reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
Apropos wózków - Agutek, czy u was w jane też się przycina rozkładanie oparcia?

U nas trzeba bardzo dobrze trafić w dziurkę, żeby dobrze się oparcia rozłożyło/złożyło. Od początku z jednej strony jedna linka jakby trochę lżej łapie i ten dyngs, który się zaczepia w dziurkę słabiej się odchyla i muszę patrzyć z jednej i drugiej strony czy dobrze trafiam, a czasem nawet lekko popchnąć oparcie by zaskoczyło.

pooka - dobrze agutek pisze - usztywniane oparcie jest ważne:tak: to podstawa, inne rzeczy też się przydają, ale nie są niezbędne;-)

Dziecko już śpi - żyć nie umierać:-)

Moje też już śpi ;-) A przed samą kąpielą wyprowadziło mnie z równowagi :sorry2: Darłam się :zawstydzona/y::sorry2:

Arewena - dopytam jutro, jak to jest przepisowo :tak:

i moje :)
z poślizgiem 1,5 h

babcia nas nawiedziła
z okazji moich hmmm 18 razy dwa urodzin

Mik codziennie widzi babcię bo tam jest wożony na przechowanie dzienne, ale jak babcia się tu pojawiła to był strasznie zaskoczony, potem oprowadzał, pokazywał itd gospodarz nasz :-)

Agutek, Madzik dziękuje za info :-)

przyszłam z pracy i zabrałam się za malowanie balkonu:tak: wstyd bo już mieszkamy 1,5 roku a jak się wprowadziliśmy to uchlastaliśmy kraty i zostały ślady po bolcach:baffled: ale zrobione jutro małe poprawki:tak:

dziendoberek:-)
ja sie musze pochwalic, ze Olivcia juz trzeci dzien bez smoczka:tak::-)
nie bylo tak zle, jak sie spodziewalam, wieczorem zasypia 1,5 godziny co prawda, ale placze malo, tylko przewraca sie z boku na bok;-)mysle, ze po protu musi wypracowa sobie wlasny sposob na zasypianie:-)jak przebudzi sie w nocy to nie ma zadnego problemu - poplacze pol minuty i sama sie uspokaja, nawet nie musze do niej wstawac:-)

nastepne w kolejce nocnikowanie - tylko kompletnie nie wiem, jak sie do tego zabrac:baffled:moze macie jakies dobre rady?
Tigger gratuluję u nas też poszło jak po maśle:tak: od stycznia już nie mamy:-)
a nocnik u nas nie istnieje:no: nakładeczka na wc:no: na trawkę czasem zrobi:sorry2:

pooka wszystkiego naj z okazji osiemnastki:-)

agutek, blueberry czy wy w wózkach macie sztywne oparcie czy takie listewki:confused:

reklama
roksi z tego co ja wiem na przednim siedzeniu mogą jeździć dzieci najmłodsze, tylko w tych fotelikach, które montowane są tyłem do kierunku jazdy. Starsze już tylko na tylnim siedzeniu. Na moim foteliku nawet jest rysunek, że nie można na przednim. Poza tym jeśli macie z przodu poduszki powietrzne to już od razu jest to zabronione.

:no::sorry2:

"Na którym miejscu w samochodzie najbezpieczniej?

Najbezpieczniejsze miejsce w samochodzie, jeśli chodzi o montaż fotelika samochodowego dla dziecka, to miejsce pośrodku tylnej kanapy, o ile jest ono wyposażone w 3-punktowy pas bezpieczeństwa lub mocowanie ISOFIX. Zapewnia ono najlepszą ochronę dla dziecka podczas zderzenia bocznego poprzez oddalenie od strefy uderzenia. Jeśli miejsce środkowe nie posiada 3-punktowego pasa lub ISOFIX, to wybierz miejsce na tylnej kanapie za pasażerem. Informacje o rzekomej znaczącej przewadze siedzenia za kierowcą są MITEM - nie są uzasadnione wiedzą ze statystyk wypadków.

Czy dziecko w foteliku można posadzić z przodu?
Z punktu widzenia prawa - można, o ile dziecko jest w foteliku i o ile nie jest to fotelik zamontowany tyłem do kierunku ruchu na miejscu z aktywną, przednią poduszką powietrzną.

Jak długo więc trzymać dziecko tyłem do kierunku ruchu? Odpowiedź jest prosta: najdłużej, jak to jest tylko możliwe, oczywiście z zachowaniem zaleceń producenta dla konkretnego fotelika. W fotelikach grupy 0+ aż do osiągnięcia maksymalnej wagi 13 kg. Szerzej na ten temat w artykule: Fotelik tyłem do kierunku jazdy
Uwaga! Niektórzy rodzice błędnie interpretujący te zalecenia inżynierów biomechaników próbują wymyślać własne sposoby na zamocowanie "klasycznych", europejskich fotelików 9-18 kg tyłem do kierunku ruchu. Jest to absolutnie niedopuszczalna praktyka i grozi poważnymi obrażeniami w przypadku kolizji."

Tak jak Agutek mówi, jak są poduszki powietrzne, to nie można przewozić na przednim siedzeniu dzieci w fotelikach, które montuje się tyłem do kierunku jazdy.

Zawsze można wyłączyć poduszkę.

Arewena naślij na tatę jakiś policjantów to od razu przestanie wozić na przednim siedzeniu dzieciaki ;-) Nie no żartuję oczywiście. Może jakiś w internecie artykuł o tym poszukaj i mu pokaż?:sorry2:

Arewena
nie musisz nasyłać policji, bo można wozić dzieci z przodu:sorry2: Jak jade sama z córcią to wioze ją z przodu, inaczej uciekłaby z samochodu. Znajomi wożą 4 letnią córę z przodu, jak siedzi z tyłu to wymiotuje:sorry2:

Ostatnia edycja:
Do góry