdrawiam

Do góry