reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Witam serdecznie majowe mamusie:-)

Z radością dołączam się do Waszego grona, mój termin porodu to 4 maja:tak:
Pochodzę z Chełma (czytałam, że jest tu ktoś z tego miasta) ale obecnie mieszkam w Norwegii.
Narazie jeszcze nie widziałam mojej dzidzi na USG bo kolejną wizytę mam na 7 października a na pierszej wizycie miałam tylko zrobione ogółne badanie, pobranie krwi i moczu oraz ciśnienie.
Obecnie czuję się dobrze, dziwi mnie to, że narazie poza bolącymi piersiami nie mam żadnych dolegliwości.
Serdecznie pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy:-)

No to witamy serdecznie....Co do objawow jedna rzyga cala ciaza druga wogole nie ma rzadnych dolegliwosci ale tez jeszcze moze sie zaczac...
Głowka do gory i ciesz sie ze tylko masz bolace piersi...

ja tez mam 2 wizyte na 7 pazdziernika bo zmienilam tego wała co chcial mi non stop robic USG

reklama
witam wszystkie mamusie majowe
Madzia_Singh bardzo słuszna decyzja o zmianie gina :tak:bardzo ważne jest podejscie i zachowanie gina, przecież tyle teraz w nas obaw, niepewności.

Z pierwszą ciążą chodziłam do ginekologa starej daty- odbierał jeszcze poród mojej mamy. Jego spokój, wiedza, podejście do przyszłej mamy coś wspaniałego. Mam wielką nadzieję, że jeszcze przyjmuje i będę do niego chodziła i z drugą ciążą.

Do gina wybieram się mniej więcej za 2 tygodnie, jak minie 6 tydzień ciąży, by móc zobaczyc już coś więcej. U nas podczas wizyty u gina nie robią USG, bo nie posiadają sprzętu w gabinecie, on daje skierownie na usg do szpitala, gdzie czeka sie na badanie ok miesiąca :-(

Tak więc zazdroszczę tym mamom, które już mogły zobaczyc swoje malutkie słoneczka:happy:

Witam wszystkie poczatkujace mamy. Milam kilka dni przerwy, bo w Polsce bylam. Z postow wynika, ze duzo nas mieszka za granica. Rodzila juz ktoras z was za granica i w Polsce? Jak porownujecie sluzbe zdrowia?

W Irlandii gdzie jestem jest inne podejscie do ciazy niz w Polsce. Trakuje sie ja tutaj jako stan normalny, a nie chorobe jak czesto w Polsce i duzo zostawia sie naturze, przynajmniej przez pierwsze 3 miesiace. Tutaj uznaja zasade "no news is good news" czyli nie panikuja.
Ciekawa jestem jak to wszytko bedzie tu wygladalo ze mna :) Jutro zamierzam zdecydowac sie na szpital i lekarza. Bylam juz wprawdzie w Polsce, ale za wczesnie bylo na USG. Z waszych postow wynika, ze najlepiej pocekac do konca 6 tyg. Wiec mam jeszcze poltora tygodnia.
Pozdrowienia
:)

Witam serdzecznie wszystkie mamusie majowe 2009:tak: Z wielką radością dopisuje się do was majóweczki i życzę wszystkim wspaniałej i spokojnej ciąży:happy: Mam termin na 15 maja 2009, wczoraj zrobiłam teścik i wyszły 2 piękne kreseczki. Jest to moja druga ciąża. Córeczka moja ma rok i osiem miesięcy.Więcej i suwaczki póżniej, bo moje pierwsze szczęście stoi obok mnie z butami i juz ją złości biorą, że jeszcze nie jest na dworze. Tak więc dozobaczenia póżniej.
Witaj Ayra - piekna data 15 Maja- mojej mamy imieniki :-)

