reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

Elak, ja od razu zaczęłam 2. Potem wróciłam na chwilę do 1, bo Nutramigen bez recepty kosztuje prawie 40zł (starcza na 3 dni) i wyczytałam gdzieś, że można stosować 1 pomimo ukończenia 6 mcy. Ale dziś pediatra powiedziała, że powinna być jednak 2. Ma więcej białka, jest bardziej kaloryczna.

reklama
Witajcie wieczornie, ja juz prawie spakowana, dzieci tez, juz spia sobie. Jutro wyruszamy :-D
Nie lubie sie pakowac, bo ciagle mam wrazenie, ze czegos mi brakuje.
AsiaBp no niestety, moj maz jest alergikiem na pylki traw, zboz,drzew. Ja mam alergie na nikiel. Maja nasza ogolnie miala skaze bialkowa, nietolerancje laktozy, przez jakis czas miala nietolerancje glutenu, uczulalo ja jablko, cebula, pomidor, prawie wszystkie owoce, ale wyrosla z tego, teraz je wszystko ma niewielkie dwie plamki na skorze, no ale juz sie tym nie przejmuje. Co do synka obawialam sie, ze moze miec skaze, jak skora zaczela sie pogarszac to przeszlismy na pepti i tak juz mati jest na nim poltora miesiaca. Powoli zaczelam rozszerzac diete, po marchewce, ziemniaku i jablku nic nie bylo, ale ostatnio ponioslo mnie i dalam mu troszke zupki ktora jadla Majka i to pewnie dlatego, bo byla przyprawiona lekko, duzo roznych warzyw, do tego zaprawiona smietana. A po poludniu jakgdyby nigdy nic dalam mu troche zupki z bobovity"marchewkowa z ryzem" kurna ale jak juz zjadl to przeczytalam, ze w skladzie jest jeszcze seler:eek: no wiec sama go tak zalatwilam podejrzewam, narzie nic mu sie daje oprocz mleka i wapna. W polsce pojde z nim na testy, do dermatologa, porzadnego pediatry. Mam nadzieje, ze nam pomoga. Mateuszek ma juz 5 miesiecy a je jedynie mleko, mysle, ze jak bedziemy u babci to sprobuje mu wprowadzic kaszke, tu nie kupowalam bo bym musiala brac ze soba, szkoda wywalac.

Co do sprzatania w domu to ja tego nie znosze i dlatego moj maz sprzata.
Ela ja przechodzilam stopniowo, tzn jak Maja miala juz skonczone 6 miesiecy to zjadla caly zapas mleka 1 do reszty a przy ostatniej puszce stopniowo mieszalam jej z 2jka. Najpierw dodawalam jedna miarke na drugi dzien dwie i tak az sie skonczyla jedynka i juz jedlismy potem 2.

Ostatnia edycja:
elak ja tez przechodzilam stopniowo, tydzien przed skonczeniem 6m-ca zaczelam mieszac rzez kilka dni dodawalam jedna miarke 1 potem kilka dni 2 potem pol na pol i tak przez dwa tygodnie az wykorzystalam cala puszke jedynki i juz potem to samo 2:)

wasze dzieciaczki tez maja takie centyle?to wszystko ok czy ma za malo? albo za duzo? no bo nad wykresem z tej siatki napisali ze ok:) ale moze ktoras z was ma wieksza wiedze na ten temat niz ja?:p

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Wiolka - no właśnie ciągle sobie powtarzam, żeby się nie martwić bo bywają takie drobniejsze dzieci niejadki ale ciężko się czasem nie martwić bo Lena ma 6 mcy i waży 6,5 kg więc sama wiesz :)
No ale zobaczymy czy coś się zmieni po tym jak już będzie jadła inne rzeczy poza moim mleczkiem :)

