reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

ja własnie postanowiłam poszperać w necie o warunkach i procedurach przyznawania tzw. becikowego. Każdy grosz się przyda, a mieszkając w krk moge liczyć na aż 3, zwykłe, gminne i socjalne. Do tego zasiłek rodzinny (całe 47zł) będzie na jedną miesięczna paczke pieluch i może jakiegoś extrasa.

bardziej mnie zastanawiało, czy sama mam z tym biegać czy moge na misję specjalną wysłać męża- no i oczywiście, że moge! A co najlepsze, mój szpital oferuje, że zajmię sie tym za mnie! Oni wyślą wniosek i inne dokumenty, żeby matkom ułatwić takie sprawy! No jestem z nich dumna!

reklama
nina- no ladnie przybiera na wadze twoj uparciuszek ;-) tylko szkoda ze nie chce sie odwrocic - maly lobuziak :-D

tsarina- ja to tylko zwykle becikowe no i z ubezpieczenia z mezem dostaniemy ponad 2 tys, a na reszte nie mam co liczyc bo mamy za duze dochody

anzoc jak z ubezpieczeniem? bo wiesz, ja z tym zielona jestem i nie bardzo łapie co mi przysługuje a co nie. Jako że jeszcze studiuje, to wiem, że moja uczelnia coś mi tam da, jednorazowo. Ale nie wiem, czy mąż może cos dostać. On od października pracuje na umowe zlecenie, więc i tak jest z tym lipa, bo wiele rzeczy mu nie przysługuje

hej
no ja podobnie jak Ankzoc becikowe i każde z nas z pracy po ok 1 tyś czyli razem wyjdzie ok 3 tyś.
Tsarina jeżeli pracujesz to opłacasz pracy tzw. ubezpieczenie grupowe czy jakoś tak i z tytułu urodzenia dziecka w zależności od wysokości opłacanej składki dostajesz od ubezpieczyciela pieniądze zazwyczaj jest to ok 1000 zł.

dziewczynki ja zawróciłam od drzwi bo już wychodziłam kiedy dostałam smsa od princesstopic:
niecałą godzinę temu urodziła córeczkę :-)

więc mamy kolejna dziewuszkę ...
ciekawe gdzie chłopcy? :-p
to tyle, posłaniec dobrych wiadomości jedzie do pracy.Buziaki dla was i głaski dla brzusiów :***

no ja nie pracuje oficjalnie, mam takie małe lewe dochody, ale one się nie liczą. Ja nie pracuje, jestem studentką, więc na zasilek jakikolwiek z ZUS czy miejsca pracy nie mam co liczyć. Raczej się zastanawiam, co przysługuje mojemu mężowi. tak jak juz wspomniałam, mąż pracuje na umowe zlecenie od października. wcześniej, przez 1,5 roku był na "emigracji" no i tam się rozliczał.

Tsarina - nie wiem jak to jest z uczelnią..raczej nie nie dostaniesz, chyba, że jesteś gdzieś ubezpieczona prywatnie - ja miałam kiedyś Planetę Młodych - ale nie wiem czy tam jest opcja -> z okazji urodzenia dziecka.. Może jakaś rozszerzona wersja ubezpieczenia.. Twój mąż - podobnie - skoro pracuje na um.zlecenie to też raczej lipa - bo jak mówisz wiele spraw mu nie przysługuje. Ale jeśli się sam ubezpieczył to należy właśnie sprawdzić w umowie. Ja byłam w firmie gdzie pracowałam ubezpieczona w ubezpieczeniu grupowym - tak jak Anecik pisze - wtedy kasa Ci się należy zależnie od miesięcznej kwoty składek i oczywiście od firmy ubezpieczeniowej. Ale to nie jest obowiązkowe ubezpieczenie - i każdy osobno decyduje czy się ubezpiecza czy nie. Więc przede wszystkim przypomnijcie sobie czy jesteście gdzieś ubezpieczeni prywatnie, czy podpisywaliście jakąś taką umowę..

confi dzięki za wieści:-):-)

princesstopic GRATULUJĘ:-):-):-):-)
życzę dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa:-):-)

reklama
tsarina- dokładnie tak jak napisała anecik, jesli maz pracuje to powinien byc ubezpieczony grupowo, wiec musi sie dowiedziec w pracy

confi- dziekujemy za info ;-)

princestopic- kochana mega gratulacje, a jeszcze wczoraj pisalam ze na weekend sie rozpakujesz :-D

Do góry