Witam dziewczyny, Basia z tej strony :-)
Ja mam synka Huberta 2 lata i 7 miesięcy. Staraliśmy się od 5 cykli i jest!! Nie mogę przestać się uśmiechać.....Zobaczymy co powiem za parę tygodni :).. Mąż Szymon. Ja pracuje w przedszkolu.
Witaj Basii - gratuje wytrwalosci, najwazniejsze ze sie udalo :-D

Witam wszystkie majowe mamy!
3 dni temu dowiedziałam się że będę mamą. Jesteśmy z moim ukochanym przeszczęśliwi, chociaż ta ciąża była dla nas lekkim zaskoczeniem.
Życzę wszystkim mamusiom wspaniałych 9 miesięcy!! Dużo zdrowia!
Mapela - tobie rowniez najpiekniejszych 9 miesiecy.Witaj w Majoweczkach!!!!

To tez moje pierwsze...wiec trzymajmy sie ramy i przejdziemz wszystkie razem ta ciaze.

A jak milo bedzie spotkac sie na babyboom po porodzie i wiem ze przezyc nie bedzie konca i opowiadan i zdjec pierwszych

Wow nie moge sie doczekac
Madzik ja sie tez do was przylaczam bo tez was kobitki moje pierwsza ciaza-ktora mam nadzieje doniose do konca:tak:
Po moich przezyciach mam drobne obawy, ale sa tylko w mojej glowie i stram sie pozytywnie myslec i wierzyc ze tym razem bedzie wszytsko dobrze.

Witam serdecznie majowe mamusie:-)

Z radością dołączam się do Waszego grona, mój termin porodu to 4 maja:tak:
Pochodzę z Chełma (czytałam, że jest tu ktoś z tego miasta) ale obecnie mieszkam w Norwegii.
Narazie jeszcze nie widziałam mojej dzidzi na USG bo kolejną wizytę mam na 7 października a na pierszej wizycie miałam tylko zrobione ogółne badanie, pobranie krwi i moczu oraz ciśnienie.
Obecnie czuję się dobrze, dziwi mnie to, że narazie poza bolącymi piersiami nie mam żadnych dolegliwości.
Serdecznie pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy:-)
Czesc kakus witaj w Majoweczkach milo tu i przyjemnie:-p
Mnie tez tylko w sumie piersi bola , a tak to tylko podwyzszona tempka ok 37 stopnii codziennie.A tak to podobnie jak u ciebie zero objawow:szok:
Moja przyjaciolka urodzila 2 tyg temu synusia i u niej jedyne objawy jakie wystepowaly podczas ciazy to na poczatku zmecznie i krew z nosa.Moze nam tez sie uda bezobjawowo przejsc ta ciaze:-p

Majoweczka - Co u ciebie ? faktycznie ze jakos cicho ostatnio bylo, na forum, pewnie kazda zapracowana kupa obowiazkow na glowie, moze sie zmieni jeszcze :laugh2:
A co u reszty dziewczyn slychac ?
Trzymajcie sie kochane

Z waszych postow wynika, ze najlepiej pocekac do konca 6 tyg. Wiec mam jeszcze poltora tygodnia.
Pozdrowienia
:)

Tak kochana bo wtedy wiecej sie zobaczy i jak ciaza jest tak samo jak z wyliczen to zobaczysz serdunio jesli mlodsza (tak jak u mnie) to jeszcze pozniej.

Na badaniu usg mierza wielkosc pecherzyka ciążowego i wedlug tych kryteriow wychodzi ktory tydzien ciazy i kiedy mniej wiecej porod.
Tak samo jak z betaHCG. Tylko z beta masz pomiedzy 3-4 tygodniem np

Ja juz jestem po wstepnych badaniach:

mocz,

HIV,

morfologia,

Glukoza

Grupa krwi,

Toxoplazmoza
Aby przejść pełen cykl rozwojowy pasożyt wymaga żywiciela pośredniego, i ostatecznego.
Żywicielem pośrednim jest człowiek i zwierzęta domowe (z wyjątkiem kota). Żywicielem ostatecznym jest kot