Andzia - no to Mikołaj taki sam towarzyski jak Lena :) Dzięki za słowa otuchy :)
A jak smakowała zupka swojska?
Lena też po basenie zawsze śpi ciągiem ze dwie godziny - normalnie ma 30-40 mmin drzemki :)

Naty - dzięki za kciuki :) a może wrzucisz przepis na to ciasto do odpowiedniego wątku, chętnie spróbowałabym zrobić :)
A co do centyli to tu jest dobrze opisane:
http://siatkicentylowe.edziecko.pl/

Myślę, że Wojtuś ma bardzo ładną wagę i wzrost - najważniejsze aby nie było dużych różnic w wykresie wagi i wzrostu.
Moja Lena jest przy dolnych granicach, w okolicach 10 centyla.

Basia - szczęśliwej podróży, odezwij się może w wolnej chwili :)

Ela - powodzenia na egz!

U nas wróciły upały 30 stopniowe - nie cierpię gorąca :( A w weekend ma być nawet 33 stopnie :( Więc my spacery przeniosłyśmy już na rano i późne popołudnie...
Dziś zaplanowałam zrobić kolejną selekcję w ubrankach Lenki, jedne do kartona a inne z kartona :)
Miłego dnia wszystkim!

Hej. Zupka Mikolajowi smakowala. Dzisiaj tez mu ugotowalam, zrobilam wieksza porcje i tez zjadl. Jutro kupie rybke i dodam mu do zupki. Dobrze, ze pisalyscie o tym mleku nastepnym bo tez sie zastanawialam jak wprowadzac.
Elak23 trzymam kciuki za egzamin. Jak dobrze, ze ja mam juz to wszystko za soba:)
Asia_Bp Mikolaj wazyl 6200 jak mial 3 miesiace. Oj, ile ja bym dala zeby dalej tyle wazyl. Teraz najlepiej mu u mamy na raczkach i ja dzwigam taki 9-kilowy klocek:) Znajomi smieja sie, ze bedzie gral w rugby jak dorosnie. Glowke tez ma sporawa:)
Basia udanego urlopu i obys znalazla dobrego pediatre. My jak bylismy ostatnio w Polsce to trafilismy na kiepskiego.
A my jutro powinnismy isc z Mikolajem na basen i kurcze nie wiem, czy z nim isc. Dalek kaszle, ma katar. Jesli to od zabkow, jak mowila lekarka, to nie powinno mu zaszkodzic, a jezeli to wirus... Sama nie wiem.

hej, przepis na ciasto w odpowiednim watku:) andzia dobrze ze M. smakowala zupka:) jaka rybe kupilas? ja daje lososia i dorsza:)
widzisz twoj ma 9kg i 5,5 miesiaca a moj ma 9 i 7 m-cy to ile twoj bedzie mial w 7 m-cy:p hehe, masz klocuszka:p

Hej:) Jednak zrezygnowalismy z basenu. Nie chcialam ryzykowac.
Naty chcialam kupic lososia, szukalam organicznego, ale nigdzie nie znalazlam i znowu zrobilam zupke z samych warzywek. Mam zamrozone piersi z kurczaka wiec bede mu dodawac. Zerknelam dzisiaj w sklepie na sloiczki i deserki po 6 miesiacu. Niewiele u nas tego. Zastanawialam sie nad jogurtami ale nie wiem jak je podawac, czy zamiast jednego posilku, czy po obiadku na deser, czy w ogole je sobie darowac. Zauwazylam, ze odkad Mikolaj probuje nowych rzeczy to jakos mleczko mu mniej smakuje, a wczesniej plakal za kazdym razem, gdy konczyl wypijac butle. Teraz nie dopija do konca, ale kaszke i zupke zjada cala. Chyba spodobalo mu sie jedzenie lyzeczka. Dzisiaj kupilismy krzeselko do karmienia. Synek jeszcze nie siedzi, ale kupilismy krzeselko z regulowanym oparciem. Posadzilismy go dzisiaj w nim, zeby sprawdzic czy bedzie mu sie podobalo a on sie podciagnal, usiadl sobie i sie smieje:) Zmykam, sprzatania chatki ciag dalszy:)

