reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamuski grudniowe

reklama
hej dziewczyny ja tez jestem mama grudniowa dokladnie 21 urodzilam syneczka:)
fiolka pozwol ze sie wtrace a powiedz mi czy malenstwo twoje nieorzegina sie tylko na jedna strone czy sie wygina w literke c?

4madlen-dzięki za info o siusiaku:) bylismy na kontroli u pediatry ost i zapytalam przy okazji o to, nasz siusiol jest ok, spanikowalam niepoitrzebnie:)moj tez sie slini i piastki lize i wczoraj pediatra nam pow ze to moze byc poczatek zabkowania bo maly zraz trzeci miesiac skonczy:szok:
powiedz jak tam zupa gulaszowa?jeszcze nie robialm nigdy ale jak przeczytalam ze Ty robisz to mi smaka narobilas i chyba uczynie ja ktoregos dnia:)

eni, aurelka a gdzie kupujecie te sab simpex?i ile one kosztuja?

aurelka- jak tam butelka z odpowietrznikiem? nasz ma kolki, my uzywamy lovi z dynamicznym smoczkiem i jest super, kiedys kupilismy tommi tippi antykolkowa ale nasz nie umie ssac tego dziwnego smoka wiec zostalismy na lvi i jest giciorno:p a ost tez zakupilismy lovi medical, fajna butla smoczek ma taki bardziej rozciagliwy jak cycus:p i tez dobrze mu sie coka:)

muffy- pomodlilam sie za Ciebiei bardzo Ci wspolczuje, mam nadzieje, ze szybko wrocisz do zdrowia, trzeba wierzyc ze bedzie dobrze:*
masz juz wynik rezonansu?
ladnie Franus wazy:)

4madlen i inne chustujace mamuski- czy mozecie mi polecic jakas konkretna chuste?jest jakas konkretna dobra firma czy rodzaj?

nathani-basia- moj maly tez sie uspokaja dzieki szumom:)

aurelka- jak tam nauki przedmałzenskie?pamietam jeszcze swoje:) najlepsze jest o seksie, zabezpieczeniach i i ciazy:p

viv- oliwka tez u nas be na ciemieniuszke, jak mi sie skonczyla olejuszka a nie mialam czasu isc do apteki to dwa dni posmarowalam oliwka i od razu jakies krosty na calym czole sie porobily, kupilam olejuche po dwoch dniach, przestalam uzywac oliwki i od razu przeszlo:)

elak23 i aurelka chyba wy dalyscie swoje linki na facebooka ale juz nie wiem hgdzie ich szukac, mozecie wkleic jeszcze raz?:*

a to moj link :)

https://www.facebook.com/nati.lucky

elak23 ja tez swojego zawijam w kokonik to jest spokojniejszy i lepiej spi, strasznie mam ruchliwe dziecko wiec jak macha lapkami to nie moze zasnac:p
nam tez czasem cos charczy ale lekarz mowil ze to normalne jak jakis glucior sie ulokuje w nosie wiec staram sie czyscic jak najczesciej, mi mowili ze sol fizjologiczna jest dobra, zeby wlac troche do nosa i gazikiem osuszyc:O co do nawilzaczy to ja mam takie zwykle na wode sie wiesza na grzejniku i sa super, sprawdzaja sie, powietrze jest nawilzone a przy okazji nie żre pradu:)

basia one ja swojego przed kapielą probowalam przetrzymywac nawet jak zasypial w locie iudawalo sie ale coz tego jak po kapieli wcale nie chcial spac juz;/ wiec spi generalnie kiedy mu pasuje, chyba bedzie nocnym mkarkiem bo wlasnie po kapieli nie bardzo chce lulac:D

fiolka moj uwielba smoka, uspokaja sie ssac:)moze dlatego ze mi nie dane niestety karmic cycem;/

wiolka- jak ciocia?

viv- a co z twoim dziadkiem?moj tez slabo, ale moj jest po przebytej gruzlicy wezlow chlonnych;/

eni- fajne prezenty, dobrze ze chrzciny sie udaly:) a i super ze przepuklina sie wchlania:)

sylwia gr- witam w swiecie grudniowych mam:) ile Twoja córcia wazyla i mierzyla jak sie urodzila? poprawilo sie spanie coreczki w nocy?

