reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy listopad 2013

Dzięki dziewczyny umówiłam się dziś do drugiego lekarza. Ja w pierwszej ciązy chodziłam do tej pani gin i wydawało mi się że jest ok a wiadomo idziemy z pryzzwyczajenia a od samego początku czułam ze powinnam była do innej chodzić ale człowiek to jednak głupi pójde zobaczę co ona mi powie.....

reklama
kika głowa do góry jak mówi dehaira nigdy nie jest za późno:tak:

ale mam dzisiaj lenia, pierdoły mi się śnią takie że szkoda gadać... martwię się o synka żeby nie czół się odtrącony:baffled:

Witam Was kobietki po weekendzie!

Kika - ja jak cała reszta proponuję zmianę, na pewno wyjdzie na lepsze! Wymaz o którym pisałaś jest konieczny! Pamiętam swoją pierwszą ciążę też mój doktor mi go zrobił i okazało sie ze mam jakieś bakterie , dostałam antybiotyk wtedy i brałąm go przez 8 dni. Od razu powiedział ze jest ryzyko że dziecko zarazi sie nimi , ale z wynikiem tego badania poszłam rodzic przekazałam go położnej i jak synek sie urodził od razu dostał leki żeby zwalczyć to paskudztwo. Leżałam 6 dni w szpitalu właśnie przez to ale małemu nic pożniej juz sie nie działo. Więc uważam że konieczne jest robienie wszystkich badań. A z obecnym lekarzem pożegnaj się jak najszybciej!

Ja dziś znowu byłam na zakupach w lidlu tym razem dla maluszków, ale według mnie szału nie było. Dla starszaków bardziej sie postarali.

7u229n73xrci349t.png

dehaira znalazłam coś takiegO:

Według obowiązujących ustaleń, urlop ojcowski przysługuje ojcu do ukończenia przez dziecko 12. miesiąca życia.

Obecnie ojciec i matka dziecka mogą być na takim urlopie w tym samym czasie. Innymi słowy urlop macierzyński i urlop ojcowski nie kolidują ze sobą.

Aby otrzymać urlop ojcowski pracownik musi złożyć u pracodawcy niezbędny wniosek, w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem z korzystania z urlopu. Pracodawca ma obowiązek taki wniosek uwzględnić.

Pracodawca może wymagać od pracownika przedstawienia pewnych dokumentów, są to:
• skrócony akt urodzenia dziecka
• oświadczenie, że wcześniej urlop na to dziecko nie był wykorzystany.

Urlop ojcowski jest urlopem płatnym i nie ma wpływu na okres trwania „normalnego urlopu

tak jest w teorii ale nie wiem jak w praktyce to wygląda:

Czy tata dziecka może bezpośrednio po jego narodzinach skorzystać z urlopu ojcowskiego, czyli w tym samym czasie, kiedy mama dziecka będzie przebywać na urlopie macierzyńskim?

Tak, urlop ojcowski może być wykorzystany w okresie od dnia narodzin dziecka do ukończenia przez nie 1 roku życia, również w czasie, gdy mama dziecka korzysta z podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także z nowego urlopu rodzicielskiego.

Czy tacie dziecka, który nie jest w związku małżeńskim z mamą tego dziecka, przysługuje urlop ojcowski, a jeśli tak, to od kiedy i w jakim wymiarze?

Tak, urlop ojcowski w wymiarze 2 tygodni przysługuje pracownikowi zatrudnionemu na podstawie umowy o pracę lub spółdzielczej umowy o pracę, powołania, wyboru albo mianowania – tacie dziecka niezależnie od tego, czy pozostaje on w związku małżeńskim z mamą dziecka.
Urlop ten może być wykorzystany począwszy od narodzin dziecka do ukończenia przez nie 1 roku życia, również w czasie korzystania przez mamę dziecka z podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a także z nowego urlopu rodzicielskiego.