CMV
Cytomegalowirus - CMV atakuje zwłaszcza gruczoły ślinowe, a także może być wyniszczający lub nawet śmiertelny dla płodów),

WR (badanie Wassermana na obecność jak dobrze pamiętam kiły)

Wiec bylo 6 duzych fiolek...fujjjjjjj
ale naszczescie bylam dzis na madalinskiego w wawie i zapisalam sie do lekarza w tym szpitalu. Traf chcial ze akurat ginekolog pelznal korytarzem i zlapalam go, wtyknelam wyniki, przejrzal i wszystko jest wporzadku

Ostatnia edycja:
Madzik ja sie tez do was przylaczam bo tez was kobitki moje pierwsza ciaza-ktora mam nadzieje doniose do konca:tak:
Po moich przezyciach mam drobne obawy, ale sa tylko w mojej glowie i stram sie pozytywnie myslec i wierzyc ze tym razem bedzie wszytsko dobrze.

Kochana bedzie dobrze napewno...Ja tez sie martwilam ale dzis w szpitalu na madalinskiego rozwiali mi wszystkie watpliwosci

mocz,

HIV,

morfologia,

Glukoza

Grupa krwi,

Toxoplazmoza
Aby przejść pełen cykl rozwojowy pasożyt wymaga żywiciela pośredniego, i ostatecznego.
Żywicielem pośrednim jest człowiek i zwierzęta domowe (z wyjątkiem kota). Żywicielem ostatecznym jest kot

CMV
Cytomegalowirus - CMV atakuje zwłaszcza gruczoły ślinowe, a także może być wyniszczający lub nawet śmiertelny dla płodów),

WR (badanie Wassermana na obecność jak dobrze pamiętam kiły)

Wiec bylo 6 duzych fiolek...fujjjjjjj
ale naszczescie bylam dzis na madalinskiego w wawie i zapisalam sie do lekarza w tym szpitalu. Traf chcial ze akurat ginekolog pelznal korytarzem i zlapalam go, wtyknelam wyniki, przejrzal i wszystko jest wporzadku
[/quote]

Duzo duzo tych badan. tu w Irlandii nie robi sie az tylu. Tak jak pisalam, inne podejscie. Zreszta badania na toxo i CMV to chyba przed powinno sie zrobic. Jakby ci wyszly pozytywne co bys zrobila? N a dodatek wirus cytomegalii moze sie uaktywnic w czasie ciazy i nic nie mozna z tym zrobic.

Duzo duzo tych badan. tu w Irlandii nie robi sie az tylu. Tak jak pisalam, inne podejscie. Zreszta badania na toxo i CMV to chyba przed powinno sie zrobic. Jakby ci wyszly pozytywne co bys zrobila? N a dodatek wirus cytomegalii moze sie uaktywnic w czasie ciazy i nic nie mozna z tym zrobic.

Kurcze az sie zapytam lekarza i wytkne im

:-(witajcie majowki dla mnie dzisiejszy dzien byl straszny bylam u lekarza na badaniach gdyrz strasznie bolal mnie brzuch... i okazalo sie ze mam zle wyniki mam za durzo protein w organizmie... i niestety bede dostawala zastrzyki na ich zbicie... jestem przerazona tym wszystkim nie wiem co myslec... strasznie sie boje...:sad: POZDRAWIAM WSZYSTKICH

reklama
:-(witajcie majowki dla mnie dzisiejszy dzien byl straszny bylam u lekarza na badaniach gdyrz strasznie bolal mnie brzuch... i okazalo sie ze mam zle wyniki mam za durzo protein w organizmie... i niestety bede dostawala zastrzyki na ich zbicie... jestem przerazona tym wszystkim nie wiem co myslec... strasznie sie boje...:sad: POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Hej Slonce!
Biedaku.... Trzymaj sie! Brzmi niewesolo, ale to wszytko dla twojego dobra!
Wierze, ze bedzie dobrze!

Do góry