sarka- my tez na gumkach poki co, moj gin pow ze woli poczekac z pigulkami, bo ja jestem po operacji woreczka i pow ze lepiej na razie nie obciaac dodatkowo watroby hormonami:p

liwus- jak ja smarowalam oliwka to tez wlasnie malemu pelno krostek na czole wyskoczylo;/polecam tą olejuszke:)

adgama-super ze chrzciny sie udaly:)

paulina8820 tez dobrze ze chrzciny ok, a maly palakal pewnie tak jak piszesz z nadmiaru wrazen:p

basia, liwus-moj jest i kucharzem i cukiernikiem i nic.. haha, ja pichce w domu:p

aurelka, fiokka-mamy takie same bujaczki, ja kupowalam w smyku i zaplacilam 219zl:O ale mielismy bon rabatowy wiec go wykorzystalismy:)

aurelka nie zrazaj sie ze mala nie chce jeszcze lezec w nim bo ona ma dopiero poltora m-ca moj jak tyle mial to tez nie chcial, plakal, ale od dwoch tyg juz lezy i sie zabawia tymi wiszacymi grzechotkami, takze mysle ze to kwestia czasu i przyzwyczajenia:) ja tez juz mowilam ze wywalililismy kase nie potrzebnie a tu prosze jaka zmiana:)

kasia s -- moj ma wloski, smaruje olejucha, sa tluste ale chce sie pozbyc tej cieminiuchy wiec cos kosztem czegos, myje glowke codziennie przy kapieli wieczornej:)

viv- gratulujemy trzech miesiecy-zdrowka dla Mani:)

nathani-dobrze ze po wizycie u gina wszystko oki:)

fioka- nie wiem skad jestes ale jak masz blisko do wawy to ma tam dobrego neurologa:)

dziewczyny pisalyscie o tej rance po szczepionce na gruzlice i ze jak sie babrze to lepiej, a moj ma prawie 3 mce i nic sie nie babrze ani nie robillo sie nic, czy powinnam byc tym zmartwiona?:szok:

my bylismy w piatek na morfologii a propo tej niedokrwistosci malego, zelazo stoi w miejscu, hemoglobina i erytrcyty skoczyly w gore wiec jest lepiej:) maly mi sie budzi wiec musze skonczyc wywod ale jak go uspokoje to wam cos a propo tej niedokristosci napisze, moze komus sie przydadzamoje nabyte informacje:) pozdrawiam wszystkie serdecznie:)

ninka witaj:*

jesteśmy po szczepieniu zdecydowaliśmy się na 5 w 1koszt 120. mała dzielna;-)
fiolka przykra sprawa coś mu musi być tylko co?

Naty to ja znów wkleję to co kilka razy już dawałam ;)

chustę kup wiązaną, tkaną splotem skośno-krzyżowym. Polecam firmę natibaby, mają bardzo dobre chusty, ew. Lenny Lamb ale chyba są drożsi. Długość chusty wybierz wedle rozmiaru jaki nosisz, najczęściej jednak pasują standardowe 4,7 m.

Wskazówki praktyczne:
- kup chustę używaną, lepiej się układa no i jest tańsza
- jeśli kupisz nową wymocz w płynie zmiękczającym, upierz, włóż pod prześcieradło na łóżku w którym śpisz i tak ją "sponiewieraj", będzie się lepiej układać
- natibaby na pewno oznaczają środek chusty po obu krawędziach, jeśli zecydujesz się na inną firmą sprawdź, to ułatwia sprawę
- najlepiej kup chustę w kolorowe pasy, gdzie krawędzie mają różne kolory, jeśli zaczynasz przygodę z chustowaniem będzie Ci łatwiej ogarnąć wiązania.
- do chustowania niemowląt poleca się dwa wiązania: kieszonka i kangur, oba zamotasz z długiej chusty, do kangurka jednak wystarczy krótsza, jeśli masz ochotę i możliwości na dwie chusty kup krótszą i dłuższą, jeśli zdecydujesz się na długą ogonek spod kangurka przerzuć jeszcze na plecy, coby się między nogami nie majtał

Mój dziadek w domu ale coraz słabszy choć miewa i lepsze dni, ale słabiutki jak nigdy
:-( dziękuję że pytasz, zdrówka i dla Twojego

Wysłałam Ci zaproszenie na FB :-)

eni, aurelka a gdzie kupujecie te sab simpex?i ile one kosztuja?
Ja kupiłam w aptece, zapłaciłam 37 zł.

aurelka- jak tam butelka z odpowietrznikiem?
Jest lepiej, kolki ustały. Butelka potrafi zdziałać cuda. :tak:

aurelka- jak tam nauki przedmałzenskie?pamietam jeszcze swoje:) najlepsze jest o seksie, zabezpieczeniach i i ciazy:p
Póki co byliśmy na jednej nauce. Jesteśmy jedyni na przedmałżeńskie, reszta to chrzciny. chociaż my to też mamy i chrzciny i ślub. :laugh2:

Wysłałam zaproszenie. :tak:

aurelka, fiokka-mamy takie same bujaczki, ja kupowalam w smyku i zaplacilam 219zl:O ale mielismy bon rabatowy wiec go wykorzystalismy:)

No nasz właście 219 kosztował, a widziałam takie fajne, regulacja leżenia, 7 melodii, 3 poziomy wibracji chciałam go kupić ale kosztował prawie 400 zł.. Może po chrzcinach i weselu jak nazbieram tyle to jej kupie, a ten najwyżej sprzedam. :rofl2:

aurelka nie zrazaj sie ze mala nie chce jeszcze lezec w nim bo ona ma dopiero poltora m-ca moj jak tyle mial to tez nie chcial, plakal, ale od dwoch tyg juz lezy i sie zabawia tymi wiszacymi grzechotkami, takze mysle ze to kwestia czasu i przyzwyczajenia:) ja tez juz mowilam ze wywalililismy kase nie potrzebnie a tu prosze jaka zmiana:)

Moja się już przekonuje, na szczęście. :) Pewnie jak zaczną ją interesować "wiszące zabawki" to bardziej polubi ten leżaczek. :-)[/QUOTE]

aurelka a co powiedział pediatra? że od czego Twoja mała miała te krostki ?

Powiedziała, potówki,a położna stwierdziła, że to trądzik niemowlęcy.
Po tej maści schodzi ładnie.

Ja podałam wczoraj 120 ml tego bebiko 1. Do 2 nie spałyśmy, płacz jak nie wiem, prężenie, ech.
Dziś to samo, śpi tylko komuś na brzuchu - inaczej nie. Kupki ładne, ale nie wiem co jej jest. Dziś póki co dostawiam ją do cyca, coś tam pociągnie i zasypia.

Jutro szczepienie, obawiam się jak się będzie po nim zachowywać.

Ostatnia edycja:
Jezuuuu zaraz zwariuje.
No juz troche lepiej, maly spi, Maja zjadla i sie troche bawi. chwila spokoju. Bylam znimi na dworzu troszke, zanim suie wybralam to sie zapocilam...ubrac dwojke tak zeby ani jedno ani drugie tez sie w domu nie spocilo....sztuka, ale sie udalo, jak tylko wyszlismy to zaczelo padac...nosz k..mac.
Zalozyl;am malemu pokrowiec na wozek i wrocilam sie do domu wystawilam go troche na ogrodek, Maja tez troche pochasala po mokrej trawie, najgorzej bylo zabrac ja do domu bo zaczela plakac.

Dobrze ze sa bajki, to sobie troche oglada...Ciezko samej.

Ostatnia edycja:
Cześć laski

Ale Wy szkrobiecie. Jeden dzień opuścić to już nie wiadomo jak nadrabiać :baffled:. Widze nowe dziewczyny, witam serdecznie;-).
Ja dzisiaj byłam w Rzeszowie na badaniach u laryngologa dziecięcego, lekarz przedmuchał Kasjankowi nosek i mówił że niby powietrze przelatuje ale coś jest nie tak bo od urodzenia badania uszu nie wychodzą no i tak oddycha jak by ciągle miał katar. Dostał jakieś kropelki do nosa na bazie antybiotyku (już drugi antybiotyk w jego życiu :-() za 2 tygodnie do kontroli. Jak mu nie przejdzie to skierowanie do szpitala na rezonans magnetyczny. Będą musieli go uspać wtedy, aż płakać mi się chce jak myślę o tym. A najgorsze to że znowu nie będę mogła przez jakieś 3 tygodnie go zaszczepić. Jutro idę do lekarza z nim i się popytam jak rozwiązać ten problem ze szczepieniami.

Ostatnia edycja:
aurelka u mnie sprawdził się system pobudzania laktacji 7x5x3
7 minut jedna pierś, 7 druga potem 5 i 3

Fiolka - dużo siły , radzę ci iść na długi spacer, spotkać sie
z kimś, wyjść z domu i nie widzieć małego przynajmniej przez
2 godziny. A druga rada - skontaktuj się z położną, powiedz ze
nie dajesz rady niech przyjdzie i spróbuje ci pomóc.

Wiesz mój też nie spi wdzięń dłużej niż 30 minut - jakiś 4 drzemki
ma takie ale jak zasypia potem o 19 stej to spi do 6 rano, i z tego
co zauważyłam najważniejszy jest spokój, jak tatus u nas usypia to śpimy
nawet w dzień

eni_ - są takie dni kiedy trzeba powiedziec pier... nie robię,
zmuś męża. u nas wprowadziliśmy minimalną ilość godzin jaką tatuś
ma spełnić z małym na 6. 4 w nocy 2 w dzień przed pracą i mi
już jest trochę lepiej

cinamona - Gratulację z okazji ukończenia 2 miesięcy :)

ninka2424- cześc ninka, mój się wygia w literkę "C" ale pediatra powiedział
, że do 3 miesięcy dzieci tak mają.masz inną teorię ?

basia - gratuluje przeżycia dnia, kolejne będą no cóż .. podobne:(
moja babcia opiekowała się trójką wnuków i wymyśliła patent
z pralką franią, jak sie dziecko włożyło do niej
to ne robiło zobie krzywdy

naty - też wysyłałam ci zaprosznie na fb

clodi- a co było bardzej przyczyną , ze cię wysłali do laryngoloka, to że uszy nie
wychodzą czy , że oddycha jakby miał katar ?

Ja dzisiaj mam dość małego - od 6 do 19 stej z 4 przerwami półgodzinnymi w tym jedna wypadła jak tatus się nim zajmował wrrr.
Mam dzisija fazę , ze mały za mało je - od dawna siedział bardziej na piersi ale teraz wydaje mi sie ze mam mniej pokarmu bo pod koniec zaczyna ciągnąć pierś i płakać - zmieniam mu na drugą przesaje płakać. Wiec teraz dostaje wiecej mm i okazuje się ,ze zjada 40 , 60 , 80 - kiedyś nie schodził poniżej 120 :( poztym jest głodny co chwila , tak co godzinę czasu - moje piersi nie nadążają więć se wkurza przy piersiach
i ryk , uspokoje - ryk bo jest głodny i tak w kółko. Próbowałam go dzisiaj przestawić na karmienie co 2 godziny
ale próba nie zakończyła sie powodzeniem. jak często karmicie maluszki i ile wam zjadają (tak na oko)?
Poztym mój przesypia juz bez problem 5 godzin od 19 stej do 24 ale budzi się później tak głodny ,z e jest zbyt zdenerowany aby jeść i jest straszny problem aby go nakarmić - wiec nie wiem co lepsze - budzić wcześniej czy uspokajać echhh ..
jest świtaełko w tunelu teścowa jutro zajmie sie małym i mam randkę z męzem, obiecał mi loda - i chyba mamy inne wyobrażenie co to znaczy :)

reklama
Masakra, dobrze że ten dzień się dzisiaj kończy, może jutro będzie lepszy i na dodatek zostawiłam małą dzisiaj z tatą i pojechałam do kościoła ale po drodze chciałam wpłacić małej pieniążki ze chrztu na konto, zaparkowałam pod bankiem i zgubiłam telefon, czy dzisiaj 13...... o ja faktycznie 13, idę się myć i spać, bo nie czuje ani rąk ani nóg a głowa to mi zaraz wybuchnie, tyle dobrze, że mała śpi

Do góry