reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamuski grudniowe

reklama
Wow Marysia juz 7 mcy ma!! Gratulacje.
Naty szczerze przez pierwsze 3 miesiace bylam taka szczesliwa, ze jemu nic nie jest, zadnych kolek, skora piekna...a potem sie zaczelo i w sumie to ma gorzej niz nasza Majka. Bo je pepti i mimo to ciagle cos na tej skorze ma. Odkad jest na tym specjalnym mm tez robi zielone kupki i puszcza bardzo smierdzace baki. No ale pocieszam sie tym, ze niedlugo zrobie mu badania i obejrzy go specjalista. A co do zakupow, wreszcie cos dla mnie :-)

Ja tez czytalam o nowalijkach artykul, ze wcale nie sa takie super, bo mi tesciowa tez mowila, zebym malej nowalijki dawala. Zaraz poszukam to wam tu wrzuce.
Nowalijki - produkty - kuchnia+

Basia, moja Nina jest na Nutramigenie i kupki też są zielone. Pediatra mówi, że to ze względu na to, że białko w tym mleku jest hydrolizowane, także się nie martw. Poleciła też do skóry kosmetyki SVR.

A seler jest bardzo uczulający, więc alergikom na początku się go nie podaje.

Ostatnia edycja:
My już po ważeniu, mierzeniu i bilansie pół roczniaka - ale ten czas leci :) ani się obejrzę, a Lena będzie zdawać maturę...No mała jest wciąż ta moja Mała, zobaczymy co będzie za dwa tyg, jak już trochę będzie jadła inne rzeczy.
W weekend przyjeżdżają do nas teściowie na świętowanie 6 miesięcy Lenki więc muszę coś posprzątać i przygotować, jakieś ciasto upiec itp.
Mam dziś troszkę gorszy humor, martwię się tym żelazem, wagą, wszystkim...eh...no nic...Lenka właśnie zjadła dynię z indykiem, zaczynamy z mięskiem :)
Wiolka, Naty - dzięki za rady co do jedzonek, macie racje, suplement suplementem ale w pokarmach też można dostarczać żelaza...zobaczymy czy będą rewelacje żołądkowe...
Basia - biedny Mati, czyli u Was z tą alergią to tak genetycznie, oby w PL lekarz wiedział co i jak - a kiedy wyjeżdżacie dokładnie?
Wiolka - no z tymi powodziami to koszmar, moja rodzina mieszka na Podkarpaciu i ich też często zalewa... :(
Zmykam do mojej jubilatki :)
Miłego dnia!

Naty jak dzieci śpia to mamie tez cos się nalezy:tak:w sumie w jednym wieku sa tylko nasza Juli apetyt ma ale ona raczej z tych drobniejszych dzieci wazy 8 kg i ale krupka nasza wierci pięta niesamowita jest żywioł po prostu:-D Viv większość nowalijek to warzywa które w sklepach pojawiają się zanim zdazymy my je np. wychodowac u siebie w ogródku ziemniaki sałaty truskawki itp. .Z reguły przywozone z zagranicy i z bardzo duza iloscia nawozów dlatego często ci którzy maja możliwość wyboru nie kupuja ich nam lekarz nie pozwolił podawac takich Juliciek żeby nie miała problemu z brzuszkiem.My mamy większość jedzenia eko wiec i tak takich produktów nasze dziewczyny nie jedza,najwazniejsze że Mani nic nie było:tak:
Nam lekarz mówił i pielegniarka żeby od 4mca wprowadzać dziecku inne jedzenie oprócz mleka żeby nie maiło braku czy niedoboru witamin,anemi zawsze w innych produktach sa wartości odżywcze a samo mleko większemu dziecku nie wystarczy do funkcjonowania.Naty ty sama z siebie robiłaś małemu badanie krwi czy lekarz wam zlecił? my nie robiliśmy krwi małej ani razu nas pięknie robie obiad piore Juli zasneła,miłego dnia:happy: AsiaBp nie martw buziak dla małej na 6mcy różne sa dzieci m siostry córka ma 2,5 roku a wazy 10 kilo dopiero była strasznym niejadkiem ale co jej mieli zrobić taka jest

