reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamuski grudniowe

witajcie, dziewczyny pomóżcie mi proszę, mam pytanie czy krostki połączone z wysuszoną skórą na twarzy malucha to jest ta skaza białkowa?? - dodam iż po nocy wygląda to gorzej (bardziej zaczerwienione) niż na wieczór- bo wtedy prawie tego nie widać. Byłam u lekarza jak się to zaczeło stwierdziła że to alergia (powiedziała że coś zjadłam/od kosmetyków albo nawet i od proszku) odstawiłam tylko taki balsam od ktorego sie to zaczeło (tak mi sie wydaje) ale nie uzylam go od tygodnia a poprawy w sumie nie ma...

reklama
witajcie, dziewczyny pomóżcie mi proszę, mam pytanie czy krostki połączone z wysuszoną skórą na twarzy malucha to jest ta skaza białkowa?? - dodam iż po nocy wygląda to gorzej (bardziej zaczerwienione) niż na wieczór- bo wtedy prawie tego nie widać. Byłam u lekarza jak się to zaczeło stwierdziła że to alergia (powiedziała że coś zjadłam/od kosmetyków albo nawet i od proszku) odstawiłam tylko taki balsam od ktorego sie to zaczeło (tak mi sie wydaje) ale nie uzylam go od tygodnia a poprawy w sumie nie ma...

Moja miała to samo, byłam u pediatry i przepisała nam elocom - maść chyba na recepte. To jest taka maść i tym smaruje i śladu prawie nie ma.

Aisha pytanie czy to nie trądzik - to są takie czerwone krostki i ich nie powinno się niczym smarować - tak nam powiedziała pani doktór - samo zniknie, choć powinno to wyjść w 3-4 tygodniu życia.
Na wszytstko inne polecam emolium krem (w aptece mi powiedzieli ze to ten słabszy). pomógł nam na suchą skórę na czole która odpadała płatami, i na krostki wyglądające jak uczulenie - występowały na szyji brodzi

Witajcie widzę że mam co nadrabiać ;-) Ginek zaliczony, wszystko ok. Dziś szczepienie Lenki.
liwus moja śpi na brzuchu i w dzień i w nocy na płaskim;-) lubi ta pozycję nie macha rączkami nie rozprasza się. nie mam monitoru oddechu.
viev nasza smoczka nie chce za to piąstka jak najbardziej ;-) najlepszego dla marysi
bulkasia dzielna jesteś z praca ile godzin dziennie pracujesz?
aurelka tak jak ankka napisała bawarka to mit, pij dużo wody i herbatek przystawiaj ile trzeba ;-) a elocom nie jest ze sterydami ?
aisha u nas to samo i wczoraj na kontroli w poradni noworodka dr. powiedział , że to wygląda na skazę białkową niestety tak jak podejrzewałam. skóra już dużo lepsza bo odstawiłam kilka dni temu mleko i pochodne. skonsultuj z pediatra. Musisz szukać przyczyny co może uczulać. Ja zaczęłam od mleka.

cześć Dziewczyny :;-)
Basiu i jak tam? w sumie teściowa jeszcze jest:-p ale jak nastwienie psychiczne?
My na brzuszku nie śpimy w nocy, mimo, że Mała z nami w łóżku. Ew. na mamie albo na tacie.
Nocka ok jak zjadła po 22 (ok 22:30) to jadła dopiero koło 2:45 :-) Później po 6 :-) I nawet wczorajszy czosnek w mleku jej nie przeszkadzał :-D Gorączka mi już zeszła, jak narazie 37,3 :-)
I to chyba tyle, bo wstała właśnie :-)

