jeny mam tyle do opisania, że nie wiem czy dziś skończę
zdrówko lepiej - dzięki agutek- nie przerywam kuracji antybiotykowej, ale mogę już normalnie funkcjonować:-)
Chyba nie zdawałam Wam relacji z Helen Doron, czy zdawałam??? w każdym razie piszę:
Byłyśmy w grupie najmłodszej - do 2 lat. Rodzice biorą czynny udział i bez nich zajęcia są niemożliwe bo śpiewają, pokazują na dziecku np. części ciała, podnoszą do góry, tańczą. Jest też taki moment gdzie pani mówi coś do całej grupy i trzeba coś dopasować, wskazać. Wyszłam jednak z mieszanymi uczuciami bo:
a) będący tam rodzice (starsi ludzie koło 40 stki) nastawiali się głównie na naukę , rozwalił mnie teskt babeczki, że teraz bez języków ani rusz a dzieci szybko się uczą zgoda, ale nie 1,5 maluchy, które ledwo po polsku parę słów znają i generalnie wszystko im jedno czy pani śpiewa: hello Zosiu czy Witaj Zosiu
b) dosyć droga to impreza bo pierwszy trymestr 430 zł, a dwa kolejne 210 (jak się okaże, że u YAMAHY 100 zł miesięcznie to będzie drożej )
c) Zosia nie zadowolona, nie chciała zejść mi z kolan, bała się, być może wynikało to z faktu
a') raczej nie ma tam czasu na swobodną aktywność (zajecia 30 min. raz w tygodniu),
żeby dzieci pochodziły po sali, pobawiły się zabawkami; należy siedzieć, słuchać
pani i bawić się z mamą wg instrukcji
a teraz przykład co robiliśmy.....
:-)
I want drink - pokazywanie gestami, coś jakby język migowy
:-)
dogi, froggi, kangaroo - maskotki dopasować do obrazków
:-)piosenka z wyrazami
up, down i podnoszenie lub opuszczanie dziecka na dane
słowa
Podsumowując - mi się podobało, bawiłam się świetnie. Zosia nie.
Osobiście uważam, że fajna ZABAWA dla trochę starszych dzieci..
Dziś z kolei byłyśmy na darmowej lekcji pokazowej w szkole muzycznej YAMAHA (w całej Polsce sa te szkoły, może i u Was też). Zajęcia z cyklu
"szkraby i muzyka", koszt 100 zł miesięcznie, zajęcia raz w tyg. 45 minut.
Zosi się spodobało, czuła się swobodnie, bawiła sie, była mniej onieśmielona niż u Helen dlatego sama zadecydowała;-)
Co robimy?
klaskanie, tupanie do rytmu, zabawy do muzyki w kółko, piosenki z pokazywaniem, proste formy plastyczne.