Ostatnia edycja:
Zmiana lekarza,to jedyne wyjscie! Ja zmienialam chyba okolo 18tyg i wiem,ze gdybym tego nie zrobila,to z moja ciaza byloby bardzo zle, bo juz w 20tyg moja szyjka nie dawala rady, a ’lekarz’ do ktorego chodzilam nie badal mojej szyjki! jak poszlam do nowego gina,to pierwsze co to zlecil badania, bo tez mialam tylko morfologie i mocz! Na zmiane lekarza nigdy nie jest za pozno!

Wczoraj przywiozlam rzeczy Milenki..7 kartonow xD Maz sie za glowe zlapal haha
Co do snow, to mi od kilku dni sni sie karmienie piersia, porod, dzis snilo mi sie, ze wyplynal mi czop z krwia i reszte snu czekalam na skurcze :p
Moje przeziebienie nie chce dac za wygrana :-(

Witam Wszystkie mamusie. Jestem tu nowa ale od dłuższego czasu was czytam. Właśnie zaczął mi się 35tc a to co kika napisała dzisiaj a zwłaszcza wasze odpowiedzi mnie mega zaniepokoiły. Ja na fotelu gin. siedziałam 2 razy. Pierwszy (9tc) kiedy położna zrobiła mi cytologię i ostatnio (34tc)kiedy tez położna zrobiła mi wymaz na paciorkowce. Mój lekarz nie badał mnie ani razu. Usg robi mi mam wrażenie jak mu się chce (od dwóch miesięcy nie miałam a następna wizytę mam za 3 tyg. jak doczekam). Kiedy zapytałam kiedyś ile maleńka waży to odburknął pod nosem jakąś liczbę i kazał sobie policzyć. Jakiś czas temu mój P zapytał go na kiedy mam przewidywany termin porodu na co on się zbulwersował i kazał mu sobie policzyć a ja dalej w karcie ciąży mam w tym miejscu puste miejsce i nie wiem czy w szpitalu mam powiedzieć termin z ostatniej miesiączki czy usg.
Też kedys zastanawiałam się nad zmiana lekarza ale po przeczytaniu o nim prawie samych dobrych opinii w necie stwierdziłam że to może ja mam za duże wymagania. Czasami z zazdrością czytam, że któraś ma wątpliwości i dzwoni do swojego gin. U mnie opcja telefonu odpada a na pytania zadane nawet w cztery oczy nigdy nie mam pewności ze dostanę odpowiedź.

kika bo z tymi lekarzami to różnie bywa...........kiedyś szukałam w necie jakie badania przysługują kobiecie w ciąży w konkretnych tc i nie mogłam znaleźć.............albo jakoś słabo szukałam;( znalazłam owszem co można robić-ale większość była płatna, nierefundowana z nfz........... a mi zależało na refundowanych.................

kaaro
a jakiej wielkości te pieluszki i wjakiej cenie mniej więcej jeśli to nie tajemnica-bo nie wiem czy jechać specjalnie do sklepu czy na allegro zamówić:)

maagsia o to masz co układać:) ja zaraz pranie puszczam dla dzidziaka:0)

jak byłam w czwartek u położnej pytałam ją czy wie jak to z tym urlopem w praktyce bywa..........powiedziała że czasami ojcowie mówią że wzięli urlop a dziecko jeszcze trochę poczekało i w sumie to mnie zakręciła tym stwierdzeniem:( bo wałaśnie od dnia porodu go można wziąć a potem znalazłam ze 7 dni wcześniej trzeba go zglosic- co wydaje sie logicznre jesli postawi sie w roli pracodawcy...........
no i zbaraniałam..........

Ostatnia edycja:
Ja dodam tylko że chodze do lekarza prywatnie i wydawałoby się że ta opieka powinna być inna a mam wrażenie ze jestem traktowana mocno mechanicznie, następny proszę, 100zł proszę itd.

reklama
Do góry