Ostatnia edycja:
Czesc Dziewczyny. Poczytalam co u was. Mi czasu brakuje, Synkowi ciagle sie nudzi i musze wymyslac mu nowe zabawy. Fascynacja zabawka trwa przewaznie 2 sekundy i zabawka laduje na ziemi. Najlepiej jest u mamy na raczkack:) Zawiesilam mu teraz zabawki z dzwoneczkami nad lezaczkiem i oszalam na chwile, ale pewnie zaraz mu sie znudzi. Dzisiaj ugotowalam pierwsza zupke, marchewka, ziemniak i brokul. Ekologicznej pietruszki niestety nie znalazlam, ale dobre i to na dobry poczatek:)
Asia Bp, ja tez zawsze o wszystko sie martie i potem spac w nocy nie moge. Mam kolezanke, ktorej coreczka ma teraz prawie 4 latka. Do 2 lat byla malutka i szczuplutka, a teraz jest najwyzsza w przedszkolu:) Zobaczysz, ze wszystko bedzie dobrze.
Naty moj po basenie tez pada, przesypia prawie caly dzien i budzi sie tylko na jedzenie.
Uciekam bo Mikolaj daje znac ze glodny:)

hej hej:) obiad ogotowany, kompot tez, posprzatane wiec sie poslusznie melduje hehe:p
asia bp miłego weekendu i swietowania:) mam przepis na fajne ciasto, slonecznik, robilam, pyszotka:) najlepszego dla Leny na te pol roczku!!:*
trzymam kciuki za kuracje Fe:)

Wiolka-zaczelo sie od tego ze wojtek miesiac przed reinem rodzony i ze mial wysoka bilirubine jak wychodzilismy to mial jeszcze 12,7 wiec po trzech dniach kazali nam wrocic tylko juz nie na oddzial tylko do poradni przyszpitalnej neonatologicznej no i zrobiono mu poziom bilirubiny i morfo i zelazo, kompletowo, no i wtedy wyszlo.. od tamtej pory sprawdzamy co poltora m-ca, jezdzimy do wawy ale badania mamy na nfz do konca 1 roku zycia wojtka w zwiazku z tym ze wczesniakiem jest. ale juz chyba nie bede tam jezdzic bo daleko i nic innego niz moj lekarz na miejscu tamta baba mi nie mowi wiec moj pediatra pow ze bedzie dawal skier na morfo i fe:)

andzia i jak zupka?smakowala?:)
viv a tu dla Ciebie:)Do nawożenia nowalijek używa się niestety dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny przyswajają je nieselektywnie - to znaczy, że pobierają ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba. A dostarczamy ich zwykle zbyt dużo.Nadmiar związków azotu może być u człowieka przyczyną zatrucia, a na dłuższą metę również wywołać raka żołądka. oczywiscie w najgorszych przypadkach, ale nie jest to najbezpieczniejsze jedzenie:)

Andzia dzieci teraz się rozwijają ineteresuje je wszystko tylko wtedy kiedy mama albo tat to z nimi odkrywa u nas tez ostatnio Julita domaga się ciągłej uwagi i zabaw z nią a przez cały dzień potrafi mi niespać wiec też mi się z nią nie nudzi:eek: Naty acha ja podejdę w tyg z obiema do przychodni i może im kontrolnie zrobie mocz i krew tak w razie w ;-)
Ja tez się dość odrobiłam posprzątałam obiad zrobiony wyprany leżaczek pranie powieszone następne mi się chyba wyprało i mam sterte garów do mycia i prasowanie:confused2: zawsze coś dom to syzyfowa praca poprostu:crazy:

Wiolka-oj tak;/ dom to niekonczaca sie praca:( tu sprzatniesz a w drugim miejscu zaraz cos do zrobienia i tak w kolo, p;rasowanie to i ja mam, ale mieszkamy z rodzicami moimi to ja gotuje obiady, sprzatam ilew wojtek mi pozwoli, pieke ciasta bo lubie a mama wlasnie mi w takich sprawach pomaga:) i ogrodem siezajmuje bo ja jakos chyba "nie dojrzalam" jeszcze do pielenia sadzenia, przycinania^^hiehie:p

reklama
hej Mamuśki
ja tylko na momencik - bo w poniedziałek i czwartekj mam egzaim zawodowy z rachunkowości wiec udaje ze sie uczę
Mam pytanie o MM jak przechodzicie na 2 po 6 miesiącach tzn stopniowo mieszając to i to czy od razu i co jest lepsze dłuzej używać 1 czy wcześniej zacząc 2 kę ?

Do góry