reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
hej ,ja tylko na chwilke wiec napisze krociutko ;-)mamy sie dobrze ,urodzinki udane:tak:zdjatka wstawie jak wrocimy ,a wracamy w piatek:tak:wiec juz bede na bierzaco:tak:

pozdrawiam wszystkie foremki i dzieciaczki :tak:buzka :*

Hej Sandi,fajnie ze sie odezwałaś:)
Mojego dziecka nie ma wiec nie mam o czym pisać:( wiem tylko ze trenują z tatusiem grzeczne chodzenie za rączkę,bo tam jest gdzie. Tam skad pochodzę też mówi sie ze sie idzie na pole ;) a ja juz przesiąkłam dworem:)

blue, soppana, kiedyś często jeździliśmy do Krakowa do znajomych i pamiętam do dziś, jak za pierwszym razem powiedzieli "to jak idziemy na pole?"
:confused::confused::confused: nigdy wcześniej tego nie słyszałam i zastanawiam się gdzie oni nas ciągnął ale to pole okazało się bardzo miłe: Planty i Kazimierz wieczorową porą :-D
mnie się to bardzo podoba:tak:

a tu dla zainteresowanych (ale to chyba tylko W-wy dotyczy)

"Nowe zasady wypłaty becikowego(PAP, dd/11.03.2009, godz. 16:18)
0
Władze stolicy przypominają, że od 1 listopada 2009 r. do wypłaty tzw. becikowego wymagane będzie zaświadczenie lekarskie potwierdzające, że matka dziecka pozostawała pod opieką lekarską od 10. tygodnia ciąży do porodu.

Oznacza to, że kobiety w ciąży, których termin porodu wyznaczony jest na okres począwszy od 1 listopada, już powinny zgłaszać się do lekarza po zaświadczenie.

Zmiany zasad ubiegania się o jednorazową zapomogę, czyli tzw. becikowe, oraz dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka wprowadzone zostały na mocy nowelizacji Kodeksu pracy, którą Sejm przyjął w grudniu ub.r.

Rozporządzenie ws. formy opieki zdrowotnej, jaką objęta ma być przyszła matka, oraz wzoru wymaganego zaświadczenia wydać ma minister zdrowia w porozumieniu z ministrem pracy i opieki społecznej.

"Rozporządzeń jeszcze nie ma, ale chcemy przypomnieć kobietom, że muszą zgłosić się do lekarza. Aby możliwa była wypłata becikowego, informacja o zgłoszeniu się kobiety do lekarza w ustawowym terminie musi znaleźć się w dokumentacji medycznej" - powiedziała PAP z-ca kierownika biura polityki społecznej stołecznego ratusza Teresa Sierawska.

Jak dodała, w ubiegłym roku w Warszawie wypłacono 18 tys. 162 jednorazowych zapomóg oraz 2 tys. 820 dodatków rodzinnych z tytułu urodzenia dziecka.

Ustawę autorstwa LPR, wprowadzającą tzw. becikowe, Sejm uchwalił w grudniu 2005 r. Jednorazową zapomogę w wysokości 1 tys. zł otrzymywały wszystkie matki, niezależnie od dochodu. Jeśli rodzina uprawniona jest do zasiłku rodzinnego, czyli jej dochód netto nie przekracza 504 zł miesięcznie na osobę, możliwe jest także uzyskanie dodatku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka, również w wysokości 1 tys. zł. Gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne, próg dochodowy to 583 zł.

Pisemny wniosek o zapomogę można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej. W Warszawie wypłacane są przez urzędy dzielnic."

Na pole sie chodzi na wschód od Krakowa :) A mój dziadek mówił ze to szlachta chodzi na pole bo na dworze mieszka :) to chłopi chodzą na dwór :)
Fredzik z tym becikowym to podobno weszło od 1 stycznia,ale ja sie nie łapie bo zaszłam w ciążę jeszcze w grudniu. Juz kiedyś rozmawialiśmy ze to glupi przepis.
A ja siedze w pracy i mam ochote na rybe. Masakra

blue, soppana, kiedyś często jeździliśmy do Krakowa do znajomych i pamiętam do dziś, jak za pierwszym razem powiedzieli "to jak idziemy na pole?"
:confused::confused::confused: nigdy wcześniej tego nie słyszałam i zastanawiam się gdzie oni nas ciągnął ale to pole okazało się bardzo miłe: Planty i Kazimierz wieczorową porą :-D
mnie się to bardzo podoba:tak:
Fredzik, ja bym w takiej sytuacji powiedziała "chodźmy do miasta". Też się niektórzy dziwią - "to co, na wsi mieszkasz?" :-D

Fredzik, ja bym w takiej sytuacji powiedziała "chodźmy do miasta". Też się niektórzy dziwią - "to co, na wsi mieszkasz?" :-D
hihi blu ja mieszkam w samym centrum i mówię że idę do miasta:-D:-D
z tym polem to ja myślałam że mieszkasz na obrzeżach Krakowa:-D i gdzieś masz za domem jaką łąkę :-D później załapałam że tak się u was mówi:zawstydzona/y:

reklama
Fajne te regionalne powiedzonka:) ja tu w bydgoszczy nie moge pojąć tego odmienianego na wszystkie sposoby Ja/Jo albo niektórzy mówią ze czekają za czymś lub za kimś np pani też czeka za lekarzem- tekst w przychodni:) prawda Ewelina? :)

Do góry