reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

a ja od rana fikam z malym znowu kolki

wczoraj tez to samo bylo i pojechala z nim do lekarza
nie wytrzymalam
i glupia ;iczylam na to ze on cos pomoze
ale niestety nic nie mogl zrobic
pouciskal tylko brzuszek i nic wiecej

wyjasnil mi tylko skad sie kolki biora
kolki to nic innego jak nie uksztaltowane do konca jelita
i dopuki sie ni euksztaltuja bedzie bolalo i bedzie plakal:szok: :szok: :szok: :szok:

ja juz jem tylko chleb z maslem od 3 dni
i myslalam ze to od jedzenia ale od jedzenia ale nie
kazal mi jesc troche wiejec innych rzeczy
powiedizla jeszcze ze rzadne masci , krople tak naprewde nie pomoga , moga jedynie usniezyc bol na chwile i to wszytsko
ale kazal prubowac wszystkiego bo maly ma naprawde mocne kolki

ja sie wykoncze :-( :-( :-( :-(

ja uzywam pampers sensitive ale tylko od czasu do czasu
a tak na codzien wody cieplej i wacikow
i mamay ladna dupeczke :tak:
a sudokremu jeszcze nie uzywalam
bo po co jak nie ma zaczerwienienia ani nic takiego

reklama
Witam

Ja to dziś mam jazdę z Mateuszem, od 7 rano to może przespał z 30 minut za to co chwilę muszę go karmić i już 3 kupki strzelił....Mógłby kimnąc na 2 h to bym chociaż mieszkanie ogarnęła.
Byliśmy we wtorek z Małym u lekarza i za mało przybrał na wadze :( więc ja teraz na każdy płacz, który może być objawem głodu daję mu cycka bo się martwię. Za 2 tyg. mamy iść do kontroli i mam nadzieję, że w końcu nabierze ciała...
Dajecie już dzieciom witaminę D3?? W jakich dawkach? Nam lekarka przepisala Devikap.

Malaga Ty to masz fajnie z Piotrusiem: zje, pośpi.... i pewnie się tak nie drze jak mój.

Miloku to masz przechapane z tymi kolkami.... Ale w końcu kiedyś się skończą.Żal tylko jak się maluszek męczy a Rodzice przy okazji też się stresują, że dziecku pomóc nie potrafią ...

Ja to dziś mam jazdę z Mateuszem, od 7 rano to może przespał z 30 minut za to co chwilę muszę go karmić i już 3 kupki strzelił....Mógłby kimnąc na 2 h to bym chociaż mieszkanie ogarnęła.
Byliśmy we wtorek z Małym u lekarza i za mało przybrał na wadze :( więc ja teraz na każdy płacz, który może być objawem głodu daję mu cycka bo się martwię. Za 2 tyg. mamy iść do kontroli i mam nadzieję, że w końcu nabierze ciała...
Dajecie już dzieciom witaminę D3?? W jakich dawkach? Nam lekarka przepisala Devikap.

Malaga Ty to masz fajnie z Piotrusiem: zje, pośpi.... i pewnie się tak nie drze jak mój.
Powiem Ci szczerze, że (odpukać :rolleyes:) faktycznie mało płacze :szok: Nawet kąpiemy się bez wrzasku :tak: Niuniuś kwili/stęka czasem przez sen, jak brzuszek go zaboli, po czym śpi dalej.. Jak się budzi po dłuższym spaniu głodny to też kwęka, ale nie jest to jakiś rozdzierający płacz :tak: Chyba, że jest bardzo głodny, a ja go przebieram - wtedy się czasem potrafi rozwrzeszczeć :tak:

Nie martw się, Twój synuś przybierze na wadze :tak: Trzymam kciuki :tak:

Co do witamin - nam pani doktor przepisała Vigantol (wit. D3) i Cebion (wit. C)

Koleżanka też ma ten zestaw co Ty Malaga, a na tych moich witaminach jest napisane, że od 4 tyg. życia a Mateusz jeszcze 3 tyg. nie ma....

A co do spania to Mały od godizny śpi (odpukać) chyba go to jedzenie zmęczyło ;).

W ogóle to słońce wyszło i może w końcu pogoda będzie sprzyjać spacerom bo na razie poza 20 minutowym przed domem to nie wychodizliśmy ze wzgl. na paskudną pogodę.

W ogóle to słońce wyszło i może w końcu pogoda będzie sprzyjać spacerom bo na razie poza 20 minutowym przed domem to nie wychodizliśmy ze wzgl. na paskudną pogodę.
Też bym chciała już ładną pogodę :tak: Mam dość siedzenia w domu :baffled: Mąż w pracy, od 6 do 16-17 nie ma go w domu, więc siedzę sama z dzieckiem i dwoma psami :-( Na spacerku byliśmy raz, przez godzinę.. Teraz niestety paskudna pogoda nie pozwala :baffled:

Ja dziś byłam przebadać Olka u zaufanej pani Doktor i oto co stwierdziła:
1. Olek ma łojotokowe zapalenie skóry (pisałam juz że buziaczka ma w krostkach:-( ) - a ja myślałam, że zjadłam coś uczulającego:tak:
2. Waży już 4610 g - więc dla Jego dobra powinnam robić dłuższe przerwy pomiędzy karmieniami bo wzdęcia wynikaja z przeżarcia;-) :-(
No i dostałam kropelki sab simplex (za darmoche:-) ) - niepamiętam, czy któraś z Was je stosuje? czekam na opinie! i jak dawkować? bo w internecie sprzeczne info:tak:
3. Odnośnie siusiaczka - to do drugiego roku życia należy go zostawic w spokoju, ewentualnie delikatnie ale naprawdę bardzo delikatnie odciagać skórkę ale to niekonieczne (o tym powiniem zdecydowac pediatra). Mojemu Oleczkowi skórka się odchodzi więc nie musze na razie ingerować:tak:
4. Ja daje małemu Vigantoletten 500 w tabletkach - podobno lepiej sie wchłania:confused:
Chusteczek i pieluch używam Pampers;-)
Debiutantko - życzę, żeby Twój synek przybierał szybko na wadze, no może nie aż tak jak mój:-) ;-)
Miloku - szukając info o sab simplex wyczytałam, że w wielu przypadkach pomagał na kolki - próbowałaś tego?:tak:

Ogólnie - synek duzy i zdrowy. Teraz śpi smacznie, a noc nie nalezala do najlepszych, ciekawa jestem kolejnych po nowych kropelkach:-)

ja nie daje żadnych witamin w formie sztucznej
sama staram się jeść witaminy i te naturalne i te sztuczne - dla matek karmiących

nadmiar d3 może być przyczyną ciężkiego zatrucia lub przewlekłego i w znacznej mierze nieodwracalnego uszkodzenia wątroby czy nerek

mój synek wczoraj znowu zwymiotował 2 razy na mamusie - chyba z przejedzenia :baffled:
ale jak mam mu nie dawać jak on stuka mnie główką jak kurka i ssie przez bluzkę :eek:

niestety juz nie pamietam ile kropelek sab simplex dawałam Parisce...

3. Odnośnie siusiaczka - to do drugiego roku życia należy go zostawic w spokoju, ewentualnie delikatnie ale naprawdę bardzo delikatnie odciagać skórkę ale to niekonieczne (o tym powiniem zdecydowac pediatra). Mojemu Oleczkowi skórka się odchodzi więc nie musze na razie ingerować:tak:
Dzięki za info magdakap :-)
No to masz małego żarłoczka :-) Super, że pięknie rośnie i jest zdrowy :-) Życzę spokojniejszej nocy po nowych kropelkach :tak:

reklama
No i co lekarz to inna opnia na temat siusiaka. Mnie dwie niezależne położne (ta ze szkoły rodz. i położna środowiskowa) mówiły żeby przy kąpieli odciągac skórkę ale raczej w celach higienicznych, żeby się tam wydzielina nie zbierała. W róznych materiałach informacyjnych było napisane żeby tego nie robić... I bądź tu mądry....

Zapomiałam spytac pediatrę we wtorek jakie ma na ten temat zdanie. Zresztą ktoś musiałby mi pokazac jak to robić żeby nie zrobić krzywdy.

Do góry