reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

Może głupie pytanie, ale... ;-) w poprzek czy wzdłuż kolan?? :-) Muszę spróbować, może faktycznie gazy łatwiej będą odchodzić i mniej się będzie męczył :tak: Tylko, czy mu się spodoba taka pozycja?? :confused:

malaga ja widziałam jak rehablitant pokazywał aby kłaść w poprzek kolan - nózki lekko zwisają :happy:

Czy Wasze dzieci śpią przy zgaszonym świetle czy pali się jakaś lampka?

Przy zgaszonym.

reklama
Mel ja nie pozwalam bo mam kuzyna ktory od malenstwa ssal palce i 2 ma zdeformowane , wskazujacy i kciuk

pozatym to smoczka mozna wywalic do smieci i z czasem od uczyc sie ssania ga a paluszki zawsze sa jak dziecko ich potrzebuje

cudnie to wyglada jak maly sobie radzi ale boje sie o te zdeformowanie palcow
byc moze to zbieg okolicznosci ale wlasnie te 2 paluchy do buzi pchal

klade ja na rece na brzuszkiu reszta lapki i nozki sie majtaja a ona lezy i oglada swiat!przy tym glowke cwiczy!
Wzięłam tak dzisiaj mojego marudę i usnął po minucie :-) Spodobało mu się chyba :-)

u mnie też mała wpycha palce do buzi:wściekła/y: pamiętacie moje zdjęcie usg jak ssie kciuk? to wszystko tłumaczy od początku pakowała paluszki do buzi ja oszukuję ją smoczkiem:tak:
Mój synuś ssie całą piąstkę jak jest głodny :tak:

malaga ja widziałam jak rehablitant pokazywał aby kłaść w poprzek kolan - nózki lekko zwisają :happy:
Próbowałam wczoraj - strasznie mu się nie podobało ;-) :-)

A tak poza tym dzisiaj byliśmy z Piotrusiem u pediatry :tak: Okazało się, że ładnie przybrał na wadze 600 gram przez 3 tygodnie :-) A mamusia tak się martwiła, czy dziecko się najada i czy rośnie :-p Pani doktor jeszcze powiedziała, że silny z niego chłopak i pięknie główkę dźwiga :-) Dostaliśmy skierowanie do ortopedy, bo pani doktor stwierdziła, że nie ma pełnego odwodzenia nożek w bioderkach.. Mamy maluszka pieluszkować i czeka nas usg w najbliższym czasie.. Poza tym wszystko jest ok :-)

Acha - i nie ma pleśniawki :tak: To jest jakiś osad.. Można języczek pędzlować Aphtinem, a jakby się to przerodziło w pleśniawkę to jakiś środek nam pani doktor przepisała do stosowania :tak:

Mój Oleczek już przetrawił kiełbaskę, przez którą wczorajsza noc i pół dnia były płacze:zawstydzona/y: dzis już wszystko oki:tak: Tylko krótko śpi a często podjada:tak: w nocy też juz max 2-3 godzinki śpi i jak się obudzi to nie zasypia przez minimum 1-2 godzinki:-( Łobuziak ;-)

Co do kolek - to czytałam gdzieś, że czasami jedyne co mozna zrobić dla dziecka gdy ma atak - to poprostu z nim być, przytułać itp. Życzę dużo cierpliwości Miloku:tak: Musicie to przeczekać:happy:

Mam pytanie do mamuś chłopców - jak pielęgnujecie okolice narządów płciowych?? :confused: Chodzi mi o siusiaka.. Już kilka razy słyszałam, że trzeba "naciągać" :szok: napletek żeby nie było problemu ze stulejką..

Jeśli tak trzeba, to czemu ani położna ani lekarka nic nie mówiły na ten temat?? Tylko z "podań ludowych" się o tym dowiaduję :baffled:

Mam pytanie do mamuś chłopców - jak pielęgnujecie okolice narządów płciowych?? :confused: Chodzi mi o siusiaka.. Już kilka razy słyszałam, że trzeba "naciągać" :szok: napletek żeby nie było problemu ze stulejką..

Jeśli tak trzeba, to czemu ani położna ani lekarka nic nie mówiły na ten temat?? Tylko z "podań ludowych" się o tym dowiaduję :baffled:

Malaga - w pierwszych tygodniach życia chłopca z napletkiem się nic nie robi:happy:Jutro jadę do pediatry to się dopytam dokładnie co i jak:tak:

malaga ja też słyszałam różne wersje - jedni mówią, że trzeba naciągać, a inni że nie...
nam położna kazała małej odchylać wargi sromowe i przemywać wewnątrz, a ona taka malutka :rolleyes:
no i zabroniła używać przy cipulce sudokremu, bo jest za ostry - powiedziała, że jego należy używać tylko przy pupie i tylko gdy jest już mocniejsze podrażnienie, a na codzień używać coś delikatniejszego.

powiedziała też, żeby do 1 miesiąca życia używać jak najmniej kosmetyków, i odradzila na razie chusteczki i kosmetyki Nivea - są bardzo dobre, ale właśnie na takie miesięczne dziecko dopiero. Z chusteczek do pupy najmniej podrażniające są ponoć Pampersy.

reklama
No widzisz, a nasza doradzała waśnie Nivea..

A my używamy chusteczek Bambino i jesteśmy bardzo zadowoleni :-) Bobini były takie sobie, Pampersy też.. Jak dla mnie za suche i ciężko było dobrze pupę oczyścić z kupki.

A myśmy dziś mieli spokojną noc :-) Mały najadł się przed północą, potem wstał dopiero przed 4 :tak: Jadł i czuwał tak do 5.30 :-) Potem obudził się po 8, zjadł szybciutko i usnął przy cycu.. i śpi do tej pory :-)

Do góry