cześć dziewczynki
ee właśnie siedzę i sie uczę i wszystko mnie wkurza ...... jutro mąż ma nockę i cały dzień jest na uczelni - czyli zosatje z brzdącem na 24 godziny. W sumie do przeżycia ale nie wtedy kiedy mam sporo jeszcze nauki. Jak się zapisywałam na egzamin to się pytałam mojej mamy czy mam zdawać (koszt 200 złotych) ona tak -przyjadę popilnuje ci małego dasz radę, siostra tak samo. Efekt -siedzę sama na dzień przed egzaminem. Małżonek stwierdzil ,że nie chce studiować bo nie bedzie mial czasu zajomowac się brzdącem - jego mama obiecała , że pomoże mi jak on bedzie na uczelni - efekt taki sam jak przy mojej rodzinie - siedzę sama z brzdącem. Nie macie takiego wrażenia , ze na sam koniec i tak zostajemy same z dzieckiem ?

Andzia - jak tam katarek ? mam nadzieje , że mija ?
Asia - a zrób sobie morfologię ? Jak mały miał 3 miesiądze ja zrobiłam morfologię i mały miał robioną - wyszły nam identyczne wyniki tam gdzie ja miałam dół on też , może ty masz anemię i dlatego lenka ma za mało żelaza
Basia - opowiedz jak minęla wam podróż - ambitnie tak z dwójeczką :)
naty - ale twój wojtuś jest równiutki :) mój na centylach jest z wagą poniżej 10 a wzrotem powyżej 50 tki - ale nei martwie się grunt ze się mieści
wiola - dzięki za namiary - na pewno skorzystam, jak bede sie wybierać do gdowa to będe pisać :) a jak ty do wieliczki to też daj znać .. stawiam lody .. wiesz te wielickie

aa i prawie zapomniałam mamy zęba !!!!!!!!!!! i mam dowód ze moje dziecko jest marudne - nawet nie wiem kiedy ząbek wyszedł - po prostu marudził jak zwykle :)

i jeszcze jedno .... ja jestem nemo kulinarne .. a chce w końcu zacząć coś gotować dla brzdąca może stwórzmy jakiś wątek jedzenie dla brzdąców ?

Ostatnia edycja:
hej, andzia a jakie krzeselko kupiliscie?:) ja podaje wojtkowi jogurty:) najbardziej mu smakuja nestle waniliowe i bananowe, truskawka bobovity mu nie wchodzi-chyba za kwasna:p i lubi gerberki jogurcikowe morelowe:) ja podaje na podwieczorek albo miedzy pierwszym i drugim sniadaniem, nie zastepuje tym normalnego posilku no chyba ze nie chce mleka to wtedy chociaz jogurt:) tez mi nie zjada porcji tak jak kiedys, a na zupki zrobil sie gardny, od tygodnia nie chce, tylko pierwsza lyzeczke mu dam to pluje i placze, prezy sie;/

elak no rowniutki a jaki kloc:p:D haha^^
kawalek kurczaka-piersi, pol marchwii, pol ziemniaka wiekszego i juz mam zupke, i tak mozesz zmieniac, pol buraka, marchew, ziemniak, ryba, czy iine miesko:) ja daje indyka jeszcz i cielecine:)

reklama
Naty my mamy takie krzeselko: Joie Mimzy™ Snacker High Chair Movie - YouTube. Nie chcielismy kupowac drogiego, czyli takiegi za 100e bo u nas wiekszosc tyle kosztuje. To akurat bylo przecenione i wsumie niczym nie rozni sie od tych drozszych.
Mikolaj ma dalej katar, kaszle juz troszke mniej. Za tydzien mamy szczepienie. Mam nadzieje, ze juz bedzie zdrowy. Uciekam robic obiad:)

Do góry