Nam też powiedziała pediatra że mamy skazę, ale nie dała nic do smarowania. W każdym razie katowałam się dietą jakiś czas i większej poprawy nie było. Na wyeliminowanie problemów z buzią kupiłam krem Aquastop - po raz kolejny o nim piszę i polecam (można zacząć od próbki z apteki), poradził sobie niebo lepiej niż emolient. Jak zeszło to powoli zaczęłam jeść wszystko, czasem wypić kawkę z mlekiem i jakoś nie powróciło. Skóra na buzi robi się czasem czerwona po kontakcie z powierzchnią, niezależnie od tego w czym prane, po nocy jest bardziej widoczne, o ile się pojawi, bo nie zawsze jest.
Elocom to maść sterydowa, ja bym nie stosowała u Maluszka, chyba że nic lżejszego by nie pomogło :sorry2:

aurelka a co powiedział pediatra? że od czego Twoja mała miała te krostki ?
nathani mam nadzieje ze to nie skaza ;/

jestem umówiona na 12 do przychodni, ciekawa jestem co lekarz powie. Widze ze duzo forumowych maluszków miało ten problem i co lekarz to inna opinia :)

czytałam tez że to może byc AZS atopowe zapalenie skóry

Ostatnia edycja:
Hej. wpadam na chwilke i ja ;-) Nocka względna, więc nie jest źle. Wczoraj pół dnia nie bylo prądu, więc i piec nie działał (gazowy,ale sterowanie elektr.) i wychłodziła mi się chata (bo to kiepsko ocieplone i strych nad całym mieszkaniem), tak, że miałam już 16 stopni :baffled: w najcieplejszym miejscu w domu. Tak więc rozpaliłam w kominku i w tym jednym pokoju siedziałam z dzieckami, bo przecież mała dalej zasmarczona równo :dry: Potem się wziełam za prasowanie jak jużo 15 łaskawie włączyli.
Czytam o tych waszych problemach z maluszkami i aż mi 'głupio', że z moim wszystko dobrze :zawstydzona/y: Teraz leży sobie w łóżeczku i 'gada' z rybkami :-D
ciril ucz się ucz i oby dobrze poszło :tak:
liw mój nie znosi być na brzuchu, więc tego problemu póki co nie mam.Ze 2x może mu się zdarzyło przysnąć na brzuchu, ale to w dzień i na krótko, więc byłam na chodzie. Może to chwilowe tylko, albo może jak leży na pieluszce to czuje twój zapach i dlatego tak z chęci bliskości i przytulenia?
Aurelka może to tylko chwilowy kryzys? Ściagaj jak możesz, to pobudzisz laktację.
Basia fajnie,że twoja mała już lepiej :tak:
viv co się krzywi, niech wiadra podstawia :rofl2: i cieszy się, że nie musi kupować :-D;-)
Miłego dnia wszystkim :tak:

viev no właśnie sterydowa tak myślałam...
aisha trzymam żeby u was skaza się nie potwierdziła, Sara miała uczulenie na mleko i gluten wiec u nas duże obciążenie i ja alergiczka. ale czytam i już coraz lepiej się orientuje w diecie, mleko ryżowe dobre sojowe tez;-)

reklama
Witajcie, dzis nocka u nas ladna, choc corka wstala juz po 6. No ale nie jest zle, juz sobie spi.
Synek tez ladnie spal. Jadl o 22,1 i 4 a po czwartej bawil sie w lozeczku z godzinke, ja tylko wlaczalam karuzele, potem mu sie znudzilo i zaczal marudzic to wzielam go do siebie, po godzince polozylam do lozeczka, ale i tak szybciutko sie obudzil.
Moj maly tez ma krostki na policzkach, ale takie pojedyncze, w sumie kilka dni temu mial ich mniej niz teraz, musze go obserwowac czy to nie skaza, bo u nas to prawdopodobne. Zastanawiam sie czy to nie od proszku lub plynu bo jak spi na brzuszku moze za bardzo sie ociera o przescieradlo z frotki ktorego nie prasowalam.....

Aniu789 no tesciowa jeszcze jest, ale juz nie dlugo jedzie, wreszcie bedzie teoche prywatnosci, bo spokoju to raczej nie. Ona zreszta tez juz sie cieszy ze jedzie do domu, zwlaszcza ze od wczoraj nie ma papierosow, a moj D. powiedzial ze jej nie kupi. Ona powinna rzucic w sumie...
Takze dzis bedzie szybki obiad, dobrze ze mam zapas pierogow w zamrazarce, mezus zje jak wroci. Zaraz bede im kanapki na droge robic